A czym sie roznia i czy uprawa roslin na tych biogruntach jest naprawde taka trudna jesli tak to ja sie nie podejmujeThierry Henry pisze:Nie rzucałbym go na głęboką wodę czyli podłoża ADA i AquaArt.

Moderator: ModTeam
A czym sie roznia i czy uprawa roslin na tych biogruntach jest naprawde taka trudna jesli tak to ja sie nie podejmujeThierry Henry pisze:Nie rzucałbym go na głęboką wodę czyli podłoża ADA i AquaArt.
Wymiana świetlówki nie wiele zmieni. W standardowych pokrywach jest za mało W/l. Masz 3 opcje:Oswietlenia nie mam bo nie mam jeszcze akwa chce kupic wszystko od poczatku, jak piszecie zwykle swietlowki w standardzie sa za slabe jak pi powiecie na jakie wymienic to to zrobie.
Butle są różnych wielkości. Taka 1.5 kg Ci starczy. Jak masz miejsce kup wieksza żadziej będziesz musiał napełniać ;)Co do butli jak duza ona jest i czy jej obsluga jest skomplikowana.
Najpierw skompletuj sprzęt. Nie spiesz sie bo to na dobre nigdy nie wychodzi.Nie wiem czy od poczatku bym ja posiadał ale z czasem razcej bym sie w nia zaopatrzyl skoro to takie cudo.
Czyli co jak kupie akwa z pokrywa i tam beda dwie 18 i jak je wymienie na dwie 38 to nie bedzie dobrze bo juz nie wiemWymiana świetlówki nie wiele zmieni. W standardowych pokrywach jest za mało W/l. Masz 3 opcje:
1. Kupujesz belkę oświetleniową.
2. Robisz samemu pokrywe z własnym oświetlenim.
3. Kupjesz standardowa i przerabiasz.
Będziesz potrzebował 3 X 24 W
znasz jakiegos dobrego i zaufanego sprzedawce na allegro bo w miom zoologu jest maly wybor i wysokie ceny bo ma monopol na toProponował bym Ci też wmiare łatwe rośliny i dość popularne np: moczarka, rogatek, anubias, kabomba, zwartka, żabienica, hygrophila, nużaniec, mchy. Jest sporo ładnych roślin z więc napewno coś wybierzesz;)
Nie włozysz większych świetlówek bo moc jest związana z jej długością (im mocniejsza tym dłuższa) :]GHOST_NS pisze:Czyli co jak kupie akwa z pokrywa i tam beda dwie 18 i jak je wymienie na dwie 38 to nie bedzie dobrze bo juz nie wiem
Niestety nie. Nie kupuje roślin z allegro. Możesz na forum napisać z przycinki może ktoś Ci odda za free albo za grosze sprzeda ;)znasz jakiegos dobrego i zaufanego sprzedawce na allegro bo w miom zoologu jest maly wybor i wysokie ceny bo ma monopol na to
Nie włozysz większych świetlówek bo moc jest związana z jej długością (im mocniejsza tym dłuższa) :]
To zalerzy od roślin. Jedne sie przycina przy korzeniu inne tnie się w połowie.GHOST_NS pisze:A właśnie co do roslin jak robicie przycinke to tniecie przy korzeniach czy jakos łodygi w połowie jak maja takie podłużne liście do samej gory
Tofifi, po co proponujesz takie niepotrzebne na poczatek bzdety? Kolega powiedzał na początku że ma ograniczony budżet. Po za tm kurtyna wyglada kiczowato, ale każdemu co innego się podoba.Tofifi pisze:piękny efekt można otrzymać montując kurtynę powietrzną - to taka gumowa rurka wzdłuż akwarium poprzebijana i podłączona do brzęczyka - pompki te małe bąbelki w małym stopniu ale zawsze to natleniają wodę ale efekt jaki stwarzają jest niesamowity i urzekający.
Jeśli ci się podoba to polecam pobawić się w elektronika i kupić diody led - niebieskie ale nie gotowe zestawy bo są za drogie tylko samemu polutować:D kabel zakopać w podłożu i porozmieszczać diody jako oświetlenie nocne - ciekawe efekty uzyskasz np podświetlając grotę itp.
Ja bzdety gadam? :zdegustowany: popatrz co ty napisałeś :rotfl:-akwarim
-filtr
-grzałka
-oświetlenie
-żwirek
-(dobrze by było)butla wysokociśnieniowa
-termometr
-szybko rosnące roślinki
-grzałka
-oświetlenie
-żwirek
-(dobrze by było)butla wysokociśnieniowa
-termometr
-szybko rosnące roślinki
Mi też sie to nie podobaGHOST_NS pisze:Co do tych diod to ja jestem na nie jakoś "wiejski tuning" mnie nie robi xD
Nie wszystkieGHOST_NS pisze:co do tych roślinek to moga być te co pisałeś kilka postow wyzej.
Ja tez nie wiem, ale wiem, że będziesz potrzebował około 28 l żwirku.GHOST_NS pisze:Co do żwirku to 25 kg starczy czy to za duzo albo za malo nie wiem