Objawy teoretycznie podobne do posocznicy lub otłuszczenia:
Chowanie się po kątach i ciemnych miejscach w akwarium
Końcowy odcinek jelita wypełniony twardą masą kału i jeden ma jakąś śluzowatą nitkę o kolorze mętnym lekko białym
Z odbytu wystają także czerwone krótkie pręciki (jak cienkie robaczki) które zdaje się chowaja i wychodzą
Jeden prętnik jest dużo bledszy od innych i lekko napuchnięty i jako pierwszy zaczął się chować oraz łuski na karku ma bardziej wyraziste i bardziej błyszczące
Pomóżcie proszę, kiedyś jak wróciłem ( ok 2 miesiące temu) z urlopu zastałem moje gupiki właśnie w podobnym stanie, z tym że były bardzo wychudzone i nie pobierały pokarmu, niestety nie przeżyły 3 dni. Prętniki odżywiają się normalnie jak zawsze, zachowanie oprócz chowania się też bardzo się nie zmieniło. Może tylko są bardziej agresywne w stosunku do bladego.
Ryby karmię 1 - 2 razy ( na przemian z suchym) dziennie mrożoną lub żywą artemią, rzadziej larwami ochotki lub komara, co dzień pokarm suchy - tetra lub JBL, od czasu do czasu jakieś warzywko głównie dla krewetek.
Ostatnio mogły mieć trochę stresu: początki z CO2,ostatnio podniosłem dawki nawozów i CO2, lekkie rearanżacje, ale warunki w wodzie są raczej stałe PH=6,75 - 7, KH=3, GH=5, NO2=0, NO3=?? (test mi się skończył)
Zdjęcia starałem sie jak najlepiej mogłem. Zwróćcie uwagę na odbyt bo nie wiem co to jest.

[ Dodano: 2008-08-15, 18:17 ]
Jak na złość grzałka mi pękła jak szykowałem zbiornik na kwarantannę :/ Zrobiłem im głodówkę 1 dzień na razie nie wyglądają źle, ale to coś na odbycie mnie martwi. Co to może być ?? Może nic im nie jest tylko jestem przewrażliwiony, podpowiedzcie please