Pokrywa z paneli podłogowych do akwa 112l :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Pokrywa z paneli podłogowych do akwa 112l :)

Post autor: marthinez » 2008-07-21, 20:36

Dodatkową zaletą układów elektronicznych z świetlówek kompaktowych jest fakt, że jarzeniówki, które stosujemy nie nagrzewają się tak bardzo jak w przypadku konwencjonalnych starterów/stateczników
Zgadza się, ale lepsze są stateczniki elektroniczne, bo bezpieczniejsze i dopasowane do mocy świetlówek. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

stef_y
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: stef_y » 2008-07-21, 20:39

Nie no to już wogóle super ekstra, ale chodzi o cenę ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-21, 20:42

stef_y pisze:ale chodzi o cenę
Pewnie, że tak, ale nie raz zastosowanie statecznika elektronicznego jest nieuniknione. :kwasny:
Obrazek

stef_y
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: stef_y » 2008-07-21, 20:48

nie wątpię. Jednak ja mam doświadczenie tylko z małymi mocami do małego akwarium 112l, gdzie nic sie nie grzeje itp..

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-07-21, 21:20

marthinez pisze:i dopasowane do mocy świetlówek.
Z dopasowanie mocy statecznika z świetlówki kompaktowej do świetlówki liniowej nie ma większego problemu na rynku jest masa dostępnych świetlówek k. o zróżnicowanych mocach. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach pomiędzy statecznikiem a świetlówką l.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-21, 21:25

cmepro pisze:Z dopasowanie mocy statecznika z świetlówki kompaktowej do świetlówki liniowej nie ma większego problemu na rynku jest masa dostępnych świetlówek k. o zróżnicowanych mocach. Trzeba tylko pamiętać o odpowiednich proporcjach pomiędzy statecznikiem a świetlówką l.
Dobrze. Proszę mi dobrać elektronikę do świetłówki T5 54 lub 80 Wat. :P

Te układy pasują do świetlówek max 24 W i tyle, dlatego pisałem, ze statecznik elektroniczny jest czasami konieczny.
Obrazek

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-07-21, 23:59

Mathinez a pamiętasz o świetlówkach energooszczędnych o mocy 80W ;)
Wiesz testów nie robiłem, ale elektronikę z tego wyjąć można mimo, że jest to nieopłacalne ;]

Ogólnie w moim akwarium mam teraz 2x13W na magnetycznych, a do tego dokładam jeszcze 13W na kompakcie 18W ;)

Co do oprawek tam nie ma opcji aby powstało zwarcie ;) bo średnio rozstaw w świetlówkach jest od 16 mm do 30 chyba ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-07-22, 00:04

Co do zwarcia mam zwykłe oprawki od około 5 lat i jakoś nigdy nie miałem zwarcia. Co do stateczników z kompaktów to w małych akwariach można się z tym bawić. Na większe akwarium nie ma co oszczędzać.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Pojemność akwarium: 191
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-07-22, 07:24

cmepro pisze:Dodatkowo podpowiem Ci jedną rzecz... jeśli użyjesz świetlówki liniowe będziesz musiał zastosować do nich stateczniki (tego problemu nie ma przy świetlówkach kompaktowych). Możesz kupić normalne w sklepie z art. elektrycznymi ale zastosować układ elektryczny z świetlówek kompaktowych, tańsze rozwiązania, tylko musisz mieć troszkę pojęcia o elektryce żeby zrobić sobie to samemu.
w mojej pokrywie największym problemem będzie zrobienie "pudła" mam znajomego który jest takim mcgayverem jeśli chodzi o elektrykę więc o to się nie martwię tylko muszę mu odpowiednie rzeczy załatwić i resztę on już zrobi

a pytanko do autora postu jak kupowałeś panele to ile sztuk ich kupiłeś bo mam dostęp do tańszych znaczy 2 kategoria ale do pocięcia na pokrywę będą w sam raz a poza tym będzie taka sama barwa jak podłoga :D co mi się podoba
[you] lorddino pozdrawia!!!!! ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-07-22, 07:46

Suja pisze:Mathinez a pamiętasz o świetlówkach energooszczędnych o mocy 80W ;)
Wiesz testów nie robiłem, ale elektronikę z tego wyjąć można mimo, że jest to nieopłacalne ;]
Ale chyba o opłacalność tu chodzi co, bo inaczej po co ta zabawa?
Owszem widziałem taką energooszczędną 65W - koszt coś koło 90 zeta. :zdziwko:

Skoro piszecie o tej elektronice, to jest dość ciekawa rzecz:
Mianowicie inaczej działa elektronika z 18W żarówki firmowej (Osram, philips), a inaczej od takiej supermarketowej za 3,50.
Jak ktoś chce to niech się pobawi w testy. Kupi dwie żarówki tej samej mocy (firmowa i nie firmowa) i zobaczy jakie światło daje świetlówka na elektronice z tej droższej, a jakie z tej taniej.
Zapewniam, ze zdziwi się bardzo.
Tylko jaki sens jest kupować droga żarówkę tylko dla elektroniki, bo przecież miało być tanio. :hyhy:
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-22, 07:50

Tak na wszelki wypadek

mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

stef_y
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: stef_y » 2008-07-22, 09:50

lorddino pisze: a pytanko do autora postu jak kupowałeś panele to ile sztuk ich kupiłeś bo mam dostęp do tańszych znaczy 2 kategoria ale do pocięcia na pokrywę będą w sam raz a poza tym będzie taka sama barwa jak podłoga :D co mi się podoba
Te co ja kupowałem były jakoś po 18zł za metr^2. one mają szerokość 20cm i długość.... 1,2m ?? nie pamiętam dokładnie ale coś takiego. Wziąłem 5 szt.
marthinez pisze: Skoro piszecie o tej elektronice, to jest dość ciekawa rzecz:
Mianowicie inaczej działa elektronika z 18W żarówki firmowej (Osram, philips), a inaczej od takiej supermarketowej za 3,50.
Jak ktoś chce to niech się pobawi w testy. Kupi dwie żarówki tej samej mocy (firmowa i nie firmowa) i zobaczy jakie światło daje świetlówka na elektronice z tej droższej, a jakie z tej taniej.
Zapewniam, ze zdziwi się bardzo.
Tylko jaki sens jest kupować droga żarówkę tylko dla elektroniki, bo przecież miało być tanio.
Wg. mnie chodzi tu a klasę energetyczną. A,B,C,D,E itp. Wiadomo że A jest lepsze od B. powiedzmy żarówka firmowa z klasą A pobiera 18W i żarówka z klasą B pobiera 18W, ale ta z klasą A oddaję więcej mocy niż żarówka z klasą B. Ogólnie to powinno sie stosować elektronikę z żarówek o mocy trochę większej niż nasze świetlówki.
maol pisze:Tak na wszelki wypadek

Jeżeli nie znacie sie na elektryce, nie mieliście z tym nigdy kontaktu, macie jakiekolwiek wątpliwości, usilnie doradzam przekazanie wykonania instalacji w ręce osoby która wie co robi, zna sie na tym bądź ma odpowiednie, wymagane uprawnienia.Prąd jest naprawdę niebezpieczny - i w imieniu swoim oraz reszty ekipy opiekującej się forum zdecydowanie odradzam wszelkich eksperymentów na własną rękę osobom nie posiadającym dostatecznej ku temu wiedzy, praktyki i narzędzi.Informuję również że nasze forum i osoby z nim związane nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za wypadki które mogą się przydarzyć (oby nie) z samodzielnymi przeróbkami jakichkolwiek instalacji elektrycznych wykonanych według porad uzyskanych na forum
Nie peniaj ;) Przynajmniej ja: jeżeli nie wiem jak coś zrobić, nie znam się na tym, to najpierw sięgam po wiedzę teoretyczną, albo wogóle sie za to nie zabieram. Raczej wybieram to pierwsze :P.

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-07-22, 13:30

http://allegro.pl/item397037690_swietlo ... _cool.html
http://allegro.pl/item401935464_swietlo ... w_e27.html

Jedyne co teraz na allegro jest ;/

Wiecie z moich obserwacji wynika, że te po 3.5 pln dają żółte światło ;)
A mi właśnie teraz jest taka potrzebna bo mi sie ten efekt podoba :P

Bo to się nie kupuje żarówek, tylko idzie do sklepu gdzie ludzie oddają i wyjmuje elektronikę ;D
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
lorddino
Forumowicz
Pojemność akwarium: 191
Imię: Arek
Kontakt:

Post autor: lorddino » 2008-07-22, 13:40

stef_y a długo już masz ta pokrywę??

wiem że pokryłeś panele powłoka anty wilgociową ale to i tak zawsze zostanie sprawowany papier nie ma miejsc w których puchnie ?? od wilgoci a z doświadczenia mojego kolegi wiem że newralgicznym punktem są miejsca w których masz wkręty tam często nie dajesz powłoki lub jest ona nieszczelna
[you] lorddino pozdrawia!!!!! ;)
Obrazek
Obrazek

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-07-22, 13:53

Jak pokryjesz dobrze folia wpłynie to nie ma prawa nic spuchnąć ;)

63L z roślinami

ODPOWIEDZ