Tofifi pisze:heh pognębiłeś mnie

Nie miałem pojęcia że co kilka msc. muszę wydawać ponad 100zl na same świetlówki :kwasny: czy jeśli ich nie zmienię to roślinki dalej będą rosnąć?
Cpo powoduje ze się one zużywają? Czy mogę jakoś spowolnić ten proces? :/
[ Dodano: 2008-12-17, 15:16 ]
na następny raz kupię sobie 1-2sztuki zwykłych halogenów! Są tańsze nie potrzeba stateczników ani starterów i się tak nie będą zużywać (chyba) po za tym podgrzeją wodę

czy Ty czasami się zastanawiasz co piszesz?? ja za nim dobrałem oświetlenie to wszystko sobie obstukałem co i jak z osprzętem a tylko zapytałem o odpowiednie zestawienie barwy świecenia i takie właśnie zamówiłem.
Z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wynika że nie masz zielonego pojęcia o oświetleniu i jeszcze wypisujesz jakieś herezje na temat kompaktów ;) W zasadzie to się dziwię po co Tobie jakieś specjalistyczne oświetlenie jak możesz przecież postawić lampkę biurkową z żarówką 100W i też będzie wg Ciebie dobrze.
Stateczniki masz dwa elektroniczny i magnetyczny.
Magnetyczny statecznik potrzebuje starterów do rozruchu świetlówki i to tylko T8 czyli tej grubszej. Świetlówka na tym stateczniku niestety ale będzie cały czas migać, dla oka ludzkiego prawie nie zauważalne to jest ale dla świetlówki i jej trwałości już ma skutek uboczny. Dodatkowo te stateczniki potwornie się nagrzewają co utrudnia utrzymywanie stałej i pożądanej temp. w akwarium
Elektroniczny statecznik nie potrzebuje żadnych starterów jak sama nazwa wskazuje jest to sama elektronika. Taki rodzaj statecznika można zastosować do świetlówek T8 i niestety trzeba do świetlówek T5. Zalety tego statecznika to brak migotania światła, odpowiedni rozruch a co za tym idzie nie znacznie wydłuża się żywotność świetlówek.
Można też zrobić oświetlenie na elektronice z kompaktów ale to jest chyba najgorsze wyjście ponieważ takie rozwiązanie daje sporo mniej światła ze świetlówki niż przy normalnym stateczniku.
Myślę że choć trochę naświetliłem Tobie pogląd co i jak z oświetleniem a że rurki wymienia się najrzadziej raz na 6 miesięcy no to niestety musisz się z tym liczyć. Akwarystyka to ciągłe wydatki :hyhy:
Mam nadzieję że nie odebrałeś mojej wypowiedzi jako atak na Twoją osobę. Chciałem tylko trochę uświadomić Ciebie co i jak i przed zadawaniem głupich pytań lepiej poczytać trochę w internecie artykułów na dany temat i większość będzie wiadome