Kto poleci mi jakas dobra, ale TANIA swietlowke ktora stymulwoala by wzrost roslin?
Prosze od razu o podanie ceny

Moderator: ModTeam
Co nie znaczy ze stare jest złe co zreszta udowodniłem Ci juz w paru poprzednich dyskusjach.Nie wiem co ma do reguły 0,5W na litr jako minimum rodzaj świetlówek, bo to przemyslenie kupy sie nie trzymaSwietlowki T5 maja większa moc i własnie pasuja do tej reguły jak ulał.Co do widmaq światła juz w innym temacie tłumaczyłem Ci że zadno widmo nie zastapi mocy swietlówki.Mówiłem poczytaj w internecie pare stron o roslinach wodnych, o zjawisku fotosyntezy,widmach swiatła najlepszych dla danych roslin a sam przyznasz mi racje.darek pisze:Od kilku dni z zainteresowaniem przegladam w necie wszystko co mozna znalezc na temat oswietlenia w akwariach. Wlasciwie to szczegolne zainteresowanie rozwinelo sie po mojej dyskusji na podobny temat z "Sin".
Regula 0,5Watt na litro wody w akwariach jest dosc stara i wielu z nas probuje sie do niej dostosowac. Jednak czy ta regula w czasie dzisiajszej techniki oswietleniowej madarek pisze:jakikolwiek sens? Regula ta dotyczy tylko i wylacznie rur oswietleniowych wiec o rurach bede pisal.
Przyklad:
Akwarium 150x50x60 cm czyli 450 litrow wody potrzebuje do oswietlenia ( zgodnie z regula ) 225Watt. Pasujace do dlugosci obudowy rury maja po 40W. Czyli potrzebujemy 6 rur. Jak je umiescic na szerokosci 50cm? Musi byc jeszcze miejsce na sama obudowe i elektronike.
Akwarium 120x40x50cm czyli 240 litrow. Zgodnie z zasada potrzeba 120W - cztery rury po 30W (inne nie pasuja) na 40tu cm szerokosci?.
Co bedzie gdy wezmiemy rury T5?
Do pierwszego przykladu pasuja 2x54W Do drugiego 2x39W , wiec zgodnie z regula tez o wiele za malo.
W bardzo prosty sposób ,ponieważ srednica swietlówki nie przekracza 25,5mm.Oprawki moga byc szersze o 3-4 cm wiec 6 swietlówek sie tam bez problemu miesci.Co do elektroniki,mnoze choc nie musi znajdowac sie wtedy z tyłu pokrywy na jej wewnetrznej powierzchni :-) A świetlówki T5 to juz wogole jeszcze prostsza sprawa.mam akwarium roslinne o szerokosci 40cm(280l samoróbka),mam 5 świetłowek T8 40w i miejsca spokojnie jeszcze na dwie.
Taki ze sie mylisz,nie sprawdziłes czy dane swietłowki sie zmieszcza tylko tak sobie gdybasz nawet nie matematycznie.darek pisze:Jaki wniosek ???
darek pisze:Regula 0,5W na litr powstala dawno temu , wiele lat przed rurami jakie mamy obecnie na rynku.
Samo porownanie zwyklych rur akwarystycznych z oswietleniem typu T5 chowa powazsza regule w cien.
Wracajac do tematu proponuje wymienic jedna rure na taka o zwiekszonym widmie swiatla niebieskiego i czerwono -pomaranczowego. Czyli rure sprzyjajaca wzrostowi roslin. Druga rura powinna miec zwykle swiatlo dzienne, poniewaz rury roslinne maja nieco kiczowata barwe. Do kompletu oczywiscie odblysniki zapobiegajace utracie swiatla.