źródełko pod dnem z piasku
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 28
- Imię: Staszek
źródełko pod dnem z piasku
Pomysł co prawda nie dla mnie, ale może komuś się przyda.
Gdzieś kiedyś ktoś zrobił "ozdobę" do akwa: podwodny wodospad z piasku. Opinie były różne, ale u większości powodował wrażenie sztuczności oraz lewitowania ryb.
Mój pomysł: zrobić podwodne źródełko "mieszające" piasek.
Część wody z pompki z skierować do rurki, która idzie pod dnem i w pewnym momencie odbija pionowo w górę. Zarówno wielkość przepływu wody, jak i ilość piasku musi być tak dobrana, żeby "nie wywiało" go (piasku) - ma się spokojnie i powoli mieszać i jednym punkcie (punktach).
Co do sztuczności - osobiście widziałem takie źródła, więc tu raczej tylko kwestia gustu.
Co prawda taki efekt był na głębokości kilku cm pod powierzchnią wody (płytka rzeka), ale myślę, że głębokość nie będzie miała tutaj aż takiego znaczenia.
W oryginale wyglądało to jak bąbel z piasku, który się ciągle rusza.
Wg. mnie to może być ciekawy dodatek, jeśli ktoś ma piasek na dnie, a dodatkowo gospodarz otrzymuje filtr piaskowy, który wg. kogoś tam opinii jest jednym z najbardziej wydajnym (chodzi głównie o "burzenie" piasku, z tego co się na oko orientuje).
Nie wiem tylko, jak zareagują na to ryby / krewetki - chyba mogą być niezbyt zachwycone.
Co o tym sądzicie ?
Gdzieś kiedyś ktoś zrobił "ozdobę" do akwa: podwodny wodospad z piasku. Opinie były różne, ale u większości powodował wrażenie sztuczności oraz lewitowania ryb.
Mój pomysł: zrobić podwodne źródełko "mieszające" piasek.
Część wody z pompki z skierować do rurki, która idzie pod dnem i w pewnym momencie odbija pionowo w górę. Zarówno wielkość przepływu wody, jak i ilość piasku musi być tak dobrana, żeby "nie wywiało" go (piasku) - ma się spokojnie i powoli mieszać i jednym punkcie (punktach).
Co do sztuczności - osobiście widziałem takie źródła, więc tu raczej tylko kwestia gustu.
Co prawda taki efekt był na głębokości kilku cm pod powierzchnią wody (płytka rzeka), ale myślę, że głębokość nie będzie miała tutaj aż takiego znaczenia.
W oryginale wyglądało to jak bąbel z piasku, który się ciągle rusza.
Wg. mnie to może być ciekawy dodatek, jeśli ktoś ma piasek na dnie, a dodatkowo gospodarz otrzymuje filtr piaskowy, który wg. kogoś tam opinii jest jednym z najbardziej wydajnym (chodzi głównie o "burzenie" piasku, z tego co się na oko orientuje).
Nie wiem tylko, jak zareagują na to ryby / krewetki - chyba mogą być niezbyt zachwycone.
Co o tym sądzicie ?
- Adrian15
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Adrian
- Kontakt:
Re: źródełko pod dnem z piasku
Jak dla mnie pomysł bardzo orginalny i fajny. Tylko nie dokońca potrafię to sobie wyobrazić.
Choć sam nie będe tego stosował
Brak piasku 

./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics23/9005.htm Pomóż jednym kliknięciem...
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 28
- Imię: Staszek
wersja ilustrowana.
na dole wężyk, a to niedorobione jajo to "mielący się" piasek. Po bokach jest piasek nieruchomy.
Wężyka nie powinno widać, co może wymagać znacznych ilości piasku.
na dole wężyk, a to niedorobione jajo to "mielący się" piasek. Po bokach jest piasek nieruchomy.
Wężyka nie powinno widać, co może wymagać znacznych ilości piasku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pavelek
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Wyobrażam to sobie , musi być zarąbiste.Może pomyśle o tym w któryś z akwariów wkomponuje to w otaczające rośliny i czarny bazalt 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Remigiusz
przeciez to nie bedzie dzialac. woda wyplucze piasek i po paru sekundach efekt zniknie. swoja droga to i tak badziewnie by wygladalo.
- pavelek
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
można zmniejszyć przpływ powietrza i będzie kapitalnie :]
-
- Nowicjusz
- Imię: Remigiusz
nie bedzie dzialac. naprawde.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Tomek
- Kontakt:
hmmm... musze to przemyśleć, ale właśnie jestem na etapie urządzania akwarium. Może wyglądać dosyć ciekawie.
kurde znalazłem foty tego wodospadu.... http://www.fishforums.com.au/viewtopic. ... 96c3621d89
wygląda to pięknie... chyba urządzę coś takiego.
kurde znalazłem foty tego wodospadu.... http://www.fishforums.com.au/viewtopic. ... 96c3621d89
wygląda to pięknie... chyba urządzę coś takiego.
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A ja wam powiem, ze to bardzo dobry filtr biologiczny ;)
Kiedyś jeszcze eksperymentowałem robiłem takie coś w butelce.
Cała filtracja mojego 50L akwarium mieściła się w 0.5L butelce zasypanej piaskiem gdzieś do 1/4 ;)
Kiedyś jeszcze eksperymentowałem robiłem takie coś w butelce.
Cała filtracja mojego 50L akwarium mieściła się w 0.5L butelce zasypanej piaskiem gdzieś do 1/4 ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Potwierdzam - po chwili przestanie to działać. Pomysł stary, sprawdzony, niepraktyczny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Wodospad jest nawet fajny, ale tylko w dużym akwarium ;)
Jak się dobierze ciśnienie wody pod piachem to będzie się ruszał w danym miejscy. Trzeba by tam robić orurowanie całego tego kawałeczka aby non stop wszystko się ruszało
Jak się dobierze ciśnienie wody pod piachem to będzie się ruszał w danym miejscy. Trzeba by tam robić orurowanie całego tego kawałeczka aby non stop wszystko się ruszało

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami