Tu ja się z tobą nie zgodzę.Zbyszek17 pisze:Tu się nie zgodzę

dżordż, pisząc "ten drugi" miał na myśli nawóz PG macro, a ten stosujemy codziennie. ;)
Moderator: ModTeam
Tu ja się z tobą nie zgodzę.Zbyszek17 pisze:Tu się nie zgodzę
W gęsto zarośniętym zbiorniku naprawdę trudno jest przenawozić fosfor, za to często występuja jego niedobory.Zbyszek17 pisze:codziennym podawaniem możemy szybko doprowadzić do nadwyżki fosforu / wiadomo jakie są skutki /
Eeee.... nie przesadzaj.Zbyszek17 pisze:Widzę że przybywa mi przeciwników
[center][/center]W gęsto zarośniętym zbiorniku naprawdę trudno jest przenawozić fosfor, za to często występuja jego niedobory.
[center][/center] Na jakiej podstawie twierdzisz że zbiornik jest gęsto zarośnięty . Piszesz o konsumpcji nawozów w dobrych warunkach ale zaobserwowanych u siebie / nie wiesz jakie ma nasz kolega dżordż a Ty masz holendra .Sprawa następna to dżordż hoduje jak pisał mchy i krewetki i z tego co wiem krewcie nie przepadają za azotem , a tu padają cyfry do 30 ppm. / nie hodowałem nigdy krewetek to może się mylę / [center][/center] Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min . Wszystko się skupia właśnie na mikro i sugerowane było żeby zamiast Planta stosować PG Classic , później Ferro+ / niektórzy się też już zagubili w tym wszystkim / Dalej padło pytanie o makro - jak podawać . Wiedząc że podawane jest już do wody KNO3 radziłem żeby zainteresowany tematem kol.dżordż podawał do podmiany PG Makro + PG Classic / bo wydaje mi się że na początek to wystarczy - nie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień / I ni stąd ni z owąd przeszliśmy do półki wyżej czyli do holendra !!! Swoją drogą dżordż podeślij jakieś fotki .[center][/center] I na zakończenie trochę może niepotrzebnej nerwówki muszę Ci powiedzieć marthinez że " przeciwnik" to jesteś na plus / nigdy inaczej nie myślałem /Powiedz jaki sens jest podawać macro tylko przy podmianie, bo nie rozumiem.
Azot w ilości potrzebnej roślinom (10-30ppm) oraz fosfor (0,3-1ppm) przy dobrych warunkach rośliny potrafią skonsumować w ciągu dwóch dni do zera (zaobserwowane u siebie), stąd potrzeba częstego uzupełniania.
Wcale tak nie twierdzę. Napisałem tylko, że w gęsto zarośniętych akwariach często występują niedobory fosforu. Odniosłem się tutaj do ogółu. Może faktycznie tak nie powinienem.Zbyszek17 pisze:Na jakiej podstawie twierdzisz że zbiornik jest gęsto zarośnięty .
Ty także nie wiesz, a jednak z chęcia radzisz mu podawanie macro, z ta różnicą, ze tylko przy podmianie i tego nie rozumiem.Zbyszek17 pisze:Piszesz o konsumpcji nawozów w dobrych warunkach ale zaobserwowanych u siebie / nie wiesz jakie ma nasz kolega dżordż
U mnie czasem azot sięga 40ppm, a krewetki także posiadam w masowych ilościach. ;)Zbyszek17 pisze:dżordż hoduje jak pisał mchy i krewetki i z tego co wiem krewcie nie przepadają za azotem , a tu padają cyfry do 30 ppm
Pewnie, ale chyba wszyscy poza Tobą sugerują zmianę nawożenia, a nie dodawanie czegoś do tych, które ma. Zresztą pewnie doskonale wiesz, ze łączenie nawozów różnych firm jest nie wskazane. Nie znamy dokładnych proporcji pierwiastków Planta min, wiec nie dorzucajmy do tego np. PG Classica, bo faktycznie jak to ująłeś zrobimy niezłe bagno. ;)Zbyszek17 pisze:Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min .
I to przede wszystkim powinno być priorytetem w nawożeniu, bo jak sam pisałeś nie wiemy za wiele o zbiorniku kolegi dżordżie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień
Heh. Miło mi i wzajemnie. ;)Zbyszek17 pisze:muszę Ci powiedzieć marthinez że " przeciwnik" to jesteś na plus / nigdy inaczej nie myślałem /
[center][/center] i odpowiadasz[center][/center]Zbyszek17 napisał/a:
Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min .
[center][/center] I zobacz co z tego wynikło : wyrwałeś jedno zdanie z całego kontekstu i to wszystko namieszało . [center][/center] A moja wypowiedź brzmi : zauważ że ten cytat jest długi , a Ty przedstawiłeś to co było wygodne - [center][/center]Pewnie, ale chyba wszyscy poza Tobą sugerują zmianę nawożenia, a nie dodawanie czegoś do tych, które ma. Zresztą pewnie doskonale wiesz, ze łączenie nawozów różnych firm jest nie wskazane. Nie znamy dokładnych proporcji pierwiastków Planta min, wiec nie dorzucajmy do tego np. PG Classica, bo faktycznie jak to ująłeś zrobimy niezłe bagno.
[center][/center] To jest cała treść a nie jedno wyrwane zdanie - prawda jak to zmienia zawarty w nim sens .[center][/center] I w żadnej mojej wypowiedzi nie ma wątku o łączeniu Planta Min z PG i cokolwiek na temat Planta Minu / od samego początku trzymam się jednej wersji makro + PG Classic / - chyba nie zaprzeczysz . Tak na zakończenie to czekam może wypowie się sam zainteresowany dżordż - chyba że też pogubił się w tym wszystkim . :padam:Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min . Wszystko się skupia właśnie na mikro i sugerowane było żeby zamiast Planta stosować PG Classic , później Ferro+ / niektórzy się też już zagubili w tym wszystkim / Dalej padło pytanie o makro - jak podawać . Wiedząc że podawane jest już do wody KNO3 radziłem żeby zainteresowany tematem kol.dżordż podawał do podmiany PG Makro + PG Classic / bo wydaje mi się że na początek to wystarczy - nie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień /
Fakt, pisałem szybko i nie doczytałem wszystkiego i jest mi wstyd, ale swoją dyskusję zacząłem od tego:Zbyszek17 pisze:marthinez jesteś facet na plus , ale tu mi strasznie podpadłeś , a tak proszę żeby czytać uważnie posty bo można narobić niezłego bigosu .
orazPowiedz jaki sens jest podawać macro tylko przy podmianie, bo nie rozumiem.
Azot w ilości potrzebnej roślinom (10-30ppm) oraz fosfor (0,3-1ppm) przy dobrych warunkach rośliny potrafią skonsumować w ciągu dwóch dni do zera (zaobserwowane u siebie), stąd potrzeba częstego uzupełniania. Zwłaszcza w akwariach z małą obsadą.
I jeszcze raz złapię Cię za słówko. Nie wiesz, tak samo jak ja, jaki zbiornik ma dżordż, a radzisz podanie macro raz w tygodniu.Ty także nie wiesz, a jednak z chęcia radzisz mu podawanie macro, z ta różnicą, ze tylko przy podmianie i tego nie rozumiem.
A czy ja powiedziałem ze mikro musi mieć przewagę? Wiadomo ze makroelementów musi być więcej...dużo więcej ale jeżeli mamy rybki w akwarium to część makro uzupełniają one a mikroelementów niestety nie.I tu się również nie zgodzę , mchy muszą mieć przewagę makro w nawożeniu .
O jakiej zmianie decyzji ty mówisz? Ja jestem zwolennikiem stosowania pełnego zestawu PG a więc Classic, Ferro+ oraz Macro.A tak na zakończenie Piwosz to w początkowych postach byłeś zwolennikiem PG Classic , skąd taka szybka zmiana decyzji .
Ja jakoś leje ten nawóz codziennie i nic takiego nie zaobserwowałem.Zbyszek17 pisze:PG Makro ma w sobie azot , fosfor , potas i takim codziennym podawaniem możemy szybko doprowadzić do nadwyżki fosforu /
Nie tylko. Posiada też znaczną ilość potasu. ;)Zbyszek17 pisze:Nawóz PG Classic jest mikro
Z tą solą podajemy także potas i dość często taka dawka wystarczy, gdy dodatkowo stosujemy wymieniony wyżej PG Classic.Zbyszek17 pisze:Podając KNO3 podajesz tylko do wody azot
Gdyż zatwardzają wodę.dżordż pisze: Dlaczego wyjąć piaskowca ??
Jezeli chcesz go stosować co tydzień to lepiej zastosuj zamiast niego nawóz Classic.dżordż pisze:PG Ferro+ [ze wzg. na brak innych roślin niż mchy i trochę traw] przy cotygodniowej podmianie.