Prętniki miodowe :( chore

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Prętniki miodowe :( chore

Post autor: kiszczu » 2008-08-14, 17:49

No to tak: naczytałem się o problemach Kyle'a i dowiedziałem się o tym, że bez pokrywy prętniki mogą chorować no i jak pech chciał zaczęły :(

Objawy teoretycznie podobne do posocznicy lub otłuszczenia:
Chowanie się po kątach i ciemnych miejscach w akwarium
Końcowy odcinek jelita wypełniony twardą masą kału i jeden ma jakąś śluzowatą nitkę o kolorze mętnym lekko białym
Z odbytu wystają także czerwone krótkie pręciki (jak cienkie robaczki) które zdaje się chowaja i wychodzą
Jeden prętnik jest dużo bledszy od innych i lekko napuchnięty i jako pierwszy zaczął się chować oraz łuski na karku ma bardziej wyraziste i bardziej błyszczące

Pomóżcie proszę, kiedyś jak wróciłem ( ok 2 miesiące temu) z urlopu zastałem moje gupiki właśnie w podobnym stanie, z tym że były bardzo wychudzone i nie pobierały pokarmu, niestety nie przeżyły 3 dni. Prętniki odżywiają się normalnie jak zawsze, zachowanie oprócz chowania się też bardzo się nie zmieniło. Może tylko są bardziej agresywne w stosunku do bladego.
Ryby karmię 1 - 2 razy ( na przemian z suchym) dziennie mrożoną lub żywą artemią, rzadziej larwami ochotki lub komara, co dzień pokarm suchy - tetra lub JBL, od czasu do czasu jakieś warzywko głównie dla krewetek.
Ostatnio mogły mieć trochę stresu: początki z CO2,ostatnio podniosłem dawki nawozów i CO2, lekkie rearanżacje, ale warunki w wodzie są raczej stałe PH=6,75 - 7, KH=3, GH=5, NO2=0, NO3=?? (test mi się skończył)

Zdjęcia starałem sie jak najlepiej mogłem. Zwróćcie uwagę na odbyt bo nie wiem co to jest.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2008-08-15, 18:17 ]
Jak na złość grzałka mi pękła jak szykowałem zbiornik na kwarantannę :/ Zrobiłem im głodówkę 1 dzień na razie nie wyglądają źle, ale to coś na odbycie mnie martwi. Co to może być ?? Może nic im nie jest tylko jestem przewrażliwiony, podpowiedzcie please :)
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Prętniki miodowe :( chore

Post autor: Akwarybka » 2008-09-23, 09:04

To czerwone na zdjęciach to wygląda jak odchody... Ale jakoś myślę o wiciowcach. Jeżeli zaczną wydalać śluzowaty kał, o raczej przezroczystej barwie, to będą wiciowce.

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Re: Prętniki miodowe :( chore

Post autor: kiszczu » 2008-09-23, 15:48

Dzięki ale juz po sprawie :/ niestety nie przeżyły kwarantanny i padły juz na drugi dzień :zalamany: . To z odbytem to bardziej mi chodziło o drugie zdjęcie (najlepiej widac) u prętnika po lewej stronie. Przezroczysty kał tez miały i to prawie cały czas. Teraz już odpuszczę sobie prętniki bo i tak mam odkryte akwarium, ale dzięki że odpowiedział ktoś chociaż po takim czasie ;)
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

ODPOWIEDZ