Pokrywa za darmo :)

Moderator: ModTeam

cicik
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Pokrywa za darmo :)

Post autor: cicik » 2008-12-07, 20:59

Witam!
Chciałbym się Wam pochwalić moją pokrywą wymyśloną, zaprojektowaną i wykonaną w 100% przeze mnie :)
Konstrukcja została wykonana z desek po przedwojennych meblach babci ;P
Wnętrze okleiłem taśmą srebrną co daje dodatkową ochronę przed wilgocią i spełnia rolę odbłyśnika ;P Rogi okleiłem silikonem.
Żeby było większe zabezpieczenie przed w/w wilgocią, zamontowałem dwa wentylatory z komputera ;)
Za jakiś tydzień na pokrywie będzie okleina meblowa, żeby było ładniej ;)

Materiały:
-płyty z mebli
-wkręty
-taśma srebrna
-silikon
-okleina

Plusy:
- pokrywa niemal za darmo (jedyny koszt to taśma)

Minusy:
- jest trochę ciężka

Co do plusów i minusów to okaże się w miarę upływu czasu ;P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Pokrywa za darmo :)

Post autor: marthinez » 2008-12-07, 21:02

cicik pisze:Minusy:
- jest trochę ciężka
To jest minus, który moim zdaniem dyskwalifikuje tą pokrywę.
Do tego IMHO jest za wysoka.

Ale brawa za chęci. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

cicik
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cicik » 2008-12-07, 21:20

Jest ciężka, ale nie aż tak, żeby ją wywalać ;P
No jest trochę wysoka, ale mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - daje większe pole do popisu jeżeli chodzi o dodawanie oświetlenia (z nocnym z lampek choinkowych włącznie)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-07, 21:32

cicik pisze:Jest ciężka, ale nie aż tak, żeby ją wywalać
Nie wiem na jakie akwa chcesz ją położyć (w domyśle 100 litrów), ale uważaj, żebyś nie obudził się pewnej nocy i zobaczył niezłą kałużę.
Stare meble wykonane są z grubej płyty meblowej (chyba ponad 18mm), a ona trochę waży.
cicik pisze:No jest trochę wysoka, ale mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - daje większe pole do popisu jeżeli chodzi o dodawanie oświetlenia (z nocnym z lampek choinkowych włącznie)
Widzę, że oświetlenie masz przemysłowe, nie przystosowane do pracy w wilgoci. I to jest jedyny plus wysokiej pokrywy. Nie zachlapiesz świetlówek.
Minusem natomiast jest wysokość świetlówek nad lustrem wody. Czym wyżej, tym mniej światła. Wierz mi, że jeśli chodzi o rośliny to każdy centymetr się liczy.

Druga sprawa. Możliwości rozbudowania oświetlenia daje nam powierzchnia "sufitu" pokrywy, a nie wysokość. Czy pokrywa będzie miała 10 cm, czy 50, tyle samo światła tam upchasz. Nie zawiesisz przecież świetlówki, jedna pod drugą.

I mam pytanie. Co było dla ciebie priorytetem przy budowie tej pokrywy? Względy estetyczne, czy możliwość lepszego światła niż w standardzie?
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-12-07, 22:05

Tytuł " Pokrywa za darmo " jest dość myląca.

Przecież trzeba kupić wentylatory, taśmę, silikon, świetlówki i całą elektronikę.

I tak jak zauważył marthinez, tak wysoko umieszczone świetlówki to strata pieniędzy na rachunkach za prąd. Rośliny z niego nie skorzystają, bo światło rozproszy się w pokrywie.

Duży plus za chęci ;)

Przy tak ciężkiej pokrywie powinny być wyfrezowane rowki, w których opierało by się szkło. Inaczej przy lekkim zawadzeniu pokrywa spadnie i będzie katastrofa.
Obrazek

cicik
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: cicik » 2008-12-08, 15:16

kbtor pisze:Tytuł " Pokrywa za darmo " jest dość myląca.

Przecież trzeba kupić wentylatory, taśmę, silikon, świetlówki i całą elektronikę.
No tak, ale skorzystałem z tego co miałem, więc nic nie trzeba było kupować :P (tylko taśmę)

Przemyślałem sobie wszystko i chyba będę zmuszony zrobić drugą :/
No ale człowiek uczy się na błędach :)
Mamy tylko nadzieję że moja praca zainspiruje kogoś do zrobienia innej pokrywy, albo pomoże komuś kto ma większe akwarium z grubszymi szybami o HQI ;)

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2008-12-08, 16:10

jezcze nie wszystko stracone, moze ja przecierz przerobić, wystarczy zwęzić o ok polowe plyty i juz pokrywa bedzie niższa, bedziesz wtedy musiał pokombinować z przełożeniem wiatraków ale wszystko jest do zrobienia :)

jedno male pytanie: czy w tej pokrywie są jakieś drzwiczki lub otwor do karmienia?

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-12-08, 21:04

matmax426 pisze:jedno male pytanie: czy w tej pokrywie są jakieś drzwiczki lub otwor do karmienia?
Dokładnie o to samo chciałem zapytać :P
proponował bym żeby cały "sufit" pokrywy się podnosił. Nie będziesz musiał jej ściągac tylko podniesiesz sobie klape i nie trzeba będzie dźwigać :]

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2008-12-08, 21:30

Witam! [center][/center] Ja powiem tak - każdy z kolegów dał Ci w pewnym stopniu pomocną radę i powinieneś to wykorzystać . Pokrywa musi być przede wszystkim funkcjonalna / do czyszczenia szyb , odmulania , podmian wody , sadzenie i przycinka roślin , karmienie / To wszystko wynika z postów , zanim zaczniesz cokolwiek robić zaprojektuj sobie i dokładnie przemyśl . Powodzenia - wszyscy w Ciebie wierzą .

ODPOWIEDZ