Problem 20W T8
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Problem 20W T8
Łączyłem jedną 18W pod 36W. Nawet przy prawidłowych łączeniach ( 18W do 18W, 30W do 30W itd... ) sporo świetlówek miało bardzo dużą temperaturę pracy. Przy statecznikach też różnie jest z temperaturą.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wydaje mi się, że jakby zmierzyć światłomierzem tą świetlówkę ze świetlówką, która działała pod prawidłowym statecznikiem wynik byłby różny.kbtor pisze:Ja osobiście łączyłem świetlówki 18W pod stateczniki 36W i świeciły bez problemów grubo ponad rok, na dworze gdzieś po 16 godzin dziennie.
Tak sobie myślę. :niepewny:
Więc dlaczego tak się nie robi powszechnie. Bardzo zastanawiające.kbtor pisze:Rozmawiałem z elektrykiem i mówił że takie połączenie nie niesie ze sobą żadnych problemów.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
marthinez pisze:kbtor napisał/a:
Rozmawiałem z elektrykiem i mówił że takie połączenie nie niesie ze sobą żadnych problemów.
Więc dlaczego tak się nie robi powszechnie. Bardzo zastanawiające.
Bardzo zastanawiające :kwasny: kiedy gadałem na ten temat z szefem to koniec końców wyszło że chodzi o koszty. Jak kiedyś klientowi zaproponowałem reklamę na układzie T5 to stwierdził że oszalałem. Za drogo :kwasny:
Też myślę ze były by różne wyniki. Właśnie dlatego w akwarystyce powinno się regularnie wymieniać świetlówki.marthinez pisze:Wydaje mi się, że jakby zmierzyć światłomierzem tą świetlówkę ze świetlówką, która działała pod prawidłowym statecznikiem wynik byłby różny.
Tak sobie myślę. :niepewny:
Wiadomo że świetlówki z czasem się zużywają.