...:::WODA:::...

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

...:::WODA:::...

Post autor: Doma » 2007-04-07, 13:21

Cześć chciałabym się dowiedzieć co wy wlewacie do wody w akwa. Piszcie np. o stężeniu środków i w ogóle co dodajecie.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: ...:::WODA:::...

Post autor: pavelek » 2007-04-07, 14:17

ja daje mfc do odkażania
ichtio-san przeciw ospie
cristal do likwidowania zamulonej wody :-/

Awatar użytkownika
Sin
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0

Post autor: Sin » 2007-04-07, 14:49

pavelek pisze:ja daje mfc do odkażania
ichtio-san przeciw ospie
cristal do likwidowania zamulonej wody :-/
Cristal to tylko wybielacz optyczny nie biologiczny wiec jednym słowem pic na wode ;-) .Ja poza nawozami nie dodaje w głownym akwarium nic.Profilaktyka jest lepsza niz leczenie wiec oza 2 tygodniowa kwarantanna wszystkich ryb dodaje jeszcze MFC do zbiornika "przechowawczego". Najlepiej jest unikac i jak najbardziej ograniczac chemie w akwarium.
Miejsce na Twoja reklame

bejrutek

Post autor: bejrutek » 2007-04-07, 19:45

to jest jakis obłęd ze stosowaniem takich środków profilaktycznie... ja miałem Crystal z Tropicala, to wypie....łem precz, nic nie działa, nawet zrezygnowałem z korzystania z uzdatniacza, przyznam, że na początku jak miałem jakis problem to ganiałem za takimi rzeczami jak za ŚWIĘTYM GRAALEM...TYLKO SIE SPARZYŁEM... TAKIE RZECZY OBNAŻAJA BŁĘDY W AKWARYSTYCE, FIRMY WYKORZYSTUJĄ TE BŁĘDY DO ROBIENIA KASY... KONKLUZJA JEST TAKA, ŻE RYBKI ŻYJĄ W ZŁYCH WARUNKACH... najlepsze są proste metody bez użycia chemi, dopiero w ostateczności chemia, WOGÓLE NALEŻY W SOBIE WYROBIĆ ODRUCH DO UNIKANIA CHEMII I ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W PROSTY SPOSÓB, to jest tak ze światłami mijania, jeżdzić cały rok czy nie:)...pozdro (sorki za protekcyjne tyrady;)

koki
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: koki » 2007-04-07, 23:25

Ja do mojego 150l akwa dodaje ok pol lyzeczki soli na jakies 2 , 3 tygodnie oraz zabek czosnku jest u mnie zawsze wymieniam go co tydzien na nowy. Do obnizenia PH uzywam szyszek olchy. I to by bylo chyba natyle PZDR.
Witam [you]

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-04-08, 08:46

Moge tylko powiedziec z punktu widzenia akwarium roslinnego. Tu gdzie mieszkam kranowka jest tak twarda, ze zupelnie nie nadaje sie do uprawy roslin. Zainwestowalem wiec w filter odwrotnej osmozy. "Zdzieram" kranowe ze wszystkiego co w niej jest a potem dodaje minimalna ilosc mineralow w postaci siarczanu wapnia i siarczanu magnezu w proporcji 4:1 tak aby uzyskac twardosc Gh=3. Poza nawozami i jedzeniem dla ryb nie dodaje do wody absolutnie nic. Tak jak moj przedmowca powiedzial - czym mniej tym lepiej! Moje ryby nigdy nie choruja a trzymam dyskowce ktore jak wiadomo sa wymagajace. Filtry odwrotnej osmozy sa drogie jednak zakup ten uwazam za jeden z najlepszych ktore dokonalem w tym hobby. Mam pelna kontrole nad twardoscia wody, nad ph no i pozbywam sie calego syfka zawartego w kranowce. Pamietajcie, ze jesli zyjecie w miastach i korzystacie z tego co wam wodociagi zapewniaja to do czynienia macie nie tylko z chlorem. W tej wodzie jest wszystko od metali ciezkich poczynajac a na srodkach dezynfekcyjnych i proszkach antydepresyjnych konczac :roll:

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-04-08, 09:03

oprocz nawozenia roslin nie dodaje nic.... zadnego startera , zadnego uzdatniacza.
Do leczenia ryb i kwarantanny mam lekarstwo "Dr. Lang", chyba najlepsze jakie istnieje.
Mam wlasnie taki wlasny sposob kupowania nowych ryb: po wybraniu rybki ( rybek ) rezerwuje je w sklepie i przychodze po nie po kilku dniach. Patrze czy nie zmienilo sie ich zachowanie i wyglad w tym czasie. A w domu przed wsadzeniem nawych nabytkow do akwarium wlewam najpierw " Dr. Lang" do zbiornika.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-04-08, 11:10

głupie pytanie zadajesz , bo każdy leje co innego w zalezności od typu zbiornika czy obsady
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Pablo
Stały bywalec
Imię: Pawe³

Post autor: Pablo » 2007-04-09, 12:57

No z lekka, ja tylko na worze rośliny co2 i aqa plant tabletki i w płynie
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo
\/ Nie bądź taki kliknij Pomógł =]

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum

Post autor: Doma » 2007-04-10, 17:05

To nie głupie pytanie bo ja chcę się dowiedzieć co do wszystkich typów zbiorników.

arturo
Zainteresowany

Post autor: arturo » 2007-04-12, 23:39

Niestety głupie, bo nie ma uniwersalnej odpowiedzi... napisz jaki masz problem a podamy Ci alternatywę...
Woda którą odstawisz z przeznaczeniem do wlania do akwa po 24 godzinach traci chlor którym jest nafaszerowana. Reszta syfu jeśli jest i tak pozostaje. Uzdatniacze chemiczne działają na zasadzie likwidacji właśnie chloru w sposób prawie natychmiastowy z wody, bo ten szkodzi rybom. Reszta to dojrzałe akwa, które stabilizuje się po ok. 6 m-cach pracy biologicznie, i podmiana na świerzą wodę do 50% jego objętości nie zmienia życia bilogicznego w akwa.
Dlatego środki uzdatniające są dobre w pierwszych 2 miesiącach pracy akwa, później stają się zbędne, pozdrawiam
Akwarium jest jak kwiat, nie pielęgnowane...umiera...

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum

Post autor: Doma » 2007-04-16, 17:52

Ale ja pytam z ciekawości, nie z breku doświadczenia, czy niewiedzy, to nie miejsce na wygłaszanie referatów co jest głupie a co nie, a propo... jednak mam pytanie:
Po jakim czasie wlany nawóz przestaje działać zupełnie, chodzi o to kiedy pewnego dodanego składnika odrzywczego nie ma juz w wodzie zupełnie? ( np. Dodanego azotu preparatem z AQUA PLANT z Tropicala )

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2007-04-17, 03:43

Doma pisze:Po jakim czasie wlany nawóz przestaje działać zupełnie, chodzi o to kiedy pewnego dodanego składnika odrzywczego nie ma juz w wodzie zupełnie? ( np. Dodanego azotu preparatem z AQUA PLANT z Tropicala )
Krotko mowiac przestaje dzialac wtedy gdy rosliny to spozytkuja. Czas w jakim sie to odbywa zalezy od ilosci i rodzaju roslin w zbiorniku. Zalezy to rowniez od ilosci swiatla oraz tego czy inne, niezbedne roslinom, nawozy sa obecne. Jesli w wodzie jest np, tylko azot a brakuje fosforu lub potasu wowczas rosliny azotu nie beda pobierac. Rosliny chca wszystko albo nic. Zakladam, ze nawozisz CO2. Bez CO2 dodawanie azotu nie jest potrzebne.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-04-17, 10:17

Jak zakladam akwarium to uzywam jakeis tam bakterie tropicala w tabletkach, ale ogolnie nie leje po za odzywkami do roslin nic.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
amano
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 20
Imię: Aleksandra

Post autor: amano » 2010-10-31, 13:49

Ja też na początku zakładania swojego akwarium, miałam dylemat jakich preparatów powinnam używać do wody, a jakich nie :|
Ostatecznie zdecydowałam się na stosowanie do wody Tetra AquaSafe :)
U mnie działa on bez zarzutu, ale to wszystko zależy jaką obsadę ma się w akwarium :)
Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra

Zablokowany