ja również z tego korzystam lub biegnę do kolegi do apteki (tutaj jest trochę przesada bo ma dokładności do 0,001g)daroo pisze:Ja nawozy odmierzam według objętości
ale poszukałem małych wag na necie i już od 24 zł( plus przesyłka

Moderator: ModTeam
ja również z tego korzystam lub biegnę do kolegi do apteki (tutaj jest trochę przesada bo ma dokładności do 0,001g)daroo pisze:Ja nawozy odmierzam według objętości
Teraz piszesz o łyżeczkach z podziałka, a wielu stosuje normalne, które sam zaproponowałeś:Slanter pisze:Za pomoca miarek lyzeczkowych (osiagalnych w sklepach z przyborami kuchennymi lub u babci w szufladzie) posiadajacych podziallke na 1, 1/2,1/4 lyzeczki jestem w stanie odmierzyc KNO3 czy K2SO4 z dokladnoscia +/- 0.3 grama zawsze i wszedzie.
Slanter pisze:Rozpusc 1.5 lyzeczki do herbaty
i o te mi chodziło. Tam błędy będą większe. ;)Slanter pisze:Rozpusc lyzke stolowa
Ja właśnie stosuję taka z allegro. Dokładność do 0,01g. Kosztowała 35 zeta. :]szalinski_2005 pisze:ale poszukałem małych wag na necie i już od 24 zł( plus przesyłka) można wagę kupić z dokładnością do 0,1 g
Moj blad. Masz racje, ze te pojecia domagaja sie uscislenia. Piszac o lyzkach i lyzeczkach na mysli mialem znormalizowane 5ml na lyzeczke do herbaty i 15ml na lyzke stolowa jak na ponizszym zdjeciu. Wiadomo, ze to czego uzywamy do mieszania czy jedzenia zupy rozni sie od domostwa do domostwa. Przepraszam za niescislosc :wstyd:marthinez pisze:i o te mi chodziło. Tam błędy będą większe.
a mógłbyś potwierdzić czy warta jest kupna tzn sprawdzałeś czy jest dokładna ?? bo może bym sobie taką kupiłmarthinez pisze:Ja właśnie stosuję taka z allegro. Dokładność do 0,01g. Kosztowała 35 zeta. :]
Powaznie? To zwyczajny przybornik kuchenny do odmierzania skladnikow przy przepisach kulinarnych. Wykonane sa z cienkiej blaszki aluminiowej. Myslalem, ze w Polsce tez takie sa.szalinski_2005 pisze:Slanter, takie łyżeczki to ja widzę po raz pierwszy
Absolutnie. Wspomnialem o lyzkach dla tych ktorzy nie moga wyskrobac kasy na wage.szalinski_2005 pisze:ale ja bym był raczej za przelicznikami g/ml chyba łatwiej będzie komukolwiek odmierzyć sole bo łyżki to pewno każdy ma w domu różne
Mam dokładnie taką samą i od tego sprzedawcy i naprawdę polecam (wagę i sprzedawce): http://allegro.pl/item478584380_waga_20 ... aniej.html z tym, że moja kosztowała 35,99. Była wtedy jakaś promocja.szalinski_2005 pisze:a mógłbyś potwierdzić czy warta jest kupna tzn sprawdzałeś czy jest dokładna ?? bo może bym sobie taką kupił
nie on jeden widzi takie coś pierwszy raz :hyhy:Slanter pisze:Powaznie? To zwyczajny przybornik kuchenny do odmierzania skladnikow przy przepisach kulinarnych. Wykonane sa z cienkiej blaszki aluminiowej. Myslalem, ze w Polsce tez takie sa.szalinski_2005 pisze:Slanter, takie łyżeczki to ja widzę po raz pierwszy
Sole to praktycznie tylko makro (czasami jeszcze magnez), wiec pomyśl.....gizun pisze:A czy same sole+aquasubstrate wystarczą?
W kranie mikro jest, ale czy wystarczy to roslinom...???Parametry pierwiastkow w wodzie z kranu ulegaja zmianie,zalerzy to od wielu przyczyn.A co gdy w kranie mamy nadmiar ktoregos pierwiastka np.bor ktory jest szkodliwy dla rosliny w malych ilosciach.Polecam Rogizun pisze:No chyba tak, bo w podłożu jest fe, mn, zn, mo i te makro, a jeszcze chyba w kranie jest mikro.