tylko 2 rośliny mi rosną

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 94
Imię: Marcin
Kontakt:

tylko 2 rośliny mi rosną

Post autor: Dojcek » 2008-10-19, 22:42

nie znam się na roślinach więc dałem z zdjęcie jakie miałem rośliny i jakie mi zostały,
te zaznaczone czerwonym kółkiem to przetrwały a reszta padła.

I normalnie niewiem prubowałem wiele roślin zasadzić nawoźić i testy i nic, może temu bo nie podaje co2, niewiem.

Zawsze tylko te dwie rośliny mi się trzymają.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Re: tylko 2 rośliny mi rosną

Post autor: Tamcia » 2008-10-19, 22:51

To moczarka i chyba jakaś żabienica,ale pewna nie jestem...Jakie masz oświetlenie,jak długo funkcjonuje zbiornik,jakie wyniki dały testy?
Dojcek pisze:może temu bo nie podaje co2, niewiem.
Ja wogóle nie podaję CO2 i wszystko jest ok ;)

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dojcek » 2008-10-19, 22:57

testy już niepamiętam dokładnie, ale wiem że były ok.
akwa działa 6 miesięcy i mam dwie świetlówki po 15wat

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-10-19, 23:01

Jak na 30W to cienko coś to świeci. Chyba, że specjalnie wyłączyłeś do fotografowania.
A konkretnie czym nawozisz?

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dojcek » 2008-10-19, 23:03

Tak wyłączyłem jędną świetlóke do zdjęcia.

A nawóz miałem tetry w płynie.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-10-19, 23:05

Podaj jeszcze co to za świetlówki są oraz ile one mają miesięcy.

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Dojcek » 2008-10-19, 23:09

zwykłe świetlówki philpsa jedna ma 6 miesięcy a druga 4

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-19, 23:14

ale zwykłe 865 czy zwykłe 640 czy zwykłe no właśnie.

Jak dla mnie to po prostu masz tam mało światło.
Chodzi mi o lm/W które dają świetlówki ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-10-20, 08:37

Ogólnie domyślam się,że mowa jest tu o tym 60litrowym akwarium?Światło pod kątem przelicznika W/litr byłoby ok,jeśli chodzi o lumeny to właśnie nie wiadomo,dobrze by było,żebyś to sprawdził i napisał.Nie sądzęjednak,żeby to miało aż tak zły wpływ na inne rośliny,a na te dwie nie!! :looka: Jaką masz obsadę w tym akwarium?Fotka robiona dosyć dawno,więc i obsada może być już dziś inna,może masz jakieś ryby,które bardzo lubują się w roślinkach(biorę każdą możliwość pod uwagę!)Próbowałeś może z takimi gatunkami jak rogatek,nurzaniec....tymi najprostszymi?

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-22, 19:45

Przeczytaj sobie posty na tym forum z dzialow rosliny,woda,wejdz na inne forum akwarystyczne i wtedy bedziesz wiedzal dlaczego rosliny ci nie rosa.Napisales zbyt ogolne pytanie na ktore nikt nie da ci dokladnej odpowiedzi, dlaczego..?? bo kazde akwarium jest inne,jest zbyt duzo przyczyn.trzeba czytac,czytac i jeszcze ra czytac

PaPel
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: PaPel » 2008-10-26, 00:40

Po lewo jak sądzę moczarka kanadyjska... po prawo żabienica.. według mnie obie rośliny należą raczej do łatwiejszych w "uprawie" w naszych akwariach natomiast spostrzeżenia moje i moich znajomych co do moczarki są takie że jest świetna na start akwarium bardzo szybko rośnie też w świeżej wodzie, aż zaczyna hamować wraz z dojrzewaniem akwarium.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-10-26, 08:49

PaPel pisze:natomiast spostrzeżenia moje i moich znajomych co do moczarki są takie że jest świetna na start akwarium bardzo szybko rośnie też w świeżej wodzie, aż zaczyna hamować wraz z dojrzewaniem akwarium.
Warto dodać, że dzieje się tak dlatego, że w świeżym akwarium mamy skumulowanych bardzo dużo związków odżywczych, z których moczarka korzysta i pięknie nam rośnie.
Wraz z dojrzewaniem baniaka w wodzie zaczyna brakować tych składników i roślinka spowalnia swój wzrost.
Proste, dlatego moczarka świetna jest na glony i restart zbiornika. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-11-09, 06:31

marthinez pisze:Warto dodać, że dzieje się tak dlatego, że w świeżym akwarium mamy skumulowanych bardzo dużo związków odżywczych, z których moczarka korzysta i pięknie nam rośnie.
:/ hmmmm..... Czy w swiezym akwarium jest az tyle wiecej zwiazkow odzywczych to chyba nie...Jakos nie przychodzi mi do glowy powod takiej nadwyzki owych zwiazkow. Czy moglbys rozwinac te mysl? Jesli chodzi o mnie to zawsze mi sie wydawalo, ze glownym powodem dynamicznego wzrostu moczarki czy innych szybkorosnacych roslin (zwanych dalej chwastami :P ) jest ich zdolnosc magazynowania zwiazkow odzywczych w czasach "dobrobytu" a nastepnie ich intensywne i bardzo efektywne zuzycie w czasach "kryzysu" jakim sa niedobory swiatla i nawozow. Jest to roslina z rejonow polnocnych gdzie takie niedobory sa na porzadku dziennym. Jej wzrost w ubogich warunkach jest szybki ale po jakims czasie roslina zuzywa swe zasoby i zaczyna marniec. Ludzie czesto glowia sie nad problemem; dlaczego dana roslina na poczatku dobrze rosla a potem "cos sie stalo" i zmarniala. Najczesciej odpowiedzia jest, ze nic sie nie stalo i nic sie nie zmienilo. Warunki do uprawy byly nieodpowiednie od poczatku. Prostym doswiadczeniem sa zaciemnienia akwarium w celu wybicia glonow. Po 4 dniach odslaniamy akwarium i zauwazamy, ze rosliny bardzo w zaciemnieniu urosly. Owszem, urosly! Jednak nie dlatego, ze tak im bylo dobrze po ciemku tylko dlatego, ze chcialy szybko "dopchac" sie do swiatla wykorzystujac wlasne rezerwy pokarmu i energii.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-11-09, 10:47

Slanter pisze:hmmmm..... Czy w swiezym akwarium jest az tyle wiecej zwiazkow odzywczych to chyba nie...Jakos nie przychodzi mi do glowy powod takiej nadwyzki owych zwiazkow. Czy moglbys rozwinac te mysl?
Nie podchodzę raczej do tego tak naukowo jak opisałeś to wyżej.
Są to po prostu moje domysły, które wydają sie być sensowne. Przynajmniej dla mnie. :)

W tym co napisałeś o magazynowaniu substancji odżywczych przez rośliny jest sporo racji, tylko hmmm..... no właśnie, dlaczego akurat moczarka jest takim antyglonem, a nie inne rośliny łodygowe? Przecież one też magazynują zapasy żywności. Wiele z nich tez szybko rośnie.

Może akurat w świeżych baniakach jest na tyle substancji odżywczych, które sprzyjają wzrostowi moczarki, a nie innych. Chodzi o równowagę pierwiastków, bo glony też muszą z czegoś korzystać, prawda?
Taka ciekawa obserwacja miała miejsce jak zakładałem obecny baniak.
Kupiłem sporo moczarki od znajomego akwarysty. Była ona w stanie mówiąc lekko, tragicznym. Ewidentnie zagłodzona roślina. Mało tego przeleżały u mnie pare dni (2-3) w wiadrze (wiadomo jak się zakłada nowy zbiornik :D ).
Roślinki zostały posadzone, a po dwóch dniach widać było jak odżywają. Po tygodniu przyrost był prawie dwukrotny. Może przez substrat w podłożu? Nie wiem.
Kiedy rośliny zmagazynowały zapasy? Nie potrafię tego pojąć. :kwasny:

Druga dość ważna sprawa. Wszelakie źródła podają, że roślina ta pochłania ogromne ilości azotu.
Pistia strationes to samo, bez azotu marnieje.
W świeżo założonym zbiorniku owszem no3 nie ma za dużo z wiadomych przyczyn, ale nh3/nh4 już jest (swoja droga dużo lepiej przyswajalna przez rośliny forma azotu), zwłaszcza, że prawie każdy zarybia taki zbiornik za wcześnie.

To też są moje domysły. Jeżeli jest inaczej, zawsze dobrze jest się czegoś nowego nauczyć :/
Pozdrawiam....
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-11-11, 07:51

marthinez pisze:Nie podchodzę raczej do tego tak naukowo jak opisałeś to wyżej.
:rotfl: Nie no bez przesady! :rotfl:
marthinez pisze:Są to po prostu moje domysły, które wydają sie być sensowne. Przynajmniej dla mnie.
Wydaja sie i, jak najbardziej, sa sensowne. Hej! To tylko upierdliwy ja! Nie ma sie tym co przejmowac :P Po prostu zapytalem co masz na mysli mowiac "wiecej zwiazkow odzywczych".
marthinez pisze:no właśnie, dlaczego akurat moczarka jest takim antyglonem, a nie inne rośliny łodygowe? Przecież one też magazynują zapasy żywności. Wiele z nich tez szybko rośnie.
Przyjrzyj sie moczarce - jej budowie lodygi i formacji liscia. Przytnij 10cm kawalek dobrze "wypasionej" zdrowej moczarki i 10cm kawalek zdrowej rotundifolii czy innej szybkorosnacej rosliny. Nie trzeba laboratoryjnej wagi aby zauwazyc roznice w masach. Moczarka wymaga sporo do swej konstrukcji. Jej fizjologia pozwala na czerpanie "byle czego" byle szybko, byle rosnac. I tu zgodze sie z Toba, ze dziala ona jako "odkurzacz" substancji odzywczych. Inne rosliny nie radza sobie tak dobrze gdyz wymagaja one bardziej dobranych parametrow wody. Winic tez mozna fakt, ze dla wiekszosci roslin ktore trzymamy, zycie w zanurzeniu nie jest preferowana forma egzystencji. Naturalna wiec koleja rzeczy, liscie tych roslin nie sa tak dobrze dostosowane do "zamiatania" pokarmu jak dzieje sie to w przypadku takiej moczarki czy pistii.
marthinez pisze:Może akurat w świeżych baniakach jest na tyle substancji odżywczych, które sprzyjają wzrostowi moczarki, a nie innych
W swiezych baniakach jest jak przy stworzeniu swiata w mitach greckich: "Na poczatku byl chaos" :) Wszystko jest bez ladu ni skladu. NH3/NH4, organiczne fosforany i, co w tym wszystkim najgorsze, virtualny brak flory bakteryjnej ktora powinna "przezuwac" ten coctail na formy przyswajalne przez rosliny wyzsze.
marthinez pisze:Może akurat w świeżych baniakach jest na tyle substancji odżywczych, które sprzyjają wzrostowi moczarki, a nie innych.
Dokladnie. Szczegolny problem stanowi brak nieorganicznego fosforanu. Jest rybia kupa, sa odpadki z jedzenia, sa butwiejace szczatki tkanki roslinnej ktore emituja znaczne ilosci zwiazkow fosforu ktore bez bakterii przyswajalne sa chetnie jedynie przez glony i po czesci rosliny takie jak moczarka. Rosliny "szlachetniejsze" tego nie ruszaja. W mlodych akwariach nastepuje wiec wzrost poziomu PO4 mimo tego, ze PO4 nie nawozimy.
marthinez pisze:Roślinki zostały posadzone, a po dwóch dniach widać było jak odżywają. Po tygodniu przyrost był prawie dwukrotny. Może przez substrat w podłożu? Nie wiem.
Kiedy rośliny zmagazynowały zapasy? Nie potrafię tego pojąć.
Roslina byla ledwo zywa, ale zywa. Po przesadzeniu do Twojego zbiornika odbila po znalezieniu odpowiednich warunkow do zycia. Nie wiem kiedy roslina zmagazynowala zapasy. Miala ich jednak wystarczajaco wiele aby przetrwac 3 dniowa "medytacje" w wiadrze :-) To, ze znajomy akwarysta rosline glodzil niekoniecznie musi znaczyc, ze przez caly czas pobytu w jego zbiorniku, "jechala" ona na zapasach.
marthinez pisze:Druga dość ważna sprawa. Wszelakie źródła podają, że roślina ta pochłania ogromne ilości azotu.
Pistia strationes to samo, bez azotu marnieje.
W świeżo założonym zbiorniku owszem no3 nie ma za dużo z wiadomych przyczyn, ale nh3/nh4 już jest (swoja droga dużo lepiej przyswajalna przez rośliny forma azotu), zwłaszcza, że prawie każdy zarybia taki zbiornik za wcześnie.
Dokladnie tak! Dochodza jeszcze inne czynniki (o ktorych wczesniej wspomnialem) dzieki ktorym w takich zbiornikach moczarka bawi sie swietnie gdy inne rosliny wygladaja jakby nalezalo nawozic je prozakiem :)

ODPOWIEDZ