i takie pytanie bo po 160L został mi filtr EHEIM pick up 2010 leży teraz w pudełku a
leży bo kupiłem tetre tec ex 700 (miała być do 160L) więc mam taki paradoks:
Czy mogę zastosować kubełek do 200L? bo niby on pasuje do max 250L ale nie wiem!
Więc się zastanawiam co zrobić z wewnętrznym? - sprzedać? - raczej nikt nie kupi. :/
A może zastosować go do 200L + kubełek? Wtedy to by był mechaniczno-biologiczny plus bardziej wydajny biologiczny kubełek! Wiadomo że nad filtracja zawsze się przydaje
Nie mam kasy na większy np tetra tec ex 1200 więc to chyba dobre rozwiązanie....
Co prawda na filtrację biologiczna nie narzekam bo kubełek sam sobie radzi co potwierdzają testy
NO2 0
No3 10
I takie pytanie bo zniknęły mi już ślimaki :padam: z akwarium ale dziś zauważyłem że wszystkie siedzą w wężu od kubła i to w tym zasysającym - bardzo blisko głowicy. Co jakiś czas słychać drobny trzask szmer z żółwicy.
Możliwe że ślimaki wchodzą do głowicy i giną przy spotkaniu z wirnikiem??? Bije się że takie bliskie spotkania mogą spowodować uszkodzenie wirnika? W końcu muszelka to jak mały kamyk w turbo sprężarce

[ Dodano: 2008-11-15, 13:44 ]
a może wyjąc te ślimaki i dać na kolację dla bocji? dawno już ich nie jadła bidulka odżywia się tylko tym co zostaje po skalarach