skałki w akw

Moderator: ModTeam

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: skałki w akw

Post autor: Suja » 2008-10-20, 15:22

system stałej podmiany wody w każdym akwarium i problem z podmianami wody masz z głowy ;)

NA Twoim miejscu zrezygnował bym ze żwirku tylko dał albo cienką warstewkę piasku albo akwaria higieniczne ;D
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

jacek.zoo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 8
Imię: Jacek
Nazwisko: D±browski
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-20, 20:50

Suja pisze:system stałej podmiany wody w każdym akwarium i problem z podmianami wody masz z głowy ;)

NA Twoim miejscu zrezygnował bym ze żwirku tylko dał albo cienką warstewkę piasku albo akwaria higieniczne ;D
z tego co wiem przy akwariach bez zwirku trzeba codziennie sciagac syf z dna zeby nie bylo gowienek widac, moze sprobuje z tym piaskiem, a duzo to poprawi sytuacje?? dzisiaj to co mi sie tak zmulilo to odmulaczem przegrzebaem ten zwirek zeby zobaczyc czy zwirek jeszcze bedzie mulil. a na czym polega ten system podmiany wody?? jezeli wymienie cale dno na piasek to czy dalej bedzie musialo odstawac czy juz w ten piatek bede mogl wpuscic rybki?? stoi juz ponad tydzien, od poprzedniej niedzieli, z wlaczonym calym sprzetem. z tym akwarium do kwarantanny to wystarczy 1 czy musze miec wiecej?? jakiej pojemnosci?? jaki sprzet w nim jest potrzebny?? czy ciagle musi chodzic czy wystarczy ze na czas dostawy nowych rybek bede odpalal. jak to wyglada w praktyce?? jak to widac ze rybki ewentualnie sa w trakcie leczenia?? czy kazde rybki co nowe przywoze do sklepu "kwaranntanowac" czy tylko te co wygladaja na chore?? gdzie moge znalezc opis najpopularniejszych chorob, tzn jak rozpoznac, czym leczyc itp

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-10-21, 09:37

Bohdan pisze:Lepiej zebyś trzymał Bojki w akwach ogólnych. Tylko, nie które rodzaje ryb są dla niego niebezpieczne. Mozesz je np trzymać z prętnikami, małymi gurami czy razborami.
Chyba piszesz o samicach?
Jak myślisz dlaczego samce trzyma sie w kubeczkach?
Te ryby sa agresywne wewnątrz gatunkowo i istnieje potrzeba trzymania każdego samca osobno.[/quote]

"Marthi" - nie zrozumiałeś mnie lub ja niezrozumiale napisałem ;)

Chodziło o umieszczenie każdego samca osobno ale w ogólnych akwariach.
Dzięki temu jest potem mniejsze ryzyko, że taki nowo zakupiony samiec "nie przyjmie sie" w naszym ogólnym, domowym akwa.

Znam sklepy gdzie pojedyńcze samce pływają w ogólnych akwariach i świetnie się to sprawdza.

Pzdr

PS.
Jeśli dysponujemy odpowiedno duzym akwa np 200L to mozemy się pokusić nawet o trzymanie w jednym zbiorniku 2-ch samców...-znam takie akwarium i wcale te bojki nie są ze sobą od urodzenia.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-10-21, 09:45

Co za poblem dać bojka do neonków czy razbor,Ja miałem samca który miałdla siebie ok 30-40l urósł do około 7-8cm , był spokojny wogóle luz .Albo tak jak kolega proponował jedno wieksze akwa podzielić siatką.:D

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-21, 09:48

Akurat z Neonkami to trzeba uważać......, potrafią bojownikowi płetwy poskubać.
Oczywiscie nie w kazdym przypadku ale neony zaliczane są do grupy ryb które potrafią być nieprzychylnie nastawione do bojowników...

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-10-21, 09:53

Ja miałem 7sztuk z bojkiem przez 6miesiecy, nie zwracali na siebie uwagi, no chyba że bojowniki ikre składały :D

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-21, 10:34

mozemy wrocic do tematu?? bo z bojownikami sobie poradze bardziej interesuje mnie to o co wczesniej pytalem, czyli: z tego co wiem przy akwariach bez zwirku trzeba codziennie sciagac syf z dna zeby nie bylo gowienek widac, moze sprobuje z tym piaskiem, a duzo to poprawi sytuacje?? dzisiaj to co mi sie tak zmulilo to odmulaczem przegrzebaem ten zwirek zeby zobaczyc czy zwirek jeszcze bedzie mulil. a na czym polega ten system podmiany wody?? jezeli wymienie cale dno na piasek to czy dalej bedzie musialo odstawac czy juz w ten piatek bede mogl wpuscic rybki?? stoi juz ponad tydzien, od poprzedniej niedzieli, z wlaczonym calym sprzetem. z tym akwarium do kwarantanny to wystarczy 1 czy musze miec wiecej?? jakiej pojemnosci?? jaki sprzet w nim jest potrzebny?? czy ciagle musi chodzic czy wystarczy ze na czas dostawy nowych rybek bede odpalal. jak to wyglada w praktyce?? jak to widac ze rybki ewentualnie sa w trakcie leczenia?? czy kazde rybki co nowe przywoze do sklepu "kwaranntanowac" czy tylko te co wygladaja na chore?? gdzie moge znalezc opis najpopularniejszych chorob, tzn jak rozpoznac, czym leczyc itp

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-21, 11:01

http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12

Temat - "Zdrowe ryby w akwarium ale jak ?"

Poza tym na temat chorób znajdziesz duzo w naszym dziale "lecznica" - tam rónież masz poradnik Sery, identyfikacje chorób oraz sposoby leczenia.

Wszystkie ryby profilaktycznie nalezy poddawać kwarantannie, ponieważ często objawy różnych chorób ujawniaja sie dopiero po paru dniach od sprowadzenia ryb do sklepu.

[ Dodano: 2008-10-21, 11:21 ]
maol pisze:Co do bojowników - nie ma sensu robić dla nich specjalnych akwariów. Kubeczki naprawdę im na 2 tygodnie wystarczą,
Z tym niestety się nie zgodzę.
Widok bojowników w kubeczkach oraz kul na półkach sklepowych to żenada, "łobuzertswo", pazerstwo, skąpstwo itd. Wszystko to dyskwalifikuje taki sklep w moich oczach..

Jacekzoo nie rób kubeczków - zrób te 4 litrowe pojemniczki a do paru 30L zbiorniczków daj po pojedynczym samcu. Zakładam, ze bojowników będziesz miał dużo ponieważ jest na nie duże zapotrzebowanie.

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-21, 12:50

Bohdan pisze:http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12

Temat - "Zdrowe ryby w akwarium ale jak ?"

Poza tym na temat chorób znajdziesz duzo w naszym dziale "lecznica" - tam rónież masz poradnik Sery, identyfikacje chorób oraz sposoby leczenia.

Wszystkie ryby profilaktycznie nalezy poddawać kwarantannie, ponieważ często objawy różnych chorób ujawniaja sie dopiero po paru dniach od sprowadzenia ryb do sklepu.

[ Dodano: 2008-10-21, 11:21 ]
maol pisze:Co do bojowników - nie ma sensu robić dla nich specjalnych akwariów. Kubeczki naprawdę im na 2 tygodnie wystarczą,
Z tym niestety się nie zgodzę.
Widok bojowników w kubeczkach oraz kul na półkach sklepowych to żenada, "łobuzertswo", pazerstwo, skąpstwo itd. Wszystko to dyskwalifikuje taki sklep w moich oczach..

Jacekzoo nie rób kubeczków - zrób te 4 litrowe pojemniczki a do paru 30L zbiorniczków daj po pojedynczym samcu. Zakładam, ze bojowników będziesz miał dużo ponieważ jest na nie duże zapotrzebowanie.
to mam jeszcze inne techniczne pytanie :) bo woda w baniakach stoi juz 8 dobe z wlaczonymi filtrami i grzalkami, na poczatku wlalem aqya safe i wrzucilem bactozym i do tego po szczypcie pokarmu w platkach zeby bakterie mialy sie czym zywic, tak mi poradzono, i ruszylo. woda na poczatku byla metna pozniej sie klarowala, po 5 dobie byla super klarowna, ale teraz widze ze znowu troche metnieje, w akwa gdzie jest jasny zwirek troche bardziej, gdzie jest ciemny troche mniej ale jednak, w sumie tylko w jedmnym z 7 akw woda jest kalorwna, czy jak wrzuce rybki, w ten piatek to cos pomoze czy cos wczesniej musze zrobic?? bo biologiczne zmetnienie raczej to nie jest bo rybek jeszcze nie ma. czy w warunkach sklepowych trzeba dbac o wszystkie parametry wody czy niekoniecznie, jezeli tak to czy teraz mierzyc czy jak beda juz rybki. ktore testy polecacie. teccniczne wypos akw:
6 akw po 30L- wirnik aqua szut t-head 550 i do tego duza gabka filtracyjna plus grzalka 50W w kazdym, 1 akw 60L ten sam wirinik z gabka grzalka 100W, oswietlenie sylvania t5 aquastar 39w na 4 akw, na te 3 osobne to samo.

wiem ze zadaje podstawowoe pytania i ze troche szalenstwo wchodzic w akwarystyke nie bedac zaawansowanym akwarysta, ale bardzo chce sie wszystkiego uczyc, mysle ze najprezniej bedzie mi szla jak rybki juz beda plywaly, i robie to z zamilowania, bardzo lubie wszelkiego rodzaju zwierzatka i chcezapewnic im jak najlepsze warunki mimo ze sa w sklepie tylko przejsciowo. a co do bojownikow, czy dobrym rozwiazaniem bylyby kotniki, w kazdym akw po jednym. tak mi do glowy przyszło :)) i czy wrzucac do akw sklepowych korzenie, bo wiem ze zmiekczaja wode a rybki ktore bede mial lubia miekka wode, czy na tak krotko jak tu beda nie ma sensu bo specjalnie nie odczuja twardej wody. dzieki za odp

i jeszcze bohdan powiedz jak sie daje"pomógł" bo jestem nowy na forum ijeszcze nie wiem ))
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-21, 13:25

jacek.zoo pisze:i jeszcze bohdan powiedz jak sie daje"pomógł" bo jestem nowy na forum ijeszcze nie wiem ))
Pod kazdym postem forumowicza na czarnym tle masz "pomógł".
Wystarczy na nim kliknąć i poczekać a potem potwierdzić.
Mozesz dawać "pomógł" każdemu kto odpisał na Twoje pytanie ( o ile oczywiscie dana odpowiedż ci pomogły) a nie tylko jednej osobie.

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-21, 13:37

Bohdan pisze:
jacek.zoo pisze:i jeszcze bohdan powiedz jak sie daje"pomógł" bo jestem nowy na forum ijeszcze nie wiem ))
Pod kazdym postem forumowicza na czarnym tle masz "pomógł".
Wystarczy na nim kliknąć i poczekać a potem potwierdzić.
Mozesz dawać "pomógł" każdemu kto odpisał na Twoje pytanie ( o ile oczywiscie dana odpowiedż ci pomogły) a nie tylko jednej osobie.
ok, a mozesz mi pomoc z ta metniojeca woda?? bo nie wiem co jest, jak wpuszcze rybki i dalej bedzie metna to nie za bardzo bedzie wygladalo, co moge z tym zrobic
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-10-21, 16:00

To zmętnienie powinno przejść .Korzenie pakuj do awka śmiało , będzie schronienie dla ryb :D , możesz powkładać jakieś rośliny w koszyczkach(na sprzedaż). :D

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2008-10-21, 16:56

pavelek pisze:To zmętnienie powinno przejść .Korzenie pakuj do awka śmiało , będzie schronienie dla ryb :D , możesz powkładać jakieś rośliny w koszyczkach(na sprzedaż). :D
no i znowu sprzecznosc, chodowca od ktorego zamowilem rybki powiedzial ze w sklepie w akwariach absolutnmie nie pakowac roslinek ;/ kogo sluchac??

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-10-21, 17:47

Ale dlaczego podał powód, wg. mnie spokojnie można dać kilka moczarek , tylko w koszyczkach nie mogą być na stałe. :]

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-21, 19:21

Korzenie mozesz przed włożeniem wygotować w tzw solance (woda z solą).
Mozesz wkładać rośliny w koszyczkach do baniaków.

ODPOWIEDZ