Dobieranie ryb

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

SuperNinja
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Secret
Kontakt:

Dobieranie ryb

Post autor: SuperNinja » 2008-07-17, 13:17

Na początku sierpnia stanę się posiadaczem 90l akwarium (tj. 80cm x 25cm x 45cm). Niestety dostanę je razem z rybkami (prosto od innej osoby). Jak mi wiadomo na dzień dzisiejszy są w nim 3 dorosłe welony i 7 młodych (wielkości gupików), 5 sporych glonojadów, 2 neonki i 2 trójkąty (nie mam pojęcia co to jest, dostałem tylko kartkę z zawartością). Mam zamiar pozbyć się welonów i dokupić 8 neonków. Nie wiem co to są te trójkąty. Dokupiłbym jeszcze jakieś mało stadko ryb (pływających w ławicach). Myślicie, że to dobry pomysł? Nie wojen, pogryzień itp. Czy radzicie coś jeszcze dokupić? Patrzyłem wymiarowo i ryby ok. 10cm
chyba by zdały egzamin. W każdym razie jeszcze niczego nie robię. Najpierw chcę się poradzić ekspertów :)

Ps. Pustelniki są słodko czy słonowodne?? Byłem w Egipcie i na plaży mnóstwo było takich krabiczków w muszelkach. Mógłbym umieścić jednego w moim akwarium?

Oczywiście cały sprzęt mam. Akwarium było normalnie używane. Nawet nie będę musiał ich karmić, ani sam moderować światłem. Wszystko jest zautomatyzowane.

Awatar użytkownika
black1diamond
Stały bywalec
Imię: Adrianna

Re: Dobieranie ryb

Post autor: black1diamond » 2008-07-17, 13:41

SuperNinja pisze:Mam zamiar pozbyć się welonów i dokupić 8 neonków.
no to super :) tylko jeszcze sie tych 5glonojadow pozbadz i kup 5 otoskow.
Ps. nie chce nic mowic ale ta osoba od ktorej dostajesz akwa musiala uzyc magii zeby miec w 90 litrach tyle welonow i glonojadow... ale jak udalo mu sie zormnozyc welony?
Pozdrawiam Wszystkich :)

SuperNinja
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: SuperNinja » 2008-07-17, 13:50

Nie mam pojęcia, ale mam bardzo zdolnego wujka :P Głupio mi tak wszystkie jego ryby wyrzucić. Przeglądałem sobie ryby i kilka mi się spodobało: Barwiniec Czerwony, Bocja Siatkowana, Gębacz Wielobarwny, Kirysek Lamparci, Kirysek Pstry, Kirysek Trójpręgi i
Mikrogeophagus Altispinosus. Ktoś sobie popatrzy i pomyśli: "Ile ten czub chce mieć ryb naraz". Nie chcę mieć ich naraz oczywiście - nie wszystkie znajdę w sklepach.

A co do rozmnożenia, to mogę się podpytać. Jadę do niego 1. Od razu wytłumaczy mi jak się posługiwać sprzętem

Awatar użytkownika
Soba
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Agata

Post autor: Soba » 2008-07-17, 13:54

SuperNinja pisze: Ps. Pustelniki są słodko czy słonowodne?? Byłem w Egipcie i na plaży mnóstwo było takich krabiczków w muszelkach. Mógłbym umieścić jednego w moim akwarium?
Pustelniki czasami są hodowane w słodkiej wodzie. Ale podejrzewam że jednak lepsza by była słona, czyli taka w której żyją w naturze.
Po za tym zbiornik dla kraba jest specyficzny. Krab musi mieć do dyspozycji ląd wodę i dużo kryjówek. Wodę wlewa się tylko do pewnego poziomu. Usypuje się "wyspę" z piasku (czy też żwiru), tak żeby w każdej chwili mógł z wody wyjść.
I z reguły nie trzyma się z nimi ryb. Ostatecznie można jakieś duże...

A tak na marginesie- pustelniki dorastają do 10cm.

SuperNinja
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: SuperNinja » 2008-07-17, 13:59

Do 10?? Pustelnika to ja sobie daruję.. I tak bym go z resztą nie zdobył. A krewetki? Znacie jakiś bezpieczny rodzaj? Powiedzmy, że również ok. 10cm. Są podłużne

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-07-17, 18:28

Soba pisze:Pustelniki czasami są hodowane w słodkiej wodzie. Ale podejrzewam że jednak lepsza by była słona, czyli taka w której żyją w naturze.
Po za tym zbiornik dla kraba jest specyficzny. Krab musi mieć do dyspozycji ląd wodę i dużo kryjówek. Wodę wlewa się tylko do pewnego poziomu. Usypuje się "wyspę" z piasku (czy też żwiru), tak żeby w każdej chwili mógł z wody wyjść.

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: Pustelniki w słodkiej ?? Tylko w słonej mogą żyć. Nie musi mieć do dyspozycji lądu wystarczy woda i dużo żywej skały. A ryby się z nimi trzyma (nawet małe) nie powinno sie z nimi trzymać ślimaków od których zabierają muszle. SuperNinja, z krewetek najlepiej amano i filtrujące (jeśli jest duży prąd wody)
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
Soba
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Agata

Post autor: Soba » 2008-07-17, 19:07

macio pisze:
Soba pisze:Pustelniki czasami są hodowane w słodkiej wodzie. Ale podejrzewam że jednak lepsza by była słona, czyli taka w której żyją w naturze.

:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: :zdziwko: Pustelniki w słodkiej ?? Tylko w słonej mogą żyć. Nie musi mieć do dyspozycji lądu wystarczy woda i dużo żywej skały. A ryby się z nimi trzyma (nawet małe) nie powinno sie z nimi trzymać ślimaków od których zabierają muszle. SuperNinja, z krewetek najlepiej amano i filtrujące (jeśli jest duży prąd wody)
O zbiorniku pisałam ogólnie.
A co do pustelników- tak, są czasami hodowane w słodkiej. I podkreśliłam, że nie jestem pewna czy jest to dla nich dobre. Być może to jest dla nich jak hm... powiedzmy kula dla ryb.

ODPOWIEDZ