Nie mam czasu na czytanie bo mam wystarczająco dużo nauki czytałem sporo na wakacjach o akwarystyce a teraz niestety nie mam czasu więc po to założyłem temat.marti pisze:trochę w internecie artykułów na dany temat i większość będzie wiadome
Chyba jednak wezmę T8 bo mam do niej wszystko.
Lipnie jest że trzeba wydawać kasę na nie co 6msc wiem, że to nie tanie hobby ale bez przesady! Jestem tylko biednym studentem :] echhhhhhhhhhh
No ale co dokładnie dzieje się po 6msc - przestaje świecić? - to raczej nie (pytanie retoryczne!) Wspomnieliście że dla ludzkiego oka świeci ona tak samo...
Ja domyślam się ze człowiek widzi tylko pewien zakres promieniowania świetlnego a roślinom potrzebne jest to którego ja nie widzę tak? Ale co się by stało jakbym jechał na tych samych świetlówkach cały rok, albo dwa? Rośliny zaczęły by gnić, przestałby rosnąć? Tak?
A powiedzcie mi czy nie korzystniej jest tak jak mówiłem zastosować halogeny? (wiem wiem ten temat był już pewnie poruszany, wybaczcie ale naprawdę nie mam czasu wolnego aby poszperać w necie, może na święta jak będzie luz to znajdę czas) tu halogeny się tak szybko nie przepalą, są stosunkowo tańsze, problem w tym że nie wiem czy ich widmo jest dobre dla roślin. Swoją drogą to często widzę halogeny w zoologach przy akwariach z roślinami - czemu żeby nie trzeba było kupować co kilka msc świetlówek?