Fan 2 - gęsta gąbka - problem
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 52
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Re: Fan 2 - gęsta gąbka - problem
Dzięki Wam. Faktycznie to dobry pomysł z puszczeniem jednej rury pionowo w dół, a drugiej, z deszczownią danie na bok. Tylko, czy deszczownia zamontowana na krótszym boku da radę odpowiednio napowietrzyć cały zbiornik?
Mam jeszcze pytanie. Czy wkłady w koszach kubełków, poza węglem aktywnym i gąbką, która się zużywa, mają jakąś swoją określoną żywotność? Trzeba je co jakiś czas wymieniać? (Jak często?) Czy np. taki wkład ceramiczny (biobale i inne - nie znam się jeszcze na tym) raz włożony działa po wsze czasy, tylko trzeba go co jakiś czas przepłukać? Jak to jest?
Mam jeszcze pytanie. Czy wkłady w koszach kubełków, poza węglem aktywnym i gąbką, która się zużywa, mają jakąś swoją określoną żywotność? Trzeba je co jakiś czas wymieniać? (Jak często?) Czy np. taki wkład ceramiczny (biobale i inne - nie znam się jeszcze na tym) raz włożony działa po wsze czasy, tylko trzeba go co jakiś czas przepłukać? Jak to jest?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
gabkę płucze się każdorazowo gdy otwierany jest filtr, watę wymienia na nową gdy spada wydajność filtra. Pozostałe media można zostawić w spokoju. Media filtracji mechanicznej nożna przepłukać, ale ja tego nie robię. Wylewam szlam z dna kubełka.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Croc - Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia. Teraz już wiem mniej więcej jak to wygląda. Dzięki.
A nie orientujesz się, jak jest z dostępnością części, wkładów i innych części składowych do kubełków Tetry. Przeglądałam Allegro i o ile do JBLi jest tego dużo, o tyle do Tetry są raczej pojedyncze rzeczy. Boję się, żeby potem nie mieć problemów, gdybym potrzebowała coś dokupić, czy wymienić.
A nie orientujesz się, jak jest z dostępnością części, wkładów i innych części składowych do kubełków Tetry. Przeglądałam Allegro i o ile do JBLi jest tego dużo, o tyle do Tetry są raczej pojedyncze rzeczy. Boję się, żeby potem nie mieć problemów, gdybym potrzebowała coś dokupić, czy wymienić.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
http://www.akwamarket.pl/sklep/akwaryst ... ,Tetra.htn częśći do tetry.Ale najprawdopodobniej nie będziesz musiała nic wymieniać
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jeszcze raz dzięki 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Troche to dziwne, bo zakładając temat chodziło Co o krewetki i ich dobro:
Poza tym wybór twój popieram w 100%.
A krewetkami się nie przejmuj. Kilka zostanie wciągniętych, ale w gęsto zarośniętym zbiorniku (piszesz, ze taki masz) i tak przeżyje ich sporo.
Co do przeciekania Tetry. Owszem ostatnio czytałem o dwóch przypadkach.
Pierwszy. Gość źle założył uszczelkę (nie wiem w ogóle po co ją ściągał), ale problem szybko usunął.
Drugi. Pęknięty zawór. Na moje pytanie dlaczego pękł, dostałem odpowiedź, ze słaby był i się połamał po tym jak chciał go mocniej odkręcić kluczem hydraulicznym (żabką), bo "słabo pompowało". :zdziwko:
Wcześniejszy ex700 używałem prawie dwa lata. Sprzedałem całkowicie sprawny i do dzisiaj działa u nowego właściciela bezbłędnie.
Obecny ex1200 mam od lutego. Działa bezproblemowo (jeszcze ani razu nie czyszczony).
Póki co nie mogę złego słowa powiedzieć na te filtry.
A że czasem sie słyszy o awariach, cóż nie ma rzeczy niezniszczalnych/bezawaryjnych.
Pozdrawiam.
Teraz postawiłaś na kubeł zupełnie zapominając o krewetkach, które będą częściej wciągane niż proponowana przeze mnie zmiana Fan-2 na rzadszą gąbkę.Mata_Hari pisze:zmuszona byłam z posiadanego, wewnętrznego filtra (Aquael Fan 2) zdjąć obudowę i założyć większą i znacznie gęściejszą gąbkę, tak, by nie wciągało mi krewetek. W efekcie tego zabiegu filtr strasznie szybko zaczyna przymulać.
Poza tym wybór twój popieram w 100%.
A krewetkami się nie przejmuj. Kilka zostanie wciągniętych, ale w gęsto zarośniętym zbiorniku (piszesz, ze taki masz) i tak przeżyje ich sporo.
Co do przeciekania Tetry. Owszem ostatnio czytałem o dwóch przypadkach.
Pierwszy. Gość źle założył uszczelkę (nie wiem w ogóle po co ją ściągał), ale problem szybko usunął.
Drugi. Pęknięty zawór. Na moje pytanie dlaczego pękł, dostałem odpowiedź, ze słaby był i się połamał po tym jak chciał go mocniej odkręcić kluczem hydraulicznym (żabką), bo "słabo pompowało". :zdziwko:
Wcześniejszy ex700 używałem prawie dwa lata. Sprzedałem całkowicie sprawny i do dzisiaj działa u nowego właściciela bezbłędnie.
Obecny ex1200 mam od lutego. Działa bezproblemowo (jeszcze ani razu nie czyszczony).
Póki co nie mogę złego słowa powiedzieć na te filtry.
A że czasem sie słyszy o awariach, cóż nie ma rzeczy niezniszczalnych/bezawaryjnych.
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie zrozumieliśmy się troszkę. Przechodząc na kubełek, pierwszą rzeczą jaką bym zrobiła, to byłoby naciągnięcie gąbki na rurkę zasysającą wodę z akwa - zrobienie jakby prefiltra ;) Krewetek nie chciałabym mielić, nawet gdybym miała ich nie wiem jak dużo ;)
Dzięki za info o Tetrze. Cały czas zastanawiam się, co bym wzięła gdyby padło na kubełek: czy Tetrę, czy JBL'a. Sama nie wiem.
A czy wiesz może, jakiej długości jest rurka zasysająca, którą się wpuszcza pionowo w dół akwa? Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić, że mi się na pewno zmieści na wysokość jak kupię kubeł ;)
Dzięki za info o Tetrze. Cały czas zastanawiam się, co bym wzięła gdyby padło na kubełek: czy Tetrę, czy JBL'a. Sama nie wiem.
A czy wiesz może, jakiej długości jest rurka zasysająca, którą się wpuszcza pionowo w dół akwa? Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić, że mi się na pewno zmieści na wysokość jak kupię kubeł ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Długości dokładnej nie znam, ale jest ona regulowana (jak teleskop) i wybierając model ex600 wejdzie bez problemu.Mata_Hari pisze:A czy wiesz może, jakiej długości jest rurka zasysająca, którą się wpuszcza pionowo w dół akwa? Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić, że mi się na pewno zmieści na wysokość jak kupię kubeł
Właśnie jeżeli w ciągu najbliższych 2-3 lat nie planujesz zmiany zbiornika na większy niż 120 litrów to bierz ex600.
Pamiętaj, że one sa duże i czasami nie ma gdzie tego kubła postawić.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dzięki. Jak się zdecyduję na kubełek, to chyba nie będzie jednak Tetra. Boję się problemów. Jak coś to chyba JBL, ale zobaczę jeszcze.
-
- Zakręcony forumowicz
wkłady można sobie brac dowolnego producenta. To nie jest tak, że Tetra robi do Tetry, a JBL do JBL. Swojego czasu wysłałem kilka kubełków Tetry do kilku ludzi i do wszystkich wsypywałem media Eheima. Myślę, że nikt z tych osób nie narzeka.
Problem krewetek w kubełku jest niestety obecny. Jeśłi masz krewetki, któe się rozmnażają, to maluch będa wciągane do kubełka. Beda tam sobie żyły i rosły. Ja raz na 3-5 m-cy otwieram kubełek i zdejmuję krewetki z gabki, oraz odławiam z dolnej cześci kubełka i wrzucam je do akwarium. Poza brakiem wybarwienia nie odstaja od innych.
W jednym akwarium (72l) na rurkę ssawną naciągnąłem rzadką gąbkę. Skutecznie chroni krewetki przed wciągnięciem, a jednocześnie nie osłabia filtracji. Zdejmuję ją raz na miesiąc i płuczę. Jest ok.
ps
długością rurki zasysającej się nie stresuj, dociną się na odpowiedni wymiar piłką, brzeszczotem do metalu, ostrym ząbkowanym nożem. Operacja zajmuje 30sek.
Problem krewetek w kubełku jest niestety obecny. Jeśłi masz krewetki, któe się rozmnażają, to maluch będa wciągane do kubełka. Beda tam sobie żyły i rosły. Ja raz na 3-5 m-cy otwieram kubełek i zdejmuję krewetki z gabki, oraz odławiam z dolnej cześci kubełka i wrzucam je do akwarium. Poza brakiem wybarwienia nie odstaja od innych.
W jednym akwarium (72l) na rurkę ssawną naciągnąłem rzadką gąbkę. Skutecznie chroni krewetki przed wciągnięciem, a jednocześnie nie osłabia filtracji. Zdejmuję ją raz na miesiąc i płuczę. Jest ok.
ps
długością rurki zasysającej się nie stresuj, dociną się na odpowiedni wymiar piłką, brzeszczotem do metalu, ostrym ząbkowanym nożem. Operacja zajmuje 30sek.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Dziękuję Croc 
Ja jeśli już, to bym chyba jednak naciągała jakąś gąbkę. Po co mają się żyjątka stresować ;)
A co do rurki, to niestety na moim mężu w temacie jakiejkolwiek pomocy przy akwa nie mogę liczyć, więc nawet przycięcie rurki, nie było by dla mnie bagatelną przeróbką ;) Oczywiście, nie jest to rzecz nie do zrobienia, ale zawsze jest jakieś ryzyko, że coś gdzieś trachnie ;)

Ja jeśli już, to bym chyba jednak naciągała jakąś gąbkę. Po co mają się żyjątka stresować ;)
A co do rurki, to niestety na moim mężu w temacie jakiejkolwiek pomocy przy akwa nie mogę liczyć, więc nawet przycięcie rurki, nie było by dla mnie bagatelną przeróbką ;) Oczywiście, nie jest to rzecz nie do zrobienia, ale zawsze jest jakieś ryzyko, że coś gdzieś trachnie ;)
-
- Zakręcony forumowicz
daj mu szansę 

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
He he, ja bym mu chętnie dała ;) , ale ja go już znam ;) Od początku przeciwny był akwarium w domu i się do niego nie dotyka. Nawet dokładanie oświetlenia sama musiałam organizować - zrobił mi facet z akwarystycznego. Taki to już mój mąż ;) Albo wiecznie w pracy, albo wiecznie zmęczony, albo wiecznie mu się nie chce ;)