KH / GH

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: KH / GH

Post autor: marthinez » 2008-09-05, 20:19

Zbyszek17 pisze:Tu się nie zgodzę
Tu ja się z tobą nie zgodzę. :P
dżordż, pisząc "ten drugi" miał na myśli nawóz PG macro, a ten stosujemy codziennie. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2008-09-05, 20:46

Widzę że przybywa mi przeciwników . Wiem co pisał dżordż bo czytam uważnie . Gdyby wszyscy przestrzegali zalecenia producentów to w akwariach było by niezle bagno . Cały czas chodzi mi o to że ktoś kto nie ma doświadczenia niech zaczyna od mniejszych dawek / napewno będzie mniejsze zło /. PG Makro ma w sobie azot , fosfor , potas i takim codziennym podawaniem możemy szybko doprowadzić do nadwyżki fosforu / wiadomo jakie są skutki / Ale fajnie że są takie dyskusje bo o to w tym forum chodzi , a zainteresowany tematem sam wyciągnie wnioski ./ gorzej może być ze skutkami /

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-05, 21:05

Powiedz jaki sens jest podawać macro tylko przy podmianie, bo nie rozumiem.
Azot w ilości potrzebnej roślinom (10-30ppm) oraz fosfor (0,3-1ppm) przy dobrych warunkach rośliny potrafią skonsumować w ciągu dwóch dni do zera (zaobserwowane u siebie), stąd potrzeba częstego uzupełniania. Zwłaszcza w akwariach z małą obsadą.
Zrób eksperyment i przestań podawać macro oraz karmić rybki przez trzy dni. Zgadnij co pokażą testy. Roślinom na krótką mete to nie zaszkodzi ponieważ macro należą do pierwiastków mobilnych, ale przy dłuższych niedoborach sam wiesz co moze być.

Wyjątkiem tutaj może być tylko potas, który nie jest tak agresywnie konsumowany przez rośliny oraz jego niedobory nie są tragiczne w skutkach.
Zbyszek17 pisze:codziennym podawaniem możemy szybko doprowadzić do nadwyżki fosforu / wiadomo jakie są skutki /
W gęsto zarośniętym zbiorniku naprawdę trudno jest przenawozić fosfor, za to często występuja jego niedobory.
Zbyszek17 pisze:Widzę że przybywa mi przeciwników
Eeee.... nie przesadzaj. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec

Post autor: Zbyszek17 » 2008-09-05, 21:43

Ta dyskusja nam się strasznie "rozjechała" [center][/center]marthinez[center][/center]
W gęsto zarośniętym zbiorniku naprawdę trudno jest przenawozić fosfor, za to często występuja jego niedobory.
[center][/center]
Azot w ilości potrzebnej roślinom (10-30ppm) oraz fosfor (0,3-1ppm) przy dobrych warunkach rośliny potrafią skonsumować w ciągu dwóch dni do zera (zaobserwowane u siebie), stąd potrzeba częstego uzupełniania.
[center][/center] Na jakiej podstawie twierdzisz że zbiornik jest gęsto zarośnięty . Piszesz o konsumpcji nawozów w dobrych warunkach ale zaobserwowanych u siebie / nie wiesz jakie ma nasz kolega dżordż a Ty masz holendra .Sprawa następna to dżordż hoduje jak pisał mchy i krewetki i z tego co wiem krewcie nie przepadają za azotem , a tu padają cyfry do 30 ppm. / nie hodowałem nigdy krewetek to może się mylę / [center][/center] Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min . Wszystko się skupia właśnie na mikro i sugerowane było żeby zamiast Planta stosować PG Classic , później Ferro+ / niektórzy się też już zagubili w tym wszystkim / Dalej padło pytanie o makro - jak podawać . Wiedząc że podawane jest już do wody KNO3 radziłem żeby zainteresowany tematem kol.dżordż podawał do podmiany PG Makro + PG Classic / bo wydaje mi się że na początek to wystarczy - nie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień / I ni stąd ni z owąd przeszliśmy do półki wyżej czyli do holendra !!! Swoją drogą dżordż podeślij jakieś fotki .[center][/center] I na zakończenie trochę może niepotrzebnej nerwówki muszę Ci powiedzieć marthinez że " przeciwnik" to jesteś na plus / nigdy inaczej nie myślałem /

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-05, 22:53

Zbyszek17 pisze:Na jakiej podstawie twierdzisz że zbiornik jest gęsto zarośnięty .
Wcale tak nie twierdzę. Napisałem tylko, że w gęsto zarośniętych akwariach często występują niedobory fosforu. Odniosłem się tutaj do ogółu. Może faktycznie tak nie powinienem.
Zbyszek17 pisze:Piszesz o konsumpcji nawozów w dobrych warunkach ale zaobserwowanych u siebie / nie wiesz jakie ma nasz kolega dżordż
Ty także nie wiesz, a jednak z chęcia radzisz mu podawanie macro, z ta różnicą, ze tylko przy podmianie i tego nie rozumiem.
Zbyszek17 pisze:dżordż hoduje jak pisał mchy i krewetki i z tego co wiem krewcie nie przepadają za azotem , a tu padają cyfry do 30 ppm
U mnie czasem azot sięga 40ppm, a krewetki także posiadam w masowych ilościach. ;)
Naprawdę nie należy się bać takich stężeń no3 (30ppm).
Zbyszek17 pisze:Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min .
Pewnie, ale chyba wszyscy poza Tobą sugerują zmianę nawożenia, a nie dodawanie czegoś do tych, które ma. Zresztą pewnie doskonale wiesz, ze łączenie nawozów różnych firm jest nie wskazane. Nie znamy dokładnych proporcji pierwiastków Planta min, wiec nie dorzucajmy do tego np. PG Classica, bo faktycznie jak to ująłeś zrobimy niezłe bagno. ;)
ie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień
I to przede wszystkim powinno być priorytetem w nawożeniu, bo jak sam pisałeś nie wiemy za wiele o zbiorniku kolegi dżordż
Zbyszek17 pisze:muszę Ci powiedzieć marthinez że " przeciwnik" to jesteś na plus / nigdy inaczej nie myślałem /
Heh. Miło mi i wzajemnie. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec

Post autor: Zbyszek17 » 2008-09-06, 00:00

marthinez jesteś facet na plus , ale tu mi strasznie podpadłeś , a tak proszę żeby czytać uważnie posty bo można narobić niezłego bigosu . [center][/center] Otóz piszesz tak / cytat mojej wypowiedzi /[center][/center]
Zbyszek17 napisał/a:
Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min .
[center][/center] i odpowiadasz[center][/center]
Pewnie, ale chyba wszyscy poza Tobą sugerują zmianę nawożenia, a nie dodawanie czegoś do tych, które ma. Zresztą pewnie doskonale wiesz, ze łączenie nawozów różnych firm jest nie wskazane. Nie znamy dokładnych proporcji pierwiastków Planta min, wiec nie dorzucajmy do tego np. PG Classica, bo faktycznie jak to ująłeś zrobimy niezłe bagno.
[center][/center] I zobacz co z tego wynikło : wyrwałeś jedno zdanie z całego kontekstu i to wszystko namieszało . [center][/center] A moja wypowiedź brzmi : zauważ że ten cytat jest długi , a Ty przedstawiłeś to co było wygodne - [center][/center]
Jak czyta się od pierwszego postu uważnie to dżordż pisze że podaje KNO3 + Planta Min . Wszystko się skupia właśnie na mikro i sugerowane było żeby zamiast Planta stosować PG Classic , później Ferro+ / niektórzy się też już zagubili w tym wszystkim / Dalej padło pytanie o makro - jak podawać . Wiedząc że podawane jest już do wody KNO3 radziłem żeby zainteresowany tematem kol.dżordż podawał do podmiany PG Makro + PG Classic / bo wydaje mi się że na początek to wystarczy - nie trudno zresztą sprawdzać parametry i ewentualnie korygować nawet na drugi dzień /
[center][/center] To jest cała treść a nie jedno wyrwane zdanie - prawda jak to zmienia zawarty w nim sens .[center][/center] I w żadnej mojej wypowiedzi nie ma wątku o łączeniu Planta Min z PG i cokolwiek na temat Planta Minu / od samego początku trzymam się jednej wersji makro + PG Classic / - chyba nie zaprzeczysz . Tak na zakończenie to czekam może wypowie się sam zainteresowany dżordż - chyba że też pogubił się w tym wszystkim . :padam:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-06, 11:04

Zbyszek17 pisze:marthinez jesteś facet na plus , ale tu mi strasznie podpadłeś , a tak proszę żeby czytać uważnie posty bo można narobić niezłego bigosu .
Fakt, pisałem szybko i nie doczytałem wszystkiego i jest mi wstyd, ale swoją dyskusję zacząłem od tego:
Azot w ilości potrzebnej roślinom (10-30ppm) oraz fosfor (0,3-1ppm) przy dobrych warunkach rośliny potrafią skonsumować w ciągu dwóch dni do zera (zaobserwowane u siebie), stąd potrzeba częstego uzupełniania. Zwłaszcza w akwariach z małą obsadą.
oraz
Ty także nie wiesz, a jednak z chęcia radzisz mu podawanie macro, z ta różnicą, ze tylko przy podmianie i tego nie rozumiem.
I jeszcze raz złapię Cię za słówko. Nie wiesz, tak samo jak ja, jaki zbiornik ma dżordż, a radzisz podanie macro raz w tygodniu.
Jesteś pierwszą osobą jaką znam, która tak twierdzi.
Ja spotkałem się z teorią, że jeżeli się ma odpowiednie światło, co2 to podaje się nawozy, bo wiadomo, ze bez tych pierwszych czynników sens nawożenia odchodzi w sina dal i dlatego macro podaje się codziennie. Jasne jest taż, ze ilość trzeba sobie ustalić indywidualnie i nikt nie każe lać dawki zalecanej przez producenta, jednak robi się to częściej niż tylko przy podmianie.

Przyznam, ze nie spotkałem się nigdy z nawozem macro podawanym tylko przy podmianach. Nie ważne, czy były to gotowce, czy samemu robione.

Z mojej strony to wszystko. Uważam, ze nie ma sensu ciągnać tej dyskusji w tym temacie (ewentualnie na PW) dopóki sam zainteresowany sie nie wypowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-09-06, 11:35

[quoteZbyszek17] Tu się nie zgodzę , i tak jak Ci pisałem dżordż narazie dawaj do podmian i bacznie pilnuj parametrów wody / jak będzie za mało sam doświadczalnie będziesz podnosił dawkę /[/quote]
Takim sposobem bedą duże niedobory makro w baniaku...szczególnie jeśli nie ma w niej dużej ilości ryb. Dawkowanie makro codziennie lub co drugi dzień w baniakach z dużą iloscią roślin jest moim zdaniem koniecznością.
I tu się również nie zgodzę , mchy muszą mieć przewagę makro w nawożeniu .
A czy ja powiedziałem ze mikro musi mieć przewagę? Wiadomo ze makroelementów musi być więcej...dużo więcej ale jeżeli mamy rybki w akwarium to część makro uzupełniają one a mikroelementów niestety nie.
A tak na zakończenie Piwosz to w początkowych postach byłeś zwolennikiem PG Classic , skąd taka szybka zmiana decyzji .
O jakiej zmianie decyzji ty mówisz? Ja jestem zwolennikiem stosowania pełnego zestawu PG a więc Classic, Ferro+ oraz Macro.
Zbyszek17 pisze:PG Makro ma w sobie azot , fosfor , potas i takim codziennym podawaniem możemy szybko doprowadzić do nadwyżki fosforu /
Ja jakoś leje ten nawóz codziennie i nic takiego nie zaobserwowałem.

dżordż
Forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2008-09-06, 20:40

Obrazek

to jest moje akwa godzinę po zmianie oświetlenia [było 0,33 W/L, teraz jest 0,54W/L]. :hyhy: Wiem, że jest dość marne, ale na razie nie skupiałem się na wyhodowaniu dużej ilości mchów, żeby później było z czego robić aranż. Stworzyłem kilka poziomów, żeby sprawdzić, który mech gdzie sie dobrze czuje.

A co do nawozów, to ja się już pogubiłem. Od Zbyszka dowiedziałem się, że warto jest zmienić nawóz na PG Macro ze względu na makrożerność mchów. Dawkę sobie jakoś ustalę, ale wciąż nie wiem, czy samo PG Macro wystarczy. Mam taką koncepcję:

PG Macro [po dojściu do dawki] codziennie
PG Ferro+ [ze wzg. na brak innych roślin niż mchy i trochę traw] przy cotygodniowej podmianie.
Chciałbym zmienić nawóz, ale dopiero wtedy, gdy pomimo zmiany światła mchy nie będą rosły.

Mam jeszcze pytanie: Wiem od Zbyszka, że PG Classic jest głównie nawozem Micro [albo coś już pokręciłem]. Czy jak będę go stosował to nie narobię jakiegoś kwasu w aqa?
Czy moje KNO3 może zastąpić dawkowanie PG MACRO ? A co do Ferro+ - żelazo mam na poziomie 0,25 mg/L wg badania sprzed 5 dni. Od tamtego czasu nie dawałem nawozów, ze względu na przeróbkę pokrywy [chciałem wyjałowić wodę, żeby nie było ataku glonów]. Teraz będę nawoził tylko KNO3 i zobaczę jak będą mi mchy rosły.

Dzięki Marthinez i Piwosz za to, że chętnie bierzecie udział w dyskusji. Wasze rady są świetnym kompromisem i okazją, do wybrania tej jednej drogi i sposobu nawożenia, którego będę w przyszłości używał.
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec

Post autor: Zbyszek17 » 2008-09-06, 21:11

Przez ostatnie dni toczyła się walka na posty między moja skromną osobą a marthinezem i Piwoszem - oczywiście jak najbardziej fair , bo wszyscy chcą Ci pomóc . Trochę się wyjaśniło - roślinek masz prawie tyle co nic / dałeś za małe zdjęcie i mało co widać /Może się mylę ale wydaje mi się że widzę kamienie piaskowca - jeżeli tak to je usuń - nie nadają się do tego typu zbiornika .Nawozy podawaj jak wszyscy Ci radzimy makro i mikro / były tylko między nami różnice zdań co do częstotliwości podawania / Nawóz PG Classic jest mikro i nie bój się nie narobisz w akwa kwasu . Podając KNO3 podajesz tylko do wody azot , a w makro masz oprócz azotu masz jeszcze fosfor i potas . Jeżeli zdecydujesz podawać PG Makro codziennie jak radzili koledzy to z tym KNO3 narazie się wstrzymaj / powinno wystarczyć z makro / Żelazo masz na poziomie 0,25 / jakimi testami mierzone / choć prawdę mówiąc testy na żelazo nie są dokładne i wielu akwarystów w ogóle nie mierzy dawkując z obserwacji .

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-09-06, 21:47

Tylko dla jasności i sprostowania:
Zbyszek17 pisze:Nawóz PG Classic jest mikro
Nie tylko. Posiada też znaczną ilość potasu. ;)
Zbyszek17 pisze:Podając KNO3 podajesz tylko do wody azot
Z tą solą podajemy także potas i dość często taka dawka wystarczy, gdy dodatkowo stosujemy wymieniony wyżej PG Classic.

dżordż, poza tym wszystko co napisał Zbyszek17 jest jak najbardziej zasadne i warto się tym kierować. ;)
Obrazek

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2008-09-07, 11:06

Obrazek
Większe zdjęcie :hyhy:
roślinek tyle co nic ... heh wiem, ale i tak wydałem na to dużo pieniędzy i czekam aż się rozrosną.

Dlaczego wyjąć piaskowca ??

A czytając wszystkie posty jeszcze raz doszedłem do wniosku, że jednak zrezygnuje z PlantaMin i przejdę na serię PG [Classic + Macro]. Nie wiem, czy nie dawać jeszcze Ferro+, ale to może w przyszłości.
metodo EI - nadchodzę

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-09-07, 13:14

dżordż pisze: Dlaczego wyjąć piaskowca ??
Gdyż zatwardzają wodę. :) No i nie bardzo mi one do korzenia pasują.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-09-07, 13:42

dżordż pisze:PG Ferro+ [ze wzg. na brak innych roślin niż mchy i trochę traw] przy cotygodniowej podmianie.
Jezeli chcesz go stosować co tydzień to lepiej zastosuj zamiast niego nawóz Classic.

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2008-09-07, 16:31

ale to jest piaskowiec, który nie różni się w składzie niczym od piachu kwarcowego. Znajomy akwarysta też z niego korzysta i nie zauważył, aby w najmniejszym nawet stopniu zatwardził mu wodę [a ma go znacznie więcej ode mnie].

Czyli macro codziennie, a Classic tylko do podmian ?
metodo EI - nadchodzę

ODPOWIEDZ