Moje pierwsze 60l:)
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Nazwisko: Gu¶ciora
- Kontakt:
Moje pierwsze 60l:)
Witam, jestem tu nowy i chce zaprezentować swój pierwszy zbiornik:)
Pojemnść ok 60l zbiornik profilowany
pokrywa własnej roboty z żarówką (40wat)
filtr fan 1
grzałka 50 wat aqua el z termostatem
wystrój jak widać kamyki itd.
Roślinki:
cryptocoryna
anubias
innych nie znam nazw
Rybki:
3 duże skalary (2 to parka złożyły mi ikre:))
2 bocje wspaniałe
2 żałobniczki
1 zbrojnik niebieski
1 brzanka różowa
1 mułojad
Radźcie mi co jest dobre a co trzeba poprawić:) Pozdrawiam:)
P.S. sory za jakość zdjęć ale mam słaby aparat w komurce:-/
Pojemnść ok 60l zbiornik profilowany
pokrywa własnej roboty z żarówką (40wat)
filtr fan 1
grzałka 50 wat aqua el z termostatem
wystrój jak widać kamyki itd.
Roślinki:
cryptocoryna
anubias
innych nie znam nazw
Rybki:
3 duże skalary (2 to parka złożyły mi ikre:))
2 bocje wspaniałe
2 żałobniczki
1 zbrojnik niebieski
1 brzanka różowa
1 mułojad
Radźcie mi co jest dobre a co trzeba poprawić:) Pozdrawiam:)
P.S. sory za jakość zdjęć ale mam słaby aparat w komurce:-/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Moje pierwsze 60l:)
Masssakra...jak ty możesz tak męczyć te piękne ryby? One wymagają zbiornika min 200l .Gusciorek pisze:3 duże skalary (2 to parka złożyły mi ikre:))
Wogóle cała obsada do kitu....
W akwarium jest za mało roślin...ale one i tak przy tej żarówce Ci nie będą rosły...zmień ją na normalną świetlówkę.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Koniecznie trzeba zmienić na świetlówkęGusciorek pisze:pokrywa własnej roboty z żarówką (40wat)
Za tą obsadę to normalnie będzie pierwszy lincz na forum.
Brak tapety i te "pierdółki" na dnie niesamowicie psują twoje akwarium.
Poczytaj na forum tematy jak zakładać akwaria, jak dobrać obsadę, bo na razie prawie wszystko jest na NIE w twoim akwarium.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Biedne ryby... Poczytaj forum to na pewno będziesz wiedział co źle robisz...
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Więc akwarium na prawdę tragiczne ... Od składu ryb, kondycji roślin po estetyczne walory (nie wiem czy jest o czym mówić) ...
- Skalary po pierwsze rosną duże i jak mój poprzednik już napisał, minimalny zbiornik może nie 200 litrów, ale 150 niezbędne - zresztą widać, że już jest im ciasno - płetwy złożone po sobie - nie mogą się nawet "przeciągnąć" ..
- Żałobniczki to ryby stadne więc 60 litrów to za mało na 8-10 sztuk (bo tyle tworzy stadko) ...
- Brzanki - to samo co Żałobiczki
- Cryptocoryna - roślina olbrzymia, w moim zbiorniku 240 litrowym przerasta przez pół zbiornika zaczynając od prawego konta ...
- Anubiasy - przypadkiem nie zaczynają porastać glonami?
- reszta roślin nie do opisania (widzę chyba lotosa, ale nie jestem do końca przekonany)
- estetyka !!! przypadałby się tapeta na tył - podobają Ci się zwisające kable? Postaraj się ukryć filtr i grzałkę - jakiś korzeń by się przydał ...
Jednym słowem musisz zmienić obsadę na mniejsze ryby, które nie będą się męczyć w tym zbiorniku ... Rośliny - zadbaj o ich kondycje i dobierz gatunki do wielkości akwarium ..
Pozdrawiam
Wszystko trzeba poprawić:Gusciorek pisze:Radźcie mi co jest dobre a co trzeba poprawić:) Pozdrawiam:)
- Skalary po pierwsze rosną duże i jak mój poprzednik już napisał, minimalny zbiornik może nie 200 litrów, ale 150 niezbędne - zresztą widać, że już jest im ciasno - płetwy złożone po sobie - nie mogą się nawet "przeciągnąć" ..
- Żałobniczki to ryby stadne więc 60 litrów to za mało na 8-10 sztuk (bo tyle tworzy stadko) ...
- Brzanki - to samo co Żałobiczki
- Cryptocoryna - roślina olbrzymia, w moim zbiorniku 240 litrowym przerasta przez pół zbiornika zaczynając od prawego konta ...
- Anubiasy - przypadkiem nie zaczynają porastać glonami?
- reszta roślin nie do opisania (widzę chyba lotosa, ale nie jestem do końca przekonany)
- estetyka !!! przypadałby się tapeta na tył - podobają Ci się zwisające kable? Postaraj się ukryć filtr i grzałkę - jakiś korzeń by się przydał ...
Jednym słowem musisz zmienić obsadę na mniejsze ryby, które nie będą się męczyć w tym zbiorniku ... Rośliny - zadbaj o ich kondycje i dobierz gatunki do wielkości akwarium ..
Pozdrawiam
Doścignąć niedoścignione...
- cmepro
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
No mi nie zostało wiele do dodania, podzielam w mniejszym lub większym stopniu uwagi przedmówców.
Ja zajmę się obudową... światło faktycznie jest tragiczne, stawiam na zwykłą żarówkę kupioną za 1-2 zł. w hipermarkecie. Jeśli koniecznie chcesz mieć żarówkę to pomyśle o jakiejś odpowiedniej albo zainwestuj w świetlówkę liniową.
Budowa pokrywy... nawet nie wiem od czego zacząć... garb na płaskim blacie... ogranicza docieranie światła na całej powierzchni wody skupiając sie w jednym wąskim miejscu. Sama konstrukcja obudowy (w sumie raczej nie można tego tak nazwać, ale już...) jest zła. Jedyną zaletą jej może być to że skalary nie wyskoczą z baniaka a w sumie pewnie nieraz by się to mogło zdarzyć. Obudowa nie zasłania 2-3 cm górnej części baniaka widać linię wody co nieładnie wygląda, jak pisałem wcześniej ogranicza dopływ światła i estetycznie też nie zachwyca. Jedyne chyba co możesz zrobić to... zrobić nową i tu bym polecał Ci spienione pvc, bo masz baniak profilowany i z ładnie uda Ci sie dopasować kształt.
Sporo przed Tobą pracy, restart to za mało powiedziane, to powinno być tworzenie od 0.
Ja zajmę się obudową... światło faktycznie jest tragiczne, stawiam na zwykłą żarówkę kupioną za 1-2 zł. w hipermarkecie. Jeśli koniecznie chcesz mieć żarówkę to pomyśle o jakiejś odpowiedniej albo zainwestuj w świetlówkę liniową.
Budowa pokrywy... nawet nie wiem od czego zacząć... garb na płaskim blacie... ogranicza docieranie światła na całej powierzchni wody skupiając sie w jednym wąskim miejscu. Sama konstrukcja obudowy (w sumie raczej nie można tego tak nazwać, ale już...) jest zła. Jedyną zaletą jej może być to że skalary nie wyskoczą z baniaka a w sumie pewnie nieraz by się to mogło zdarzyć. Obudowa nie zasłania 2-3 cm górnej części baniaka widać linię wody co nieładnie wygląda, jak pisałem wcześniej ogranicza dopływ światła i estetycznie też nie zachwyca. Jedyne chyba co możesz zrobić to... zrobić nową i tu bym polecał Ci spienione pvc, bo masz baniak profilowany i z ładnie uda Ci sie dopasować kształt.
Sporo przed Tobą pracy, restart to za mało powiedziane, to powinno być tworzenie od 0.
- ra_
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kamil_
zeby Cie nie zniechęcić - wszystko da sie naprawic, ale to bedzie wymagalo czasu i pieniedzy...
raz - tak jak wczesniej forumowicze wspominali - obsade trzeba zmienic, jesli masz znajomych ktorzy zajmuja sie akwarystyka juz jakis czas to lepiej zagadaj i oddaj im ryby, powiedzmy na przechowanie ( moze zdecydujesz sie na zmiane wielkosci akwa na wieksze a wtedy przyjdzie czas na skalary...) jesli nie znasz nikogo takiego to pogadalbym w zoologicznym - moze wymienia Ci ryby na inne, odpowiednie dla tego litrazu - jakie to znajdziesz w dziale obsada.
co do roslin to rzeczywiscie ta kryptokoryna sie nie nadaje - sam mam takie w 200l zbiorniju i wierz mi potrafia rosnac naprawde duze...polecam zamiast tego kryptokoryne nana - mniejsza i calkiem dekoracyjna, zreszta jako zwolennik kryptokoryn wszelkiej masci polecam zainteresowac sie tymi roslinami, ktore w odpowiednich warunkach wygladaja naprawde swietnie a naprawde nie maja kosmicznych wymagan...
postaraj sie zmienic podloze na bogatsze, np. nie chce tu reklamowac - wzbogacone podloze w wiaderkach znajdziesz w zoologu - jedno 3l powinno starczyc, na to jakis drobniejszy zwir, bo ten co masz to troche za grube ziarna ma
no i oswietlenie - czyt. dzial oswietlenie
tak wiec akwa wymaga przemyslanego restartu ale da sie zrobic zeby bylo ok
raz - tak jak wczesniej forumowicze wspominali - obsade trzeba zmienic, jesli masz znajomych ktorzy zajmuja sie akwarystyka juz jakis czas to lepiej zagadaj i oddaj im ryby, powiedzmy na przechowanie ( moze zdecydujesz sie na zmiane wielkosci akwa na wieksze a wtedy przyjdzie czas na skalary...) jesli nie znasz nikogo takiego to pogadalbym w zoologicznym - moze wymienia Ci ryby na inne, odpowiednie dla tego litrazu - jakie to znajdziesz w dziale obsada.
co do roslin to rzeczywiscie ta kryptokoryna sie nie nadaje - sam mam takie w 200l zbiorniju i wierz mi potrafia rosnac naprawde duze...polecam zamiast tego kryptokoryne nana - mniejsza i calkiem dekoracyjna, zreszta jako zwolennik kryptokoryn wszelkiej masci polecam zainteresowac sie tymi roslinami, ktore w odpowiednich warunkach wygladaja naprawde swietnie a naprawde nie maja kosmicznych wymagan...
postaraj sie zmienic podloze na bogatsze, np. nie chce tu reklamowac - wzbogacone podloze w wiaderkach znajdziesz w zoologu - jedno 3l powinno starczyc, na to jakis drobniejszy zwir, bo ten co masz to troche za grube ziarna ma
no i oswietlenie - czyt. dzial oswietlenie
tak wiec akwa wymaga przemyslanego restartu ale da sie zrobic zeby bylo ok
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dziekuje za troszke rad
zapomnialem dodac ze zmieniam akwa na 172l i te skalary mialem od malego a dlaczego one takie urosly to ja nie wiem :/ a siwietlowki tu sie pojawai problem bo nie mam pokrywy do sietlowek :p

- cmepro
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Bo skalar to duża ryba i taka wyrasta i pewnie byłyby jeszcze większe gdyby nie to że były trzymane w tak małym baniaku.Gusciorek pisze:te skalary mialem od malego a dlaczego one takie urosly to ja nie wiem
Zrób, a jak nie czujesz się sam na siłach poproś kogoś o pomoc, świetlówki to nie problem przymocować do obudowy, poczytaj na forum o obudowach i wszystko stanie sie proste. Jedyny problem to profilowany baniak ale z tym tez można sobie poradzić, tak jak pisałem wyżej spienione pvc i dasz radę.Gusciorek pisze:a siwietlowki tu sie pojawai problem bo nie mam pokrywy do sietlowek :p
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mogl by mi ktos doradzic co dac do obsady w tym 170pare l. akwa Napewno beda 3skalary
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Jak coś to 5-6 a później zostawić pary. Wysokość zbiornika minimum 50cm.Gusciorek pisze:Napewno beda 3skalary
- ra_
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: kamil_
Jesli tak bardzo zależy Ci na hodowli skalarów to zdecyduj sie tylko na nie i po kłopocie...
choć nie jestem pewien czy to nie za wcześnie...ja zaczynalem od gupików i molinezji, ktore pozniej prawde mowiac przeklinalem, ale teraz z chęcią zaopiekowalbym sie nimi znowu gdyby nie moje obecne okazy, ktore nie przyjelyby ich cieplo...
choć nie jestem pewien czy to nie za wcześnie...ja zaczynalem od gupików i molinezji, ktore pozniej prawde mowiac przeklinalem, ale teraz z chęcią zaopiekowalbym sie nimi znowu gdyby nie moje obecne okazy, ktore nie przyjelyby ich cieplo...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A cos do tych skalarow mozna Neonki inessa czy beda robily za pokarm podczas tarla??? :niepewny: a wymiary nowego akwa beda takie:
WYMIARY AKWARIUM: 80X40X50
GRUBOŚĆ SZYBY: 6 mm
KSZTAŁT AKWARIUM: PROSTY
WYMIARY AKWARIUM: 80X40X50
GRUBOŚĆ SZYBY: 6 mm
KSZTAŁT AKWARIUM: PROSTY
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Może lepiej 90x40x55?Gusciorek pisze: WYMIARY AKWARIUM: 80X40X50
Jeżeli będą żyły od małego razem to nic im nie będą robić.Gusciorek pisze:A cos do tych skalarow mozna Neonki inessa czy beda robily za pokarm podczas tarla
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Tylko, że te skalary już są duże ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami