Wielkopłetw zbudował gniazdo

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Wielkopłetw zbudował gniazdo

Post autor: JARECZEK » 2008-09-08, 20:07

Mój wielkopłetw wspaniały zbudował gniazdo, ale po żadnej samicy nie widać żeby miała ikre lub miała ochotę na tarło.

Czy tarło sięodbędzie za parę dni czy wbudował sobie to gniazdo z nudów? :hyhy:
Czy w sobote moge/mam podmieniać wode?

Nikt mi nie potrafi odpowiedziec? :znudzony:

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Re: Wielkopłetw zbudował gniazdo

Post autor: hodowca_rybek » 2008-09-11, 17:41

Z nudów pewnie, bo i tak nie ma nic ciekawszego do roboty. Pomyśl sobie. Pływał byś cały dzień w te i z powrotem po i tak niedużym akwarium, to nie wybudowałbyś se z nudów gniazda? Ja bym pierdykną najlepsze w całym akwarium i wszystkie laski moje :rotfl: :rotfl: :rotfl:

A tak na poważnie. Napisz jaką masz temperaturę i kiedy robiłeś podmianę i w jakiej ilości. Wszak nie miałem nigdy wielkopłetwa, ale o tarle bojowników coś tam wiem, a że to ta sama rodzina, to myślę, że problem rozwiążemy ;)

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-09-12, 23:53

Temperatura jest 24*C. Podmiane ostatnio robiłem tydzień temu w sobotę około 25 %.
Z tego co zaobserwowałem to masz racje:
hodowca_rybek pisze:Z nudów pewnie, bo i tak nie ma nic ciekawszego do roboty. Pomyśl sobie. Pływał byś cały dzień w te i z powrotem po i tak niedużym akwarium, to nie wybudowałbyś se z nudów gniazda? Ja bym pierdykną najlepsze w całym akwarium i wszystkie laski moje
Tyle, że nie widać żeby samica nosiła ikre ani jakiego kolwiek zainteresowania.

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Post autor: hodowca_rybek » 2008-09-13, 11:33

No i wszystko jasne... przynajmniej tak mi się wydaje. Kluczowym elementem w rozmnażaniu labiryntowców jest temperatura. Samiec mógł budować gniazdo, ponieważ podmiana wody go rozochociła. A podmiana wody (duża tak ok. 50%) jest kolejnym po temperaturze czynnikiem stymulującym tarło. Jeśli chciałbyś rozmnożyć te rybki, to koniecznie zrób podmianę (ok. 50%) i podgrzej wodę do min. 28°C. Może być stopień lub dwa więcej. Nie bój się. Nie ugotujesz rybek.
Zbyt niska temperatura (w Twoim przypadku) powoduje, że samica nie interesuje się tarłem. Powiem Ci, że nie będzie się zbytnio interesować aż do samego końca. Dopiero parę godzin przed złożeniem ikry brzuch jej pęcznieje od ikry (przynajmniej w przypadku bojownika).

Wyższa temperatura musi się utrzymywać przez ok. 2 - 3 dni po podmianie. Wtedy będziesz miał tarło z prawdziwego zdarzenia. Radzę poobserwować, bo to ciekawe widowisko.

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-09-13, 12:33

Oki dzięki :padam: Właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Zrobie jak mówiłeś i napisze jak zacznie się cos dziać :)

ODPOWIEDZ