muszlwce

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

brocom1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Grzegorz

Re: muszlwce

Post autor: brocom1 » 2008-11-26, 19:52

Nicole pisze:Oczywiście, Alex sam zadecydujesz, bo to Twoje pieniądze, Twój czas, ale ja osobiście doradzałabym Ci na początku zająć się poprostu podstawami.
Zgadzam się z całym Twoim tekstem procz cytowanej wypowiedzi..
Moze i jego pieniadze i czas, ale szkoda bienych rybek. Niech sie zastanowi porzadnie... one też chcą żyć

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-11-26, 19:54

Chciałem tylko powiedzieć, że Tanga jak i BW to jedne z łatwiejszych biotopów, które są do utrzymania.

W tandze praktycznie można lać wodę z kranu w miastach z reguły woda ma pH ~7.5
Posiadając wapienie w wodzie, spokojnie woda będzie miała pH 8.0 i więcej.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-11-26, 19:57

brocom1, i tak zrobi co zechce, więc po co marnować nerwy, szukając mocnych słów..? ;)
Suja, fakt, to jest łatwy biotop, ale zastanów się - nie lepiej zacząć od początku?
Chcę mu wierzyć, ale jakoś nie widzę nagłego 'przerzucenia się' z kolorowego żwirku na Tanganikę :luka:

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2008-11-26, 20:03

Nicole ja nikogo nie chce obrażać a napewno nie Ciebie tylko ja już trochę siedzę w akwarystyce (podpis pod nickiem Junior? oznacza to , że wszystkiego jeszcze nie wiem tak jak zresztą każdy z nas napewno) i jak slysze od niektórych:
Przykład: Wlej wody z kranu poczekaj dwie godziny i wrzuć rybki bo po co czekać, a jak padną dam Ci następne... To mnie przeraża (to tylko przyklad)
Ja sześć tygodni wode mialem w akwarium i wszystkie parametry poprawiałem zanim wpuściłem paletki do akwa ( w tym wszystkim pomagał mi sąsiad bo nie miałem dużego pojęcia o paletkach, ale teraz wiem coraz więcej).

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-11-26, 20:08

brocom, uwierz, ja spotkałam się i z gorszymi rzeczami ;)
Ostatnio w zoologu, ktoś zachwalał, że jego pyszczak jest już taki gruby i taki ładny a na pytanie 'gdzie pani go trzyma', kobieta odpowiedziała 'w kuli'.
Tacy niestety są ludzie.
Jak ktoś mądrze powiedział, akwarystą poprostu trzeba się urodzić.

brocom1
Stały bywalec

Post autor: brocom1 » 2008-11-26, 20:12

Szczerze mówiąc kula to wróg... niektórym ludzą też zależy, aby jak najwięcej ryb było a akwarium, a wtedy tworzy się zupa rybna... Ja mam mało ryb w każdym akwarium (jak widac w opisie)... Wiem, że ktoś może mnie zjeść za to akwa 54L, że są w nim molinezje, ale mam popyt na małe molinezje i jak tylko się rozmnożą to te dwie molinezje znikną gdzies w głęby akwarium 350L mojego brata
PS. Skończmy juz tą pogawędke bo nic do teamtu nie wnosimy:)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ