Mam Problem Proszę pilnie o POMOC

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Mam Problem Proszę pilnie o POMOC

Post autor: maol » 2008-07-31, 09:00

Obnizenie temperatury wody o 1-2 stopnie potrafi byc dla ryb stymulujace, zarówno do aktywności, jak i do np. tarła. Ale to naprawdę niewielka zmiana, nie wolno gwałtownie zbijać temperatury o wiekszą wartość. Pamiętajcie, że ryby są zmiennocieplne, i funkcjonowanie ich organizmu jest ściśle związane z temperaturą otoczenia. Jej gwałtowne zmiany są dla ryb po prostu szokiem, i co więcej, nie ma mozliwości by się do tego przyzwyczaiły...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Re: Mam Problem Proszę pilnie o POMOC

Post autor: Tamcia » 2008-07-31, 11:19

Jestem dokładnie tego samego zdania,stąd moje wcześniejsze pytanie,dlaczego wskazane jest wlewanie zimnej wody,a nie przygotowywanie cieplejszej...Nie spotkałam się dotąd z takim twierdzeniem...Być może ma to jakieś swoje dobre strony,ale ja się ich nie dopatruję!Być może jestem początkująca i dlatego pytam,bo zawsze warto poznać opinie innych-pogłębić swoją wiedzę. ;)
PS.Jeśli miałabym problem ze zbyt wysoką temperaturą to wolałabym jednak włożyć tą chłodną butlę do akwa,lub wykorzystała bym wodę max.chłodniejszą o jakieś 3-4stopnie.Wlałabym ją jednak w kaskadę,gdzie wymieszała by się troszkę zanim by trafiła do akwa(podobnie jak Suja)

ODPOWIEDZ