...:::WODA:::...
Moderator: ModTeam
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
...:::WODA:::...
Cześć chciałabym się dowiedzieć co wy wlewacie do wody w akwa. Piszcie np. o stężeniu środków i w ogóle co dodajecie.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: ...:::WODA:::...
ja daje mfc do odkażania
ichtio-san przeciw ospie
cristal do likwidowania zamulonej wody :-/
ichtio-san przeciw ospie
- Sin
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
Cristal to tylko wybielacz optyczny nie biologiczny wiec jednym słowem pic na wode ;-) .Ja poza nawozami nie dodaje w głownym akwarium nic.Profilaktyka jest lepsza niz leczenie wiec oza 2 tygodniowa kwarantanna wszystkich ryb dodaje jeszcze MFC do zbiornika "przechowawczego". Najlepiej jest unikac i jak najbardziej ograniczac chemie w akwarium.pavelek pisze:ja daje mfc do odkażania
ichtio-san przeciw ospie
Miejsce na Twoja reklame
to jest jakis obłęd ze stosowaniem takich środków profilaktycznie... ja miałem Crystal z Tropicala, to wypie....łem precz, nic nie działa, nawet zrezygnowałem z korzystania z uzdatniacza, przyznam, że na początku jak miałem jakis problem to ganiałem za takimi rzeczami jak za ŚWIĘTYM GRAALEM...TYLKO SIE SPARZYŁEM... TAKIE RZECZY OBNAŻAJA BŁĘDY W AKWARYSTYCE, FIRMY WYKORZYSTUJĄ TE BŁĘDY DO ROBIENIA KASY... KONKLUZJA JEST TAKA, ŻE RYBKI ŻYJĄ W ZŁYCH WARUNKACH... najlepsze są proste metody bez użycia chemi, dopiero w ostateczności chemia, WOGÓLE NALEŻY W SOBIE WYROBIĆ ODRUCH DO UNIKANIA CHEMII I ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW W PROSTY SPOSÓB, to jest tak ze światłami mijania, jeżdzić cały rok czy nie:)...pozdro (sorki za protekcyjne tyrady;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja do mojego 150l akwa dodaje ok pol lyzeczki soli na jakies 2 , 3 tygodnie oraz zabek czosnku jest u mnie zawsze wymieniam go co tydzien na nowy. Do obnizenia PH uzywam szyszek olchy. I to by bylo chyba natyle PZDR.
Witam [you]
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Moge tylko powiedziec z punktu widzenia akwarium roslinnego. Tu gdzie mieszkam kranowka jest tak twarda, ze zupelnie nie nadaje sie do uprawy roslin. Zainwestowalem wiec w filter odwrotnej osmozy. "Zdzieram" kranowe ze wszystkiego co w niej jest a potem dodaje minimalna ilosc mineralow w postaci siarczanu wapnia i siarczanu magnezu w proporcji 4:1 tak aby uzyskac twardosc Gh=3. Poza nawozami i jedzeniem dla ryb nie dodaje do wody absolutnie nic. Tak jak moj przedmowca powiedzial - czym mniej tym lepiej! Moje ryby nigdy nie choruja a trzymam dyskowce ktore jak wiadomo sa wymagajace. Filtry odwrotnej osmozy sa drogie jednak zakup ten uwazam za jeden z najlepszych ktore dokonalem w tym hobby. Mam pelna kontrole nad twardoscia wody, nad ph no i pozbywam sie calego syfka zawartego w kranowce. Pamietajcie, ze jesli zyjecie w miastach i korzystacie z tego co wam wodociagi zapewniaja to do czynienia macie nie tylko z chlorem. W tej wodzie jest wszystko od metali ciezkich poczynajac a na srodkach dezynfekcyjnych i proszkach antydepresyjnych konczac :roll:
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
oprocz nawozenia roslin nie dodaje nic.... zadnego startera , zadnego uzdatniacza.
Do leczenia ryb i kwarantanny mam lekarstwo "Dr. Lang", chyba najlepsze jakie istnieje.
Mam wlasnie taki wlasny sposob kupowania nowych ryb: po wybraniu rybki ( rybek ) rezerwuje je w sklepie i przychodze po nie po kilku dniach. Patrze czy nie zmienilo sie ich zachowanie i wyglad w tym czasie. A w domu przed wsadzeniem nawych nabytkow do akwarium wlewam najpierw " Dr. Lang" do zbiornika.
Do leczenia ryb i kwarantanny mam lekarstwo "Dr. Lang", chyba najlepsze jakie istnieje.
Mam wlasnie taki wlasny sposob kupowania nowych ryb: po wybraniu rybki ( rybek ) rezerwuje je w sklepie i przychodze po nie po kilku dniach. Patrze czy nie zmienilo sie ich zachowanie i wyglad w tym czasie. A w domu przed wsadzeniem nawych nabytkow do akwarium wlewam najpierw " Dr. Lang" do zbiornika.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
głupie pytanie zadajesz , bo każdy leje co innego w zalezności od typu zbiornika czy obsady
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
No z lekka, ja tylko na worze rośliny co2 i aqa plant tabletki i w płynie
- Doma
- Przyjaciel forum
To nie głupie pytanie bo ja chcę się dowiedzieć co do wszystkich typów zbiorników.
-
- Zainteresowany
Niestety głupie, bo nie ma uniwersalnej odpowiedzi... napisz jaki masz problem a podamy Ci alternatywę...
Woda którą odstawisz z przeznaczeniem do wlania do akwa po 24 godzinach traci chlor którym jest nafaszerowana. Reszta syfu jeśli jest i tak pozostaje. Uzdatniacze chemiczne działają na zasadzie likwidacji właśnie chloru w sposób prawie natychmiastowy z wody, bo ten szkodzi rybom. Reszta to dojrzałe akwa, które stabilizuje się po ok. 6 m-cach pracy biologicznie, i podmiana na świerzą wodę do 50% jego objętości nie zmienia życia bilogicznego w akwa.
Dlatego środki uzdatniające są dobre w pierwszych 2 miesiącach pracy akwa, później stają się zbędne, pozdrawiam
Woda którą odstawisz z przeznaczeniem do wlania do akwa po 24 godzinach traci chlor którym jest nafaszerowana. Reszta syfu jeśli jest i tak pozostaje. Uzdatniacze chemiczne działają na zasadzie likwidacji właśnie chloru w sposób prawie natychmiastowy z wody, bo ten szkodzi rybom. Reszta to dojrzałe akwa, które stabilizuje się po ok. 6 m-cach pracy biologicznie, i podmiana na świerzą wodę do 50% jego objętości nie zmienia życia bilogicznego w akwa.
Dlatego środki uzdatniające są dobre w pierwszych 2 miesiącach pracy akwa, później stają się zbędne, pozdrawiam
Akwarium jest jak kwiat, nie pielęgnowane...umiera...
- Doma
- Przyjaciel forum
Ale ja pytam z ciekawości, nie z breku doświadczenia, czy niewiedzy, to nie miejsce na wygłaszanie referatów co jest głupie a co nie, a propo... jednak mam pytanie:
Po jakim czasie wlany nawóz przestaje działać zupełnie, chodzi o to kiedy pewnego dodanego składnika odrzywczego nie ma juz w wodzie zupełnie? ( np. Dodanego azotu preparatem z AQUA PLANT z Tropicala )
Po jakim czasie wlany nawóz przestaje działać zupełnie, chodzi o to kiedy pewnego dodanego składnika odrzywczego nie ma juz w wodzie zupełnie? ( np. Dodanego azotu preparatem z AQUA PLANT z Tropicala )
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Krotko mowiac przestaje dzialac wtedy gdy rosliny to spozytkuja. Czas w jakim sie to odbywa zalezy od ilosci i rodzaju roslin w zbiorniku. Zalezy to rowniez od ilosci swiatla oraz tego czy inne, niezbedne roslinom, nawozy sa obecne. Jesli w wodzie jest np, tylko azot a brakuje fosforu lub potasu wowczas rosliny azotu nie beda pobierac. Rosliny chca wszystko albo nic. Zakladam, ze nawozisz CO2. Bez CO2 dodawanie azotu nie jest potrzebne.Doma pisze:Po jakim czasie wlany nawóz przestaje działać zupełnie, chodzi o to kiedy pewnego dodanego składnika odrzywczego nie ma juz w wodzie zupełnie? ( np. Dodanego azotu preparatem z AQUA PLANT z Tropicala )
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Jak zakladam akwarium to uzywam jakeis tam bakterie tropicala w tabletkach, ale ogolnie nie leje po za odzywkami do roslin nic.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- amano
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Aleksandra
Ja też na początku zakładania swojego akwarium, miałam dylemat jakich preparatów powinnam używać do wody, a jakich nie :|
Ostatecznie zdecydowałam się na stosowanie do wody Tetra AquaSafe
U mnie działa on bez zarzutu, ale to wszystko zależy jaką obsadę ma się w akwarium
Ostatecznie zdecydowałam się na stosowanie do wody Tetra AquaSafe

U mnie działa on bez zarzutu, ale to wszystko zależy jaką obsadę ma się w akwarium

Pozdrawiam serdecznie
Aleksandra
Aleksandra