Problem 20W T8

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Problem 20W T8

Post autor: kbtor » 2008-10-31, 18:44

Łączyłem jedną 18W pod 36W. Nawet przy prawidłowych łączeniach ( 18W do 18W, 30W do 30W itd... ) sporo świetlówek miało bardzo dużą temperaturę pracy. Przy statecznikach też różnie jest z temperaturą.
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-31, 18:48

kbtor pisze:Ja osobiście łączyłem świetlówki 18W pod stateczniki 36W i świeciły bez problemów grubo ponad rok, na dworze gdzieś po 16 godzin dziennie.
Wydaje mi się, że jakby zmierzyć światłomierzem tą świetlówkę ze świetlówką, która działała pod prawidłowym statecznikiem wynik byłby różny.
Tak sobie myślę. :niepewny:
kbtor pisze:Rozmawiałem z elektrykiem i mówił że takie połączenie nie niesie ze sobą żadnych problemów.
Więc dlaczego tak się nie robi powszechnie. Bardzo zastanawiające.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-10-31, 19:00

marthinez pisze:kbtor napisał/a:
Rozmawiałem z elektrykiem i mówił że takie połączenie nie niesie ze sobą żadnych problemów.
Więc dlaczego tak się nie robi powszechnie. Bardzo zastanawiające.

Bardzo zastanawiające :kwasny: kiedy gadałem na ten temat z szefem to koniec końców wyszło że chodzi o koszty. Jak kiedyś klientowi zaproponowałem reklamę na układzie T5 to stwierdził że oszalałem. Za drogo :kwasny:
marthinez pisze:Wydaje mi się, że jakby zmierzyć światłomierzem tą świetlówkę ze świetlówką, która działała pod prawidłowym statecznikiem wynik byłby różny.
Tak sobie myślę. :niepewny:
Też myślę ze były by różne wyniki. Właśnie dlatego w akwarystyce powinno się regularnie wymieniać świetlówki.
Wiadomo że świetlówki z czasem się zużywają.
Obrazek

ODPOWIEDZ