Pomysł na zacier proszę o rade ;)

Moderator: ModTeam

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Pomysł na zacier proszę o rade ;)

Post autor: Suja » 2008-09-11, 21:49

Ostatnio będąc w sklepie znalazłem w torebce drożdże winne i pożywkę do nich myślałem, że to cukier ale po przeczytaniu składu [wodorofosforan V amonu] trochę się zdziwiłem.

Drożdże wyglądają jak takie płatki, czy ktoś próbował robić już zacier z tego wie może ile to może fermentować, i czy jak by dosypać tej pożywki do normalnej bimbrowni to by pomogło jej ;)

Albo czy może w ogóle zastosować tą pożywkę i drożdże normalnie z cukrem, nie wychodzi drogo bo taka torebka pożywki wyliczona jest na 20L zacieru [czy jak to sie nazywa]do wina ^^

Jakieś sugestie ;>
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

bartusg
Nowicjusz
Imię: Bartek

Re: Pomysł na zacier proszę o rade ;)

Post autor: bartusg » 2008-09-12, 10:35

Zacieru do bimbrowni nie robiłem, natomiast od jakiegoś czasu robię wina domowe, na tego typu drożdżach i z teorii mogę powiedzieć, że celem ich stosowania jest nadanie odpowiedniego aromatu /oprócz celu podstawowego - przerobienia cukru/, natomiast z praktyki winiarskiej sądzę iż spowodują przyśpieszenie fermentacji i zwiększą jej burzliwość a co za tym idzie niestałość parametrów CO2, co nie jest korzystne z punktu widzenia akwarium.

Na stronce www.winozbiskupic.xt.pl przy pierwszym winie widać burzliwość procesu fermentacji na drożdżach winnych - CO2 aż huczy.

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-12, 15:51

Dobra, ale czy samo dodanie tej pożywki pomoże drożdżom tym do ciasta czy nie;>
Czy może w ogóle zastosować te drożdże w płatkach dodać do tego pożywkę i cukry.
Tylko jakie proporcje bo nie chciałbym jej jakoś bardzo powstrzymywać od reakcji xD

Dokładnie to mam takie drożdże i pożywkę jak na tej stronie >>klik<<
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

bartusg
Nowicjusz
Imię: Bartek

Post autor: bartusg » 2008-09-12, 23:53

"Pożywka - pomoże czy nie" Zależy co masz na myśli. Zakładam, że masz bimbrownie do akwarium a nie jako monopolowy i w takim przypadku nie pomoże bo pożywka ma za zadanie wspomóc proces mnożenia drożdży, a co za tym idzie przyśpieszenia fermentacji, co skróci czas przydatności zacieru. Drożdże winiarskie w płatkach możesz zastosować do zacieru /drożdże są drożdżami, winiarskie są hodowane w specyficznych warunkach/ wg przelicznika 7g suchych - 25 g świeżych. W załączeniu link z dokładną tabelą przeliczeniową http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-09-13, 11:20

Acha no spoko.
Dobra zrobiłem roztwór drożdże+pożywka na 25L moszczu :P
Wleje to dziś/jutro do butelki gdzie jest z 200-300 gram cukry i zobaczymy jak to lata ;D

63L z roślinami

ODPOWIEDZ