Filtry

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

Tofifi

Filtry

Post autor: Tofifi » 2008-11-15, 14:41

Miałem kiedyś akwarium 160L potem dostałem teraz od chrzestnej 200L
i takie pytanie bo po 160L został mi filtr EHEIM pick up 2010 leży teraz w pudełku a
leży bo kupiłem tetre tec ex 700 (miała być do 160L) więc mam taki paradoks:

Czy mogę zastosować kubełek do 200L? bo niby on pasuje do max 250L ale nie wiem!
Więc się zastanawiam co zrobić z wewnętrznym? - sprzedać? - raczej nikt nie kupi. :/
A może zastosować go do 200L + kubełek? Wtedy to by był mechaniczno-biologiczny plus bardziej wydajny biologiczny kubełek! Wiadomo że nad filtracja zawsze się przydaje
Nie mam kasy na większy np tetra tec ex 1200 więc to chyba dobre rozwiązanie....

Co prawda na filtrację biologiczna nie narzekam bo kubełek sam sobie radzi co potwierdzają testy
NO2 0
No3 10

I takie pytanie bo zniknęły mi już ślimaki :padam: z akwarium ale dziś zauważyłem że wszystkie siedzą w wężu od kubła i to w tym zasysającym - bardzo blisko głowicy. Co jakiś czas słychać drobny trzask szmer z żółwicy.

Możliwe że ślimaki wchodzą do głowicy i giną przy spotkaniu z wirnikiem??? Bije się że takie bliskie spotkania mogą spowodować uszkodzenie wirnika? W końcu muszelka to jak mały kamyk w turbo sprężarce :D

[ Dodano: 2008-11-15, 13:44 ]
a może wyjąc te ślimaki i dać na kolację dla bocji? dawno już ich nie jadła bidulka odżywia się tylko tym co zostaje po skalarach

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Re: Filtry

Post autor: Suja » 2008-11-15, 16:05

imo wirnik może Ci pęknąć, ale ja bym je wyjął po co męczyć filtr?
Hmm z pik up'a zrobił bym typowo mechaniczny, a tetre bym zasypał biologią.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-15, 19:48

No ale po co? żeby mieć więcej miejsca na bakterie nintryfikacyjen?
Człowieku tu masz jakieś Hopla na tym punkcie! :zly:

Po co się pytam! Skoro No2 = zero a mam już w 200L 3 pary skalarów

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-11-15, 19:54

Tofifi pisze:Wtedy to by był mechaniczno-biologiczny plus bardziej wydajny biologiczny kubełek!
Dokładnie chodziło mi Twoje gdybanie w tym zdaniu.
Po co z wew robić biologiczny skoro masz już kubełek który zapewnia Ci dobra filtrację.
Zrób sobie mechaniczny z eheima abyś miał klarowna wodę ;]

Jeszcze chcesz mnie podrażnić?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-15, 20:08

:D wcale nie zamierzam się drażnić :D
Ale przecież to jakby nie patrzeć! Gąbka będzie usuwać "mechanicznie" no ale na niej s ą też bakterie :D więc temu napisałem biologiczno-chemiczny! :D
To chyba jasne nie? od zawsze tab było :D więc temu tak napsikam
ot i tyle

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-11-15, 20:10

nie nie od zawsze tak było ;]
i nie wiem czy do końca jesteś świadomy co to znaczy filtracja chemiczna no, ale co zrobić.

Nie chce dawać nie musisz tylko nie rozumiem po co zakładać temat skoro nie chce się odpowiedzi -.-

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-15, 20:27

heh chcę posłuchać odwiedzi ale nie maniaka co ciągle gada o tym samym a skoro tak?
Suja pisze:nie wiem czy do końca jesteś świadomy co to znaczy filtracja chemiczna no, ale co zrobić.
to proszę bardzo wykłąd

ODPOWIEDZ