SKALARY I ICH NARYBEK

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

Maksior
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 216
Imię: Maksym
Kontakt:

Re: SKALARY I ICH NARYBEK

Post autor: Maksior » 2008-08-12, 22:41

Ty też nie jesz mięsa tylko nie?? a spiruline daje sie po to żeby przeczyszczała rybe. Skalary dosyć niechętnie jadły u mnie mięso wołowe dlatego polecam wodzienia który jest znacznie atrakcyjniejszym pokarmem niż ochotka. Wodzień unosi sie w toni i porusza się mocno się wijąc:P moje skalary uwielbiały polowania na żywego wodzienia:P ochotka jest tłusta i brudna, żyje w syfie i syfem jest dlatego nigdy nie podawałem jej swoim skalarom. Wodzień jest na tyle bezpiecnzy że daje go swoim paletkom w ramach urozmaicenia.

A co do tego mięsa to karmie swoje paletki od roku (były malusieńkie :P ) mięsem codziennie i nie zawszer dostają tego samego dnia spiruline. Teraz są już dorosłe i przystępują do tarła, żadnych wad czy rozepchań żołądka nie zauwarzyłem:P
216l
5 paletek 3 blue turkusy i 2 red turkus
2 bocje wspaniałe

Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-08-13, 10:02

hehe całe szczęście, że nie kupiłem tego solowca bo dziś w nocy rodzice zżarli mi całą ikrę :mur: :zdegustowany: :mad: - to było gdzieś 41 godzina życia ikry - jeśli można to tak nazwać

No nic poczekam na ich 4 tarełko i wtedy to już im ikrę zabiorę! :mad: - przynajmniej połowę!

Maksior
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-08-13, 22:59

nic im nie zabieraj. wsadź je do ogólnego z powrotem i niech pilnują ikre przed innymi rybami. Jak będa larwy to dopiero do higienicznego je wrzuć i niech złorza ikre od nowa
216l
2 bocje wspaniałe

Nie gadaj z głupkiem bo ściągnie Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-08-13, 23:09

To może ja zapytam na jakiej podstawie twierdzisz że masz parkę?
Potrafisz odróżnić samca od samicy? U skalarów dwie ryby trzymają się razem, bo tak im nakazuje instynkt, a nie to że są parą. U skalarów jest obserwowane składanie ikry, nawet jeśli w akwarium są same samice. To wygląda jak prawdziwe tarło, nawet samice potrafią rozpoczynać " tańce godowe ", tylko że z takiego tarła nic nie będzie. Ikra zacznie pleśnieć i będzie zjedzona przez samice lub porzucona. Nie potrafię wytłumaczyć takiego zachowania skalarów, ale spotkałem się już z kilkoma podobnymi obserwacjami.
Obrazek

Maksior
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-08-14, 00:27

........ no comment

Ikra nie zapłodniona szybko pleśnieje.... a pisał że 41 godzin przetrwała i nie pleśniała...
216l
2 bocje wspaniałe

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-08-14, 05:29

Maksior pisze:........ no comment

Ikra nie zapłodniona szybko pleśnieje.... a pisał że 41 godzin przetrwała i nie pleśniała...
A na jakiej podstawie twierdzisz że nie pleśniała? Samica opiekująca się ikrą usuwa takie spleśniałe ziarenka, ale z czasem wszystkie one spleśnieją. Kiedy miałem sytuację zjadania ikry, to po obserwacjach zauważyłem że samice często zjadają ikrę, a w tedy samce przeganiają samice i same opiekuję się ikrą. I czekam na odpowiedź, czy to rzeczywiście prawdziwa parka.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-08-14, 09:32

no ja nie umiem odróżnić samca od samicy (to podobno robi się porównując pokładełko)

Ale wiem że to samiec i samica bo 2 razy z ikry wykluły się młode skalarki i pływały tylko że mi pozdychały bo miałem za duże stężenie no3

Więc jestem tego pewnie!

A nie wiem co jest nie tak
bo 1 raz jak ikra pleśniała to jeden z skalarów zjadał spleśniała ikrę a teraz to już tak nie ma!

Ja zamierzałem zabrać im połowę młodych ale dopiero jak będą wyglądać jak "przecinki"

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-08-14, 09:39

Czyli że miałeś już młode, ale zdechły. I jak zachowywali się rodzice? Bo jeśli doczekały wyklucia młodych i ich nie zjadły, to obecne zjadanie ikry jest co najmniej dziwne, te ryby potrafią zadbać o ikrę, zwłaszcza jeśli to któreś z kolei tarło.

Nie doczytałem, czy w tym akwarium masz tylko skalary, czy są tam inne ryby?

Raz moje pielęgnice zjadły ikrę, bo zbrojnik w nocy przylazł i trochę wyżarł. Rano ryby zjadły ikrę i porzuciły gniazdo.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-08-14, 12:12

Więc tak tarło to było chyba już 4 (w moim akwarium bo nie wiem jak było w zoologu)
kbtor pisze:I jak zachowywali się rodzice? Bo jeśli doczekały wyklucia młodych i ich nie zjadły, to obecne zjadanie ikry jest co najmniej dziwne
I właśnie tu może przyocze historie kiedy pierwszy raz i jak na razie ostatni doczekałem narybku.

Jakież było moje zdziwienie kiedy w akwarium po tym jak zobaczyłem ikrę na liści Anubisa olbrzymiego który znajdował się po lewej stronie akwarium po 2-3 dniach ikra zniknęła! :przestraszony: Myślałem że ją zjadły i czekałem na następne tarło - jakie było moje zdziwienie gdy po 5 dniach od zniknięcia ikry znalazłem narybek przyklejony do liścia Anubisa który znajdował się po prawej stornie zbiornika:!: - dziwne bo wcześniej tam go nie było (czyżby rodzice przenieśli potomstwo?)

To było 1 tarło jakie widziałem u moich skalarów - no ale niestety pozdychały (narybek) - bo termostat się popsuł! :/

I od tej pory każde tarło owocowało pleśnią! - a teraz czyli 4 tarło które się obyło około 3 dni temu było w ogólnym z rodzicami którzy wspólnie przez cały czas pilnowały !

No a co do innych ryb to były z nimi 3 mieczyki - nic więcej !

Skalary radziły sobie z ich odganianiem - robiły to na zmianę - 1 wachlują ikrę a drugi odganiał i tak na zmianę

Być może znowu przełożyły ikrę w inne miejsce! - aczkolwiek już nie wykazują terytorializmu!

Ja przypuszczałem wtedy że przeniosły narybek który był na liściu stojącym aby nie spadły i położyli ją na liści leżącym :]

No zagmatwałem ale każdy zrozumie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Maksior
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-08-14, 18:51

Znalazłeś narybek po 5 dniach od wyklucia i jeszcze nie pływał??? to dziwne troche bo u mnie po 2 dniach już pływały wszystkie.

Kbtor nie dobijaj mnie.... KAŻDE NIE ZAPłODNIONE ZIARENKO IKRY SPLEŚNIEJE W CIĄGU KILKU GODZIN A USUWANIE SPLEŚNIAłYCH ZIAREN IKRY NIC NIE DA!!!

A troche o tym wiem bo już nie raz skalary rozmnażałem i inne jajorodne a teraz sie za palety wziąłem...
216l
2 bocje wspaniałe

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-08-14, 19:34

nie źle zrozumiełeś! po pieci dniach zlazm narybek a nie wiedziałem kidy się wykluły! - nie przenosiły narybku tylko ikre a narybek to juz po tym znalażłem

Maksior
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-08-16, 00:33

Skalary nie przenoszą ikry... przenoszą wyklute,,larwy'' które max po 2 dniach zaczynaja pływać... a Ty twierdzisz że ikra znikneła i piątego dnia od złożenia ikry znalazłeś narybek przyklejony gdzieś pod liściem czy coś tak??

Pisz normalnie i mniej chaotycznie bo nie idzie ciebie zrozumieć
216l
2 bocje wspaniałe

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-08-18, 13:39

kbtor pisze:samice potrafią rozpoczynać " tańce godowe "
Możesz mi powiedzieć jak to wygląda? Bo jestem ogromnie ciekaw!
ja u swoich podopiecznych zauważyłem że na kilka godzin przed wyczyszczeniem liścia
Jeden z skalarów tak jak by "strzepuje płetwą" - tą taką cienką i długą (nie wiem jak się nazywa i do czego ona służy?)

Maksior
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Maksior » 2008-08-18, 17:14

U mnie tańce godowe wygłądały w ten sposób :
Samiec okrążał samice
przechylał sie pod kątem 45* do dołu
Stawiał płetwe grzbietową i rozpoczynał parade
intensyfikował swoje ubarwienie

Bardzo podobnie zachowują sie paletki przed tarłem:P
216l
2 bocje wspaniałe

ODPOWIEDZ