Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ania
Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
mam takie pytanie czy jest jakieś urzadzenie do akwarium które powoduje spadek temp. ?? bo mam welonke i aktualnie woda ma 26 stopni a rybka jakoś dziwnie sie zachowuje ostatnio , a wiem że one są zimno lubne .... co mogę zrobić??
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Re: Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
Z tego co ja się orientuję to nie ma żadnych urządzeń tego typu...Trzeba sobie radzić samemu niestety...Znana jest metoda przykładania zimnych butelek do akwa,lub wkładanie ich do wody...Można też kombinować z podłączeniem wentylatorka od komputera i chłodzić powietrze nad taflą wody..
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Tutaj zwykłe wentylatorki mogą nie dać rady. Jedynie częste podmiany wody na chłodną mogą coś zdziałać, bo w temperaturze 30 stopni trudno dogodzić rybie lubiącej zimną wodę.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie można podmienić wody mającej 30stopni wodą o temperaturze np.25!!To zbyt wysoki skok temperatury,a poza tym i tak niewiele by dał,bo 25stopni to również za dużo.Z kolei,żeby stopniowo obniżać temperaturę wody w akwarium(powiedzmy o 1-2stopnie)to te podmiany musiałyby być bardzo częste-wtedy z kolei nie ma mowy o żadnych stabilnych parametrach...A zakładając,że to akwarium jest spore(bo welonki tylko w takim powinny być trzymane!!Przy okazji proszę o podanie litrażu?)to podmiany z dopuszczalną różnicą temperatury nic by nie dały
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
A ile litrów ma to akwarium z welonką?
P.S. Są chłodziarki akwaryjne. Drogie, ale przy poważnym morskim akwarium niezbędne :-)
P.S. Są chłodziarki akwaryjne. Drogie, ale przy poważnym morskim akwarium niezbędne :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
czemu ???Tamcia pisze:Nie można podmienić wody mającej 30stopni wodą o temperaturze np.25
ja osobiście wlewam wodę zimną i jakoś nie widzę złych objawów tego
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Schłodzenie gwałtownie o 5 stopni może zabić ryby. Pamiętaj, że w zbiorniku 300l nie ma na to szans, w 40 l straczy podmienić 50% na lodowatą kranówę... czego robić oczywiście nie wolno.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
A aklimatyzujesz ryby zanim wpuścisz je do zbiornika?Po co wyrównujesz temperaturę?danielek001 pisze:Tamcia napisał/a:
Nie można podmienić wody mającej 30stopni wodą o temperaturze np.25
czemu ???
:przestraszony: do czasu moim zdaniem....Chociaż z drugiej strony zależy jeszcze jaką ilość na ile litrów(widzę,że masz spore zbiorniki to może i jest ok),ale moim skromnym zdaniem to nie jest wskazane.Kolejna sprawa wiele początkujących pewnie czyta ten temat i nie patrząc na Twój litraż zrobi u siebie to sami-nietrudno się domyślić z jakim skutkiem w podanych np.przez maola, 40litrach :/danielek001 pisze:ja osobiście wlewam wodę zimną i jakoś nie widzę złych objawów tego
PS.Chyba napisałam to samo co maol,

- danielek001
- Stały bywalec
w 55 litrach tak samo robię
[ Dodano: 2008-07-29, 22:39 ]
[ Dodano: 2008-07-29, 22:39 ]
ja mówię o podmianie 20% a nie od razu 50 , z resztą woda odstała 24 h nie jest taka lodowata (tym bardziej w środku lata )maol pisze:40 l straczy podmienić 50% na lodowatą kranówę... czego robić oczywiście nie wolno
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Tak chyba każdy robi, ale ty pisałeś o wodzie zimnej.danielek001 pisze:z resztą woda odstała 24 h nie jest taka lodowata (tym bardziej w środku lata )
Odstana ma temp. zbliżoną do tej w akwa (przynajmniej u mnie) ;)
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ja nie odstawiam wody, i jakoś odkręcam tylko zimny zawór od wody i leje ;]
Tylko, że ja wodę wlewam przez kaskadę, a w akwarium i tak mam strefę wody gdzie ma może ze 20 stC ;] i jakoś nic mi nie pada ;] od gwałtownych zmian temperatury wody ;P
Tylko, że ja wodę wlewam przez kaskadę, a w akwarium i tak mam strefę wody gdzie ma może ze 20 stC ;] i jakoś nic mi nie pada ;] od gwałtownych zmian temperatury wody ;P
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- danielek001
- Stały bywalec
dalej piszę o zimnej lecz nie piszę o lodowatej w zimie woda w wiadrach ma maksimum 18- 20 stopni a u mnie w akwarium 25, kiedyś podgrzewałem wodę do temp akwarium, lecz gdzieś przeczytałem że tak się nie powinno robić a wlanie wody zimnej jest nawet wskazane dla rybek. Robię tak od paru lat i nie zauważyłem nic niepokojącego.marthinez pisze:ale ty pisałeś o wodzie zimnej.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Ja też tak robie i jest ok, ale piszemy tu o schładzaniu wody w upalne dni i jeżeli piszesz o zimnej każdy miał na myśli taką o bardzo niskiej temperaturze.danielek001 pisze:Robię tak od paru lat i nie zauważyłem nic niepokojącego.
Proponuje pisać bardziej precyzyjnie. ;)
- danielek001
- Stały bywalec
ok ok :wstyd:
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dlaczego?? :zdziwko: Może i ja się czegoś nauczę!!danielek001 pisze:kiedyś podgrzewałem wodę do temp akwarium, lecz gdzieś przeczytałem że tak się nie powinno robić a wlanie wody zimnej jest nawet wskazane dla rybek