Potrzebne rzeczy:
-karnister 5l
-butelka 1l
-3m wężyka akwarystycznego
- wężyk do podawania kroplówki
- akwarystyczny zawór zwrotny
- 4 paczki sody oczyszczonej
- 1l octu
- 3l zwykłej wody z kranu
- dyfuzor do rozpuszczania CO2 w akwarium
Sposób wykonania:
1. w nakrętce baniaka 5l robimy 3 otwory. Dwa z nich na wężyki akwarystyczne robiłem wiertłem 5mm a jedne na wężyk od kroplówki 3mm
2. w nakrętce włożyłem wężyki ale tylko żeby kawałek wchodziły wszystkie wężyki obkleiłem ciepłym klejem z pistoletu
3. nastepnie zrobiłem otwór w nakrętce od butelki 1l tak żeby zmieściła się "szpilka" którym normalnie wbija się w kroplówkę i również uszczelniłem go dookoła ciepłym klejem
4. koleinie zrobiłem dziurę w spodzie butelki 1l wsadziłem do niego krótszy wężyk idący z baniaka 5l również to połączenie uszczelniłem
5. koleinie krokiem było podłączenie wężyka akwarystycznego tego dłuższego do zaworu zwrotnego a potem do wężyka prowadzącego do akwarium i połączenie go z dyfuzorem
6. przed ostatnim krokiem jest zalanie zestawu. Do baniaka 5l wlałem 3l czystej wody z kranu dodałem 4 opakowania sody oczyszczonej wymieszałem wszystko dobrze aby stworzyło jednolita konsystęncję i zakręciłem porządnie baniak 5l. Następnie wlałem do butelki 1l ocet tylko należy pamiętać żeby o uniemożliwieniu aby ocet wężykiem akwarystycznym znajdującym się na spodzie butelki 1l do baniaka 5l.
7. teraz pora to zamontować i zawiesić. Baniak 5l stawiam najniżej a butelkę 1l z octem zawieszamy nad nim do góry nogami. Kolejną czynności jest otworzenia zaworu odpowietrzającego na szpikulcu wężyka do podawania kroplówki Wkoncu pora na otworzeni zaworu który wisi na przewodzie od kroplówki tak aby w szpikulcu od wężyka od kroplówki pokazały się lecące krople. Teraz już tylko pozostaje czekać aż poleci nam CO2 może to trochę potrwać.
Dodatkowo:
Zaworem do kroplówki regulujemy ilość spadającego octu do sody wiec daje to możliwość wyłączenia CO2 lub jego regulacji. Woda z soda z czasem przestanie działać kiedy wymiesza się już całkowicie z octem należy wtedy znowu sporządzić "zacier"
A oto schetma:

Fotki mojej bimbrowni sodowo octowej:
1.

2.

3.