Biurko pod 360l
Moderator: ModTeam
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Biurko pod 360l
Chcę zlecić stolarzowi zrobienie biurka pod nowe akwarium, mówił, że zrobi to z 1cm sklejki, blat będzie podwójny. Chciałabym się dowiedzieć ile pionowych podpór trzeba zrobić żebym się nie zdziwiła kiedyś i czy potrzebne będą jakieś inne podpory, wzmocnienia itp, stolarz powinien wiedzieć, ale lepiej jak sama się popytam żeby nie było, że on wie lepiej, a ja będę miała problemy.
- cmepro
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Biurko pod 360l
Wg mnie lepszym rozwiązaniem byłaby płyta wiórowa 18mm, jest w stanie przenieść większe obciążenia.natalia pisze:z 1cm sklejki
Wiele osób robi stelaż z profili zamkniętych i obudowuje go płytami meblowymi, a co do podpórek... myślę że ze 4 wystarczą. Dodatkowo płyta na tylną część biurka żeby dodatkowo usztywnić całość.
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Wątpię żeby to wytrzymało jeśli ma już być szafka to z litego drewna... a najlepiej zrobić pod akwa murek. Akwa będzie ważyło pewnie z 450-500kg... więc to nie przelewki. Do mnie właśnie przyszło 450l i pod nim będzie murek.natalia pisze:e zrobi to z 1cm sklejki,
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 20:13 przez macio, łącznie zmieniany 1 raz.
Teraz kostka 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Popieram w całej rozpiętości. Przy tym ciężarze nie ma żartów.Wątpię żeby to wytrzymało jeśli ma już być szafka to z litego drewna... a najlepiej zrobić pod akwa murek. Akwa będzie ważyło pewnie z 450-500kg... więc to nie przelewki. Do mnie właśnie przyszło 450l i pod nie będzie murek.
Tym to mnie rozbroiłeś.cmepro pisze:co do podpórek... myślę że ze 4 wystarczą.

- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
No sorry widziałem projekt szafki z profili zamkniętych które miały 4 podpory i akwa stało i nic się nie działa. Więc nie rozumiem co w tym takiego śmiesznego...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Już tłumaczę:cmepro pisze:Więc nie rozumiem co w tym takiego śmiesznego...
natalia, robi szfkę u stolarza i pisze:
A ty na to:natalia pisze:Chciałabym się dowiedzieć ile pionowych podpór trzeba zrobić żebym się nie zdziwiła
cmepro pisze:myślę że ze 4 wystarczą.
natalia, nic nie wspomniała o stelażu, więc uważaj co jej radzisz.
Nie napisałeś też, ze te 4 wzmocnienia to tylko w przypadku użycia stelaża.
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Murek raczek odpada, w bloku każde miesce się liczy, a w szafkach pod akwa można wiele rzeczy schować. To ile podpórek musiałoby być i czy jakieś listwy, pierdóły jeszcze muszą być?
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wydawało mi się to logiczne ale widocznie jest inaczej.Nie napisałeś też, ze te 4 wzmocnienia to tylko w przypadku użycia stelaża.
Ja robiąc szafkę pod taki baniak nie zdecydowałbym się na samą płytę a tym bardziej sklejkę 10 mm. Stawiałbym na porządny szkielet z profili zamkniętych ładnie obłożonych płytami meblowymi.
właśnie z tego powodu.natalia pisze:bloku każde miesce się liczy, a w szafkach pod akwa można wiele rzeczy schować.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja się domyśliłem, ale chodzi mi o to, ze nie wszyscy mogą to tak odebrac.cmepro pisze:Wydawało mi się to logiczne ale widocznie jest inaczej.
[ Dodano: 2008-07-09, 21:13 ]
A w murku nie można?cmepro pisze:natalia napisał/a:
bloku każde miesce się liczy, a w szafkach pod akwa można wiele rzeczy schować.
właśnie z tego powodu.
Jeżeli już szafka to posłuchaj rady cmepro, co do tego metalowego stelaża.natalia pisze:To ile podpórek musiałoby być i czy jakieś listwy, pierdóły jeszcze muszą być?
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
Ok to sobie wyjaśniliśmy i może na tym poprzestańmy bo nie o to chodzi w tym temacie. W sumie powiedzieliśmy co mieliśmy do powiedzenia ewentualnie możemy uzupełnić rady.