200l po totalnym restarcie

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Elwira

200l po totalnym restarcie

Post autor: Elwira » 2008-11-02, 19:09

hej,
tak się zastanawiałam czy mam prezentować swoje akwarium po restarcie, ponieważ jest jeszcze trochę świeże i nie jest jeszcze tak zarośnięte ale postanowiłam, że wrzucę parę fotek, poczekam na konstruktywną krytykę :hyhy:

na początku przetransportowaliśmy ryby do innego zbiornika (45l) i wyczyściliśmy akwarium czystą wodą; o dziwo glony z szyby zeszły łatwo a kamien łatwo zeskrobaliśmy żyletką. Musieliśmy przykleić tło (wcześniej mieliśmy tło strukturalne w środku ale ciągle bocje wpływały za nie i były z nim same problemy). Dodam jeszcze że akwarium było porysowane z przodu więc musieliśmy je odwrócic (posłuchaliśmy rad forumowiczów)
Obrazek

następnie włożyliśmy nowy, kupiony korzeń do którego wcześniej przymocowaliśmy 3 rodzaje mchów (willow, flame i feniks), microsoria i resztkę anubiasa (zjedzonego przez ślimaka! Nigdy więcej ampularii w akwarium!!).
Obrazek
korzeń pomimo kilkudniowego moczenia był jeszcze sporo wysuszony więc musieliśmy obciążyć go kamieniem, żeby nie wypłynął. Podłoże stanowi czarny aqua substrate II firmy aqua art (polecam!)
Obrazek
obok korzenia ułożyliśmy 3 kawałki lawy z przymocowanym mchem

dalej było zalewanie i sadzenie roślin, niestety cała akcja miała miejsce ok 23 więc potrzebne było światło w pokoju, a co za tym idzie zdjęcia trochę kiepsko wyszły, dlatego też zamieszczam zdjęcie po zalaniu. Na szybie widoczne jeszcze "pasy" poziomów wody, nie zdążyliśmy ich oczyścić
Obrazek

Zaznaczam, że całość akcji trwała do ok 2 w nocy, toteż im późniejsza godzina tym szybciej chcieliśmy skończyć i efektem było to ze powstał nam artystyczny nieład w akwarium, niektóre rośliny sadziliśmy już "na pałę" byleby je wsadzić do wody; poprawki robiliśmy w ciągu kolejnych dni (trochę roślin też uż "wyleciało" i zostały same docelowe)

teraz parę fotek przedstawiających inne ujęcia akwa (wszystkie robione dzień po zalaniu) 15 października
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz parę fotek z wczoraj i dzisiaj (po małej przycince) zdjęcia robione komórką (zepsuł mi się aparat) :zalamany:

Obrazek

piękne microsorium (nowy nabytek)
Obrazek

tak rozrósł się flame (ładnie bąbelkuje, co nie??)
Obrazek

Obrazek

za microsorium rośnie rotala red i lagarosifon ale je przycinaliśmy, z prawej zaś będzie tylko didiplis diandra
Obrazek

czekam na opinie :D
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 12:57 przez Elwira, łącznie zmieniany 1 raz.

Matthew
Akwarysta
Pojemność akwarium: 300
Imię: Maciek
Nazwisko: Kaznowski
Kontakt:

Re: 200l po totalnym restarcie

Post autor: Matthew » 2008-11-02, 19:16

Ładne, ale tak jak powiedziałaś, że rośliny jeszcze muszą podrosnąć 9/10

Lukiki
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Post autor: Lukiki » 2008-11-02, 19:18

Dzień po zalaniu a tam ryby w świerzej wodzie,jeszcze chlor widać.
Korzeń na środku-mało poprawnie.
Poprzesadzaj blyxe bo wygląda jak domino.
Zobaczymy za 2 tygodnie po wstępnym rozłożeniu sie roślinności,to coś sie oceni.

Crizal
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Tomasz
Nazwisko: G.
Kontakt:

Post autor: Crizal » 2008-11-02, 19:20

Bardzo ciekawie sie zapowiada - jak front zarośnie , moze to byc bardzo ciekawa kompozycja ,fajny korzeń ,

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-11-02, 19:37

Elwira, ładnie, ale dodaj coś pływającego (pistie, moczarki) przez pierwszy miesiac. To uchroni Cie od nadmiaru glonów (chociaż ich nie unikniesz :( ). Tym bardziej, ze już obsada pływa. Chyba nie chcecie jeszcze raz przeżywać ataku zielonego paskudztwa.

Korzeń jest świetny, ale tak jak napisał Łukasz trochę błędne jest jego ustawienie.
Jak zarośnie to będzie jedna wielka kupa mchu na środku (to nie złośliwość ;) )
Centralnie ustawiona ozdoba dominująca psuje ogólne odbieranie zbiornika. Osoba oglądająca najpierw skupia wzrok na korzeniu.
Przesunął bym go chociaż 10-15 cm w lewo.

Blyxę też przesadźcie, bo zrobi się wysoka ściana zasłaniając wszystkie inne rośliny.
Lepszym pomysłem było by posadzenie jej w dwóch grupkach po obu stronach akwa (tak sobie myślę :oczami: )

Poza tym pięknie sie zapowiada.
Życzę sukcesów. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-11-02, 19:44

Lukiki chyba nie zrozumiałeś mnie, ryby wpuściłam po 2 tygodniach (zdjęcie z rybami jest z z wczoraj i dzisiaj a akwarium założone 6 października - w pierwszym poście sie pomyliłam bo spojrzałam na datę wgrania zdjęć do kompa a nie datę utworzenia)

co do korzenia to nie jest on na środku, a wg starożytnej proporcji 1:1,6

co do blyxy to rosnie ona tak tymczasowo, żeby złapała jak najwięcej swiatła i podrosła, te co są po lewej stronie to rzeczywiście jedna koło drugiej jak domino ale te z prawej strony już tak nie rosną, posadzone są raz jedna na gorze następna na dole, w takim szlaczku pofalowanym

a woda w moim kranie to raczej zawiera śladowe ilości chlory jeśli nie zawiera go wogóle
Jestem z Lublina, mamy tutaj twardą wodę ale bez żadnych chemikaliów typu chlor, moge pić wode bez przegotowywania, chlor to czułam w wodzie w warszawie, woda aż śmierdziała jak z basenu

marthinez, dziękuję za opinie, moczarkę mielismy przez 2 tyg, ale się jej już pozbylismy, a pistia pływa. co do korzenia i jego ew przesuniecia to bedziemy o tym jeszcze myslec, na razie zostanie tak jak jest :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-11-02, 20:01

Elwira pisze:co do korzenia to nie jest on na środku, a wg starożytnej proporcji 1:1,6
Jednak trochę za mało.
Lepiej wyglądał by jak na przedostatniej fotce, czyli z boku (wiem, że to nie całość akwa ;) )
Mam nadzieję, ze rozumiesz. ;)
Elwira pisze:moczarkę mielismy przez 2 tyg, ale się jej już pozbylismy
Za wcześnie.
Elwira pisze:a pistia pływa
Faktycznie pływa. Nie wyciągajcie jej, jak się rozrasta. Pistia to taki informator bezglonowego akwarium. Dopóki rośnie jak szalona to prawdopodobieństwo glonów jest duże (dużo składników odżywczych w wodzie). Gdy przestaje rosnąć, karłowacieje, oznacza to zbiornik "bezpieczny", pozbawiony glonów.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
black1diamond
Stały bywalec
Imię: Adrianna

Post autor: black1diamond » 2008-11-02, 20:17

Elwira wróciłaś :padam: jak dobrze cie widzieć.
Mam nadzieje ze już te wszystkie złe sytuacje z akwarium za wami i teraz będzie już tylko lepiej :) akwarium wygląda dobrze, roślinki na pewno szybko urosną. napisz coś o obsadzie czy została taka sama? życzę szczęścia i powodzenia
Pozdrawiam Wszystkich :)

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2008-11-02, 20:39

Elwira pisze:co do korzenia to nie jest on na środku, a wg starożytnej proporcji 1:1,6

Nie obraź się ale czy przypadkiem te 1,6 nie zrobiłaś z lewej strony? A tak wogóle akwa fajne :) 9/10 jak na razie :)
Teraz kostka ;D

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-11-02, 20:59

black1diamond pisze:Elwira wróciłaś :padam: jak dobrze cie widzieć.
Mam nadzieje ze już te wszystkie złe sytuacje z akwarium za wami i teraz będzie już tylko lepiej :) akwarium wygląda dobrze, roślinki na pewno szybko urosną. napisz coś o obsadzie czy została taka sama? życzę szczęścia i powodzenia
black diamond dziekuje,

obsada jest w podpisie
obsada się nie zmieniła, jedynie co zmieniło to ilośc rybek, niektórych rybek ubyło innych przybyło

Awatar użytkownika
black1diamond
Stały bywalec
Imię: Adrianna

Post autor: black1diamond » 2008-11-02, 21:07

czyli już nie masz tych pięknych skalarów :)
Pozdrawiam Wszystkich :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-11-02, 21:46

Zapowiada sie interesująco ale z ogólną oceną jeszcze poczekam...

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2008-11-03, 15:01

black1diamond pisze:czyli już nie masz tych pięknych skalarów :)
nie mam. ale niech sie nikt nie martwi, trafiły w dobre ręce do naszego znajomego w sklepie zoologicznym. na pewno lepiej mają teraz tam bo są w dużo dużo większym akwa

[ Dodano: 2009-01-03, 22:20 ]
witam,
po długim czaie nieobecności na forum chciałabym dorzucić parę nowych fotek, trochę to wszystko urosło, było też juz pare przycinek
korzonek przesunęłam bardziej w lewo
doszło trochę nowych roślin takich jak zwartki, moczarka ;), drugi korzonek z microsorium windelow i anubias barteri w korzonku

parametry:
PO4 - 0,5
NO3 - 15
Ph - 7,2
Kh - 14
Gh - 13

czas świecenia - 9 h

nawozy:
PGC - połowa dawki do podmiany, reszta na dawki dzienne
PGM - połowa dawki do podmiany i 1 nacisnięcie codziennie
KNO3 - roztwór 10% 20ml do podmienianej wody

podmiane robimy raz na tydzień 60 litrów, na chwilę obecną mamy jeszcze PG Ferro oraz K2SO4, na razie tym nie nawozimy. Zelazo ze wzgledu na to że dopiero co uporaliśmy się z nitkami a co do potasu to jest w KNO3.

uwagi mile widziane, zwłaszcza te dotyczące nawożenia

zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

cynio
Nowicjusz
Imię: Krzysiek

Post autor: cynio » 2009-01-03, 23:43

Witam, wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum.

To akwarium mojej dziewczyny, odświeżam temat bo doszły nowe zdjęcia a dawno tu nikt nie zaglądał.

Proszę o opinie i krytykę, bo to w sumie też i po części moje akwa i też zdarza mi się tam zamoczyc ręce.

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2009-01-04, 07:52

cynio, wystarczyło napisać to w poście ze zdjęciami, bez pozycjonowania, proszę...

Akwarium przyjemne, ale brakuje tego CZEGOŚ. Takie zdjęcie, czy w rzeczywistości pływają Ci takie śmieci po akwarium?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

ODPOWIEDZ