NA Twoim miejscu zrezygnował bym ze żwirku tylko dał albo cienką warstewkę piasku albo akwaria higieniczne

Moderator: ModTeam
z tego co wiem przy akwariach bez zwirku trzeba codziennie sciagac syf z dna zeby nie bylo gowienek widac, moze sprobuje z tym piaskiem, a duzo to poprawi sytuacje?? dzisiaj to co mi sie tak zmulilo to odmulaczem przegrzebaem ten zwirek zeby zobaczyc czy zwirek jeszcze bedzie mulil. a na czym polega ten system podmiany wody?? jezeli wymienie cale dno na piasek to czy dalej bedzie musialo odstawac czy juz w ten piatek bede mogl wpuscic rybki?? stoi juz ponad tydzien, od poprzedniej niedzieli, z wlaczonym calym sprzetem. z tym akwarium do kwarantanny to wystarczy 1 czy musze miec wiecej?? jakiej pojemnosci?? jaki sprzet w nim jest potrzebny?? czy ciagle musi chodzic czy wystarczy ze na czas dostawy nowych rybek bede odpalal. jak to wyglada w praktyce?? jak to widac ze rybki ewentualnie sa w trakcie leczenia?? czy kazde rybki co nowe przywoze do sklepu "kwaranntanowac" czy tylko te co wygladaja na chore?? gdzie moge znalezc opis najpopularniejszych chorob, tzn jak rozpoznac, czym leczyc itpSuja pisze:system stałej podmiany wody w każdym akwarium i problem z podmianami wody masz z głowy ;)
NA Twoim miejscu zrezygnował bym ze żwirku tylko dał albo cienką warstewkę piasku albo akwaria higieniczne
Chyba piszesz o samicach?Bohdan pisze:Lepiej zebyś trzymał Bojki w akwach ogólnych. Tylko, nie które rodzaje ryb są dla niego niebezpieczne. Mozesz je np trzymać z prętnikami, małymi gurami czy razborami.
Z tym niestety się nie zgodzę.maol pisze:Co do bojowników - nie ma sensu robić dla nich specjalnych akwariów. Kubeczki naprawdę im na 2 tygodnie wystarczą,
to mam jeszcze inne techniczne pytanieBohdan pisze:http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12
Temat - "Zdrowe ryby w akwarium ale jak ?"
Poza tym na temat chorób znajdziesz duzo w naszym dziale "lecznica" - tam rónież masz poradnik Sery, identyfikacje chorób oraz sposoby leczenia.
Wszystkie ryby profilaktycznie nalezy poddawać kwarantannie, ponieważ często objawy różnych chorób ujawniaja sie dopiero po paru dniach od sprowadzenia ryb do sklepu.
[ Dodano: 2008-10-21, 11:21 ]Z tym niestety się nie zgodzę.maol pisze:Co do bojowników - nie ma sensu robić dla nich specjalnych akwariów. Kubeczki naprawdę im na 2 tygodnie wystarczą,
Widok bojowników w kubeczkach oraz kul na półkach sklepowych to żenada, "łobuzertswo", pazerstwo, skąpstwo itd. Wszystko to dyskwalifikuje taki sklep w moich oczach..
Jacekzoo nie rób kubeczków - zrób te 4 litrowe pojemniczki a do paru 30L zbiorniczków daj po pojedynczym samcu. Zakładam, ze bojowników będziesz miał dużo ponieważ jest na nie duże zapotrzebowanie.
Pod kazdym postem forumowicza na czarnym tle masz "pomógł".jacek.zoo pisze:i jeszcze bohdan powiedz jak sie daje"pomógł" bo jestem nowy na forum ijeszcze nie wiem ))
ok, a mozesz mi pomoc z ta metniojeca woda?? bo nie wiem co jest, jak wpuszcze rybki i dalej bedzie metna to nie za bardzo bedzie wygladalo, co moge z tym zrobicBohdan pisze:Pod kazdym postem forumowicza na czarnym tle masz "pomógł".jacek.zoo pisze:i jeszcze bohdan powiedz jak sie daje"pomógł" bo jestem nowy na forum ijeszcze nie wiem ))
Wystarczy na nim kliknąć i poczekać a potem potwierdzić.
Mozesz dawać "pomógł" każdemu kto odpisał na Twoje pytanie ( o ile oczywiscie dana odpowiedż ci pomogły) a nie tylko jednej osobie.
no i znowu sprzecznosc, chodowca od ktorego zamowilem rybki powiedzial ze w sklepie w akwariach absolutnmie nie pakowac roslinek ;/ kogo sluchac??pavelek pisze:To zmętnienie powinno przejść .Korzenie pakuj do awka śmiało , będzie schronienie dla ryb, możesz powkładać jakieś rośliny w koszyczkach(na sprzedaż).