Wybór roślinek :)
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Wybór roślinek :)
Witam, więc tak jestem szczęśliwym posiadaczem akwarium 112l xD. Nie kupowałem żadnych roślinek, włożyłem tylko 2 co z poprzedniego zbiornika. Właśnie zabieram się do przerobienia pokrywy no i chciałbym dokupić kilka roślinek. Ale akurat w tej dziedzinie akwarystyki dosyć słabo mi to idzie. Więc.. jakie roślinki proponujecie. Szczególnie zależy mi na 1 planie. sklep w którym będę je kupował to www.sklepmalawi.pl mają duży wybór, a ja mam tam nie daleko. Więc co mi proponujecie. Aha zaznaczam tylko że nie chce mieć tych roślinek zbyt dużo, no i żeby nie były to jakieś trudne w hodowli, zakup akwarium trochę mnie kosztował(tym bardziej że nie planowany) więc na CO2 na razie pozwolić sobie nie mogę. Z góry dzięki. 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Wybór roślinek :)
A jakie chcesz założyć akwarium? Roślinne czy malawi... ?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Więc proponuje moczarki (egeria densa, najas), pistię, nurzańce (np. spiralis), żabienice. Na pierwszy plan jakieś niskie cryptocoryny np. wendtti lub sagittaria subulata.tomexxx90 pisze:Aha zaznaczam tylko że nie chce mieć tych roślinek zbyt dużo, no i żeby nie były to jakieś trudne w hodowli, zakup akwarium trochę mnie kosztował(tym bardziej że nie planowany) więc na CO2 na razie pozwolić sobie nie mogę.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
DO tego dorzuce jeszcze microsoria, anubiasy oraz mchy.marthinez pisze:Więc proponuje moczarki (egeria densa, najas), pistię, nurzańce (np. spiralis), żabienice. Na pierwszy plan jakieś niskie cryptocoryny np. wendtti lub sagittaria subulata.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Najpierw radzę przerobić pokrywę, a później zakupić rośliny. Jeśli chodzi o CO2, to zawsze można zrobić tanią bimbrownię. Choć nie wiem czy w 112L się sprawdzi.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Piwosz pisze:DO tego dorzuce jeszcze microsoria, anubiasy oraz mchy.

Rośliny, które wymieniliśmy z Konradem doskonale rosną przy standardowym świetle bez co2. ;)hodowca_rybek pisze:Najpierw radzę przerobić pokrywę, a później zakupić rośliny. Jeśli chodzi o CO2, to zawsze można zrobić tanią bimbrownię. Choć nie wiem czy w 112L się sprawdzi.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
No właśnie napisałem, że zabieram się do przeróbki pokrywy dlatego chce dokupić roślinek, pokrywe dopiero co kupiłem bo chciałem zrobić sam, ale widziałem zdjęcia innych i średnio mi się podobały. W bimbrowbnię bawił się nie będę, za jakiś czas może kupie porządną butle.
Dzięki za propozycje.
[ Dodano: 2008-07-20, 21:59 ]
naczytałem się troche o tych bimbrowniach i może sobie taką sprawię, taką słabo działającą, żeby nie trzeba było kontrolować zawartości CO2 w wodzie, tylko żeby sobie powolutku leciało, tylko skoro będę miał to CO2 to znowu dojdą nawozy. Ale to już kolejna bajka...
Dzięki za propozycje.
[ Dodano: 2008-07-20, 21:59 ]
naczytałem się troche o tych bimbrowniach i może sobie taką sprawię, taką słabo działającą, żeby nie trzeba było kontrolować zawartości CO2 w wodzie, tylko żeby sobie powolutku leciało, tylko skoro będę miał to CO2 to znowu dojdą nawozy. Ale to już kolejna bajka...

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
W bimbrowni i tak zabardzo nie da sie kontrolowac dawkowanie co2,bo takiego litrarzu tylko butla wysokcisnieniowa