Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
Obnizenie temperatury wody o 1-2 stopnie potrafi byc dla ryb stymulujace, zarówno do aktywności, jak i do np. tarła. Ale to naprawdę niewielka zmiana, nie wolno gwałtownie zbijać temperatury o wiekszą wartość. Pamiętajcie, że ryby są zmiennocieplne, i funkcjonowanie ich organizmu jest ściśle związane z temperaturą otoczenia. Jej gwałtowne zmiany są dla ryb po prostu szokiem, i co więcej, nie ma mozliwości by się do tego przyzwyczaiły...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Re: Mam Problem Proszę pilnie o POMOC
Jestem dokładnie tego samego zdania,stąd moje wcześniejsze pytanie,dlaczego wskazane jest wlewanie zimnej wody,a nie przygotowywanie cieplejszej...Nie spotkałam się dotąd z takim twierdzeniem...Być może ma to jakieś swoje dobre strony,ale ja się ich nie dopatruję!Być może jestem początkująca i dlatego pytam,bo zawsze warto poznać opinie innych-pogłębić swoją wiedzę. ;)
PS.Jeśli miałabym problem ze zbyt wysoką temperaturą to wolałabym jednak włożyć tą chłodną butlę do akwa,lub wykorzystała bym wodę max.chłodniejszą o jakieś 3-4stopnie.Wlałabym ją jednak w kaskadę,gdzie wymieszała by się troszkę zanim by trafiła do akwa(podobnie jak Suja)
PS.Jeśli miałabym problem ze zbyt wysoką temperaturą to wolałabym jednak włożyć tą chłodną butlę do akwa,lub wykorzystała bym wodę max.chłodniejszą o jakieś 3-4stopnie.Wlałabym ją jednak w kaskadę,gdzie wymieszała by się troszkę zanim by trafiła do akwa(podobnie jak Suja)