Mieczyk dziwnie się zachowuje
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Mieczyk dziwnie się zachowuje
Hmmmm, zatrucie produktami azotowymi? Jeżeli tak, to samo przejdzie wraz ze stabilizacją środowiska akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Azotanów i azotynów już jest za dużo?
Nie jestem pewien, czy to to, bo sprawa ciągnie się od początku tego wątku, a więc na dużo przed podstawieniem nowego filtra, gdy ilość związków azotowych była w okolicach 0.
Nie jestem pewien, czy to to, bo sprawa ciągnie się od początku tego wątku, a więc na dużo przed podstawieniem nowego filtra, gdy ilość związków azotowych była w okolicach 0.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Faktycznie to nie przez przesycenie co2, ale wodę masz prawie skałę.Drottnar pisze:ph jest ok 7,5, a KH <14 i tak się utrzymuje stale.
To jeszcze nie jest tak źle. Od takich parametrów ryby nie padają.Drottnar pisze:Po zmianie filtra skoczyły mi azotany i wg testu, który zrobiłem dziś rano mam NO3 ok 10, a NO2 ok 0,5.
Właśnie przez to krzyżowanie nie powinno się ich razem hodować.Drottnar pisze:Jeśli chodzi o wariatusy, to w zaufanym sklepie uzyskałem informację, że można je spokojnie ze sobą hodować, a nawet czasem się krzyżują.
http://fotoakwarium.interblock.pl/archi ... kst/4.html
- Drottnar
- Akwarysta
Hm, niestety nie jestem w stanie tego zmienić. Na odwróconą osmozę mnie nie stać, a destylowanej nie opłaca się kupować w takich ilościach :/marthinez pisze:Faktycznie to nie przez przesycenie co2, ale wodę masz prawie skałę.
Z tego, co kojarzę, to nawet pewien poziom azotanów jest wskazany. Tylko jaki to poziom, żeby nie zagrozić rybom?To jeszcze nie jest tak źle. Od takich parametrów ryby nie padają.
W moim baniaku tylko krewetki się rozmnażają ;)marthinez pisze:Właśnie przez to krzyżowanie nie powinno się ich razem hodować.
http://fotoakwarium.interblock.pl/archi ... kst/4.html
Dzisiaj kupiłem Sera Baktopur czy jak to się zowie i zaaplikowałem. Jak mieczyk padnie, to kupuję coś innego ;) Żona wymyśliła ramirezki, więc kto wie ;)
- maol
- Moderator
W ogólnym zbiorniku??? Dla jednej chorej ryby??? Wiesz, że właśnie zabiłeś całe życie mikrobiologiczne i masz zbiornik praktycznie do restartu?Drottnar pisze: (...) Dzisiaj kupiłem Sera Baktopur czy jak to się zowie i zaaplikowałem. Jak mieczyk padnie, to kupuję coś innego ;) Żona wymyśliła ramirezki, więc kto wie ;)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Auć... :orany: po kiego grzyba to lałeś?Drottnar pisze:Dzisiaj kupiłem Sera Baktopur czy jak to się zowie i zaaplikowałem.
Nie znana choroba=nieznane leczenie.
Wbrew temu co pisze producent nie wolno stosować tego leku w akwa ogólnym. Jest on silnie bakteriobujczy, a wiadomo co się z tym wiąże.
Świetna zmiana. Moim zdaniem ramirezy biją na głowę wszystkie żyworódki. ;)Drottnar pisze:Jak mieczyk padnie, to kupuję coś innego ;) Żona wymyśliła ramirezki, więc kto wie
- marcin88
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
błagam powiedz że to zaaplikowałeś w oddzielnym baniaku Sera Baktopur to strasznie silny lek zabija również pożyteczne bakterieDrottnar pisze:Dzisiaj kupiłem Sera Baktopur czy jak to się zowie i zaaplikowałem.
marthinez musisz się przed moje wypowiedzi zawsze wcinać wrr
"Attero Dominatus Denique Interimo"
- Drottnar
- Akwarysta
Niestety w ogólnym, bo nie mam zupełnie warunków do kwarantanny. Poza tym problem nie dotyczy tylko jednej ryby. U mieczyka po prostu widać to najwyraźniej, ale u innych ryb też obserwuję, na szczęście w mniejszej skali, podobne objawy 
A co do wybicia życia mikrobiologicznego, to nie zdawałem sobie z tego sprawy prawdę mówiąc. Rozumiem, że teraz muszę bardzo uważnie śledzić zmiany w parametrach wody, tak?

A co do wybicia życia mikrobiologicznego, to nie zdawałem sobie z tego sprawy prawdę mówiąc. Rozumiem, że teraz muszę bardzo uważnie śledzić zmiany w parametrach wody, tak?
- maol
- Moderator
Teraz to na szybko węgiel aktywny i duzo kultur bakterii - np. Nitrivec w szokowej dawce - walczysz nie o jedna rybkę, tylko o życie lub śmierć całego zbiornika...
...a piszemy o tym za każdym razem... Bactopur i inne preparaty antybiotykowe/dezynfekujace tylko w kwarantannie.. polecam dla przeciwników takich rozwiązań...
...a piszemy o tym za każdym razem... Bactopur i inne preparaty antybiotykowe/dezynfekujace tylko w kwarantannie.. polecam dla przeciwników takich rozwiązań...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Drottnar
- Akwarysta
marthinez, nie do końca nieznana. Poczytałem to, co podesłał oleq_30 i to, co obserwuję u moich rybek, podpada pod infekcję bakteryjną.
Co do ramirezek, to one pojawią się pewnie dopiero po przeprowadzce, a więc już spokojnie po wyleczeniu, oczyszczeniu i przywróceniu równowagi w zbiorniku...
[ Dodano: 2008-08-06, 18:25 ]
maol, ale ja nie mam możliwości przeprowadzenia kuracji w kwarantannie
A zdechły mi już trzy rybki w tym baniaku i czwarta się przymierza również do odejścia z tego świata. Poza tym, u kilku miedzików też obserwuję zachowania podpadające pod infekcję bakteryjną (apatyczne, chowają się po kątach)...
Co do ramirezek, to one pojawią się pewnie dopiero po przeprowadzce, a więc już spokojnie po wyleczeniu, oczyszczeniu i przywróceniu równowagi w zbiorniku...
[ Dodano: 2008-08-06, 18:25 ]
maol, ale ja nie mam możliwości przeprowadzenia kuracji w kwarantannie

- maol
- Moderator
W krytycznej sytuacji 5l słoik jako kwarantanna też może być... A akwarium 25l kosztuje pewnie 20 zł... Nie bedę wiecej komentował...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Drottnar
- Akwarysta
Nie jest tak źle. Sprawdziłem wczoraj parametry wody i NO2 jest 0, NO3 malutko, więc chyba nie zresetowałem sobie zbiornika ;) Tak sobie myślę, że szkoda tylko tych bakterii, które tak pieczołowicie przekładałem z wkładem bio z Aqua Szuta do Tetra EX... Ale nic to. Człowiek uczy się całe życie. Rybki wszystkie żyją. Populacja krewetek też się nie zmniejszyła chyba. Więc jest chyba ok.
Dzisiaj zamierzam kupić węgiel aktywny, żeby go wsadzić po kuracji do filtra i teraz pytanie - ile tego węgla potrzebuję do TetraTec EX 700 i na ile czasu mam go włożyć, żeby oczyścił wodę z leku?
No i jeszcze, do której szuflady go wsypać? Opiszę, jaki mam układ (od dołu):
szuflada 1: gąbka x2
szuflada 2: mechanika (rurki)
szuflada 3: bio
szuflada 4: bio + wata
Intuicja mi podpowiada, że zamiast tego bio pod watą, ale wolę się upewnić. I czy wsypywać tyle, ile jest bio, czy zmieszać, czy jak?
Dzisiaj zamierzam kupić węgiel aktywny, żeby go wsadzić po kuracji do filtra i teraz pytanie - ile tego węgla potrzebuję do TetraTec EX 700 i na ile czasu mam go włożyć, żeby oczyścił wodę z leku?
No i jeszcze, do której szuflady go wsypać? Opiszę, jaki mam układ (od dołu):
szuflada 1: gąbka x2
szuflada 2: mechanika (rurki)
szuflada 3: bio
szuflada 4: bio + wata
Intuicja mi podpowiada, że zamiast tego bio pod watą, ale wolę się upewnić. I czy wsypywać tyle, ile jest bio, czy zmieszać, czy jak?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Wegla daj około połowę pojemności koszyczka. Wodę filtruj ze dwa dni.Dzisiaj zamierzam kupić węgiel aktywny, żeby go wsadzić po kuracji do filtra i teraz pytanie - ile tego węgla potrzebuję do TetraTec EX 700 i na ile czasu mam go włożyć, żeby oczyścił wodę z leku?
Włóż go w szuflade nr 3 ;)
- Drottnar
- Akwarysta
czyli, jeśli dobrze rozumiem, między mechanikę, a bio, tak?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
może cierpi na głodówkę i nie chce jeść może za mało tlenu a jakie ma skrzela powiedz jak wyglądają