Akwa 112-120

Moderator: ModTeam

GHOST_NS
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maciek

Re: Akwa 112-120

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 10:24

Thierry Henry pisze:Nie rzucałbym go na głęboką wodę czyli podłoża ADA i AquaArt.
A czym sie roznia i czy uprawa roslin na tych biogruntach jest naprawde taka trudna jesli tak to ja sie nie podejmuje :zawstydzony: wole nie miec jakis przykrych doswiadczen :oczami:

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-12-14, 13:24

GHOST_NS, te podłoża są bogate w makro i łatwo można się nabawić glonów. Jeśli jesteś początkującym akwarystom zacznij od żwirku o granulacji 1-3 i możesz kulku glinino-torfowe w żwirek powkładać. Proponował bym Ci też wmiare łatwe rośliny i dość popularne np: moczarka, rogatek, anubias, kabomba, zwartka, żabienica, hygrophila, nużaniec, mchy. Jest sporo ładnych roślin z więc napewno coś wybierzesz;)
Oswietlenia nie mam bo nie mam jeszcze akwa chce kupic wszystko od poczatku, jak piszecie zwykle swietlowki w standardzie sa za slabe jak pi powiecie na jakie wymienic to to zrobie.
Wymiana świetlówki nie wiele zmieni. W standardowych pokrywach jest za mało W/l. Masz 3 opcje:
1. Kupujesz belkę oświetleniową.
2. Robisz samemu pokrywe z własnym oświetlenim.
3. Kupjesz standardowa i przerabiasz.
Będziesz potrzebował 3 X 24 W
Co do butli jak duza ona jest i czy jej obsluga jest skomplikowana.
Butle są różnych wielkości. Taka 1.5 kg Ci starczy. Jak masz miejsce kup wieksza żadziej będziesz musiał napełniać ;)
Nie wiem czy od poczatku bym ja posiadał ale z czasem razcej bym sie w nia zaopatrzyl skoro to takie cudo.
Najpierw skompletuj sprzęt. Nie spiesz sie bo to na dobre nigdy nie wychodzi.

GHOST_NS
Nowicjusz

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 13:28

Wymiana świetlówki nie wiele zmieni. W standardowych pokrywach jest za mało W/l. Masz 3 opcje:
1. Kupujesz belkę oświetleniową.
2. Robisz samemu pokrywe z własnym oświetlenim.
3. Kupjesz standardowa i przerabiasz.
Będziesz potrzebował 3 X 24 W
Czyli co jak kupie akwa z pokrywa i tam beda dwie 18 i jak je wymienie na dwie 38 to nie bedzie dobrze bo juz nie wiem

[ Dodano: 2008-12-14, 12:30 ]
Proponował bym Ci też wmiare łatwe rośliny i dość popularne np: moczarka, rogatek, anubias, kabomba, zwartka, żabienica, hygrophila, nużaniec, mchy. Jest sporo ładnych roślin z więc napewno coś wybierzesz;)
znasz jakiegos dobrego i zaufanego sprzedawce na allegro bo w miom zoologu jest maly wybor i wysokie ceny bo ma monopol na to

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-12-14, 13:34

GHOST_NS pisze:Czyli co jak kupie akwa z pokrywa i tam beda dwie 18 i jak je wymienie na dwie 38 to nie bedzie dobrze bo juz nie wiem
Nie włozysz większych świetlówek bo moc jest związana z jej długością (im mocniejsza tym dłuższa) :]
znasz jakiegos dobrego i zaufanego sprzedawce na allegro bo w miom zoologu jest maly wybor i wysokie ceny bo ma monopol na to
Niestety nie. Nie kupuje roślin z allegro. Możesz na forum napisać z przycinki może ktoś Ci odda za free albo za grosze sprzeda ;)

GHOST_NS
Nowicjusz

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 13:39

Nie włozysz większych świetlówek bo moc jest związana z jej długością (im mocniejsza tym dłuższa) :]

Teraz juz wiem czemu nie moglem nigdzie znalesc mozniejszych w tym rozmiarze :D spoko dołozy sie :D

hmy z roslinami cos pokombinuje

[ Dodano: 2008-12-14, 12:40 ]
A właśnie co do roslin jak robicie przycinke to tniecie przy korzeniach czy jakos łodygi w połowie jak maja takie podłużne liście do samej gory

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-12-14, 13:50

GHOST_NS pisze:A właśnie co do roslin jak robicie przycinke to tniecie przy korzeniach czy jakos łodygi w połowie jak maja takie podłużne liście do samej gory
To zalerzy od roślin. Jedne sie przycina przy korzeniu inne tnie się w połowie.
http://ilkus.net/~triamond/default.htm

GHOST_NS
Nowicjusz

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 14:06

Dobra to teraz moze ktos mi powie ile zwirku i jakie bajery na dobry start tylko prosze wezcie pod uwage ze jestem laikiem i nie piszcie mi o jakis nawozowych podlozach bo ja watpie czy dam rade

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-14, 15:09

No na start to przyda się ci Żwirek nie polecam (jeśli będą roślinki) drobnego piasku kwarcowego. Rośliny lubią jak woda przepływa swobodnie obok ich korzeni czyli żwirek grubszy musi być - potrzebujesz około 25KG żwirku taki się w zoologu kupuje ewentualnie do Marketu jedziesz i kupujesz bazalt - tego nie muszę tłumaczyć? :rotfl: Nie polecam tych tandetnych ozdób ceramicznych typu garbus czy titanick - zatwardzą wodę i są lipne,
Z bajerów jakie zawsze się podobają to:
Tło (strukturalne za dużo miejsca zajmuje) więc brystol niebieski lub czarny za tylną szybę
piękny efekt można otrzymać montując kurtynę powietrzną - to taka gumowa rurka wzdłuż akwarium poprzebijana i podłączona do brzęczyka - pompki :D te małe bąbelki w małym stopniu ale zawsze to natleniają wodę ale efekt jaki stwarzają jest niesamowity i urzekający.
Jeśli ci się podoba to polecam pobawić się w elektronika i kupić diody led - niebieskie ale nie gotowe zestawy bo są za drogie tylko samemu polutować:D kabel zakopać w podłożu i porozmieszczać diody jako oświetlenie nocne - ciekawe efekty uzyskasz np podświetlając grotę itp.

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-12-14, 15:18

Tofifi pisze:piękny efekt można otrzymać montując kurtynę powietrzną - to taka gumowa rurka wzdłuż akwarium poprzebijana i podłączona do brzęczyka - pompki te małe bąbelki w małym stopniu ale zawsze to natleniają wodę ale efekt jaki stwarzają jest niesamowity i urzekający.
Jeśli ci się podoba to polecam pobawić się w elektronika i kupić diody led - niebieskie ale nie gotowe zestawy bo są za drogie tylko samemu polutować:D kabel zakopać w podłożu i porozmieszczać diody jako oświetlenie nocne - ciekawe efekty uzyskasz np podświetlając grotę itp.
Tofifi, po co proponujesz takie niepotrzebne na poczatek bzdety? Kolega powiedzał na początku że ma ograniczony budżet. Po za tm kurtyna wyglada kiczowato, ale każdemu co innego się podoba.
Na poczatek z podstawowych rzeczy to:
-akwarim
-filtr
-grzałka
-oświetlenie
-żwirek
-(dobrze by było)butla wysokociśnieniowa
-termometr
-szybko rosnące roślinki

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-14, 15:26

-akwarim
-filtr
-grzałka
-oświetlenie
-żwirek
-termometr
-szybko rosnące roślinki

Podstawowe rzeczy mu powiedzieliśmy, lub sam powinien doczytać jak pyta o bajery to mu je podsuwam niech sobie wybiera bo zgodzę się ze każdemu podoba się co innego a kurtyna na pewno nie jest kiczowata! No może jak ktoś nie potrafi zrobić z niej ładnego efektu - znaczy się wykorzystać, wali tylko pod szybę i to w równych ostępach to się nie dziw bo to akurat jest kicz. Ale kto ma trochę rozumku to potrafi z niej zrobić ładny efekt

GHOST_NS
Nowicjusz

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 19:05

Co do tych diod to ja jestem na nie jakoś "wiejski tuning" mnie nie robi xD
Na poczatek z podstawowych rzeczy to:
-akwarim
-filtr
-grzałka
-oświetlenie
-żwirek
-termometr
-szybko rosnące roślinki
co do tych roślinek to moga być te co pisałeś kilka postow wyzej. Co do żwirku to 25 kg starczy czy to za duzo albo za malo nie wiem :D

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marti » 2008-12-14, 20:00

ilość żwiru powinna w zupełności wystarczyć, do tego dokup kulki gliniano torfowe w podłoże. Jak posadzisz roślinki to wetkniesz po jednej pod korzenie i powinno być ok :) Pomyśl także nad wystrojem baniaczka i tu najlepiej by było jakiś ładny korzonek wsadzić bądź kamulce ( tylko takie które nie zmieniają parametrów wody ) i najlepiej będzie je obsadzić mchem zarówno korzonek jak i Kamienie. Uzyskasz ładny efekt :)

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta

Post autor: JARECZEK » 2008-12-14, 22:09

GHOST_NS pisze:Co do tych diod to ja jestem na nie jakoś "wiejski tuning" mnie nie robi xD
Mi też sie to nie podoba :P
GHOST_NS pisze:co do tych roślinek to moga być te co pisałeś kilka postow wyzej.
Nie wszystkie :P Szybko rosnące to: rogatek, moczarka, pelia, cabomba.
GHOST_NS pisze:Co do żwirku to 25 kg starczy czy to za duzo albo za malo nie wiem
Ja tez nie wiem, ale wiem, że będziesz potrzebował około 28 l żwirku.

GHOST_NS
Nowicjusz

Post autor: GHOST_NS » 2008-12-14, 22:19

dobra teraz trzeba zamowic sprzet z allegro bo w moim sklepie bedzie duzo drożej a co do filtra tetra tec ex 700 to dobry wybor czy polecacie cos lepsiejszego :D

ODPOWIEDZ