Zielona herbata na glony
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: weronika
Zielona herbata na glony
Ponieważ nie doszukałam się tutaj takich informacji, zapytam. Zauważyłam u siebie glony, wg poradnika Sera sa to krasnorosty, (iestety nie mam zdjęcia). W necie wyczytałam ze dobrym sposobem na walkę z nimi jest zielona herbata (łyżeczka herbaty na 100 litrów wody). Moje pytanie- czy herbate należy dolewać przy każdej podmianie wody? Robię to raz w tyg. w ilości 20 litrów. I czytałam też o roztworze wody i soku z cytryny, w którym to np. mozna kąpać mech, korzenie? Czy ktoś to stosuje i moze coś napisać?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Zielona herbata na glony
Jakie to są krasnorosty?? Jeżeli szantransje to nie pozbędziesz się ich tak łatwo, żadna chemia, ani herbaty nic nie dadzą.
-
- Nowicjusz
Kurczę, tego nie wiem, wg tego poradnika Długie glony pedzelkowe Rhodophyta, ja akwarium mam od miesiaca więc nie za bardzo sie znam na tym wszystkim. Na roslinach i korzeniach długie nitki, cięzko je usunać, jak sie złapie patyczkiem którys to sie ciężko ciągnie, po wyjęciu z wodu koloru zielonego.Niestety nie nam parametrów wody, czekam na testy.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
najpierw zadbaj o odpowiednie warunki w akwarium znaczy:
filtracja - jak dla ciebie kaskada z ceramiką i gąbką (polecam aquacleara 50), do tego możesz zastosować dodatkowy filtr wewnętrzny do filtracji mechanicznej (w moim przypadku aquael fan-mini)
zarybienie - dobrze dobierz ryby do zbiornika i unikaj przerobienia oraz przekarmienia
oświetlenie - jeśli chcesz mieć akwarium roślinne to musisz mieć co najmniej 0,5W na litr, do tego co2 i nawozy i oczywiście tylko świetlówki akwarystyczne a nie zwykłe. istotny jest tez czas naświetlania akwarium, na początku kilka godzin na dobę a potem stopniowo zwiększasz
rośliny - na start dużo szybko rosnących roślin które zjedzą to czym mogą pożywić sie glony
skoro akwa jest "młode" to jest duża szansa że pozbędziesz sie glonów bezpowrotnie
ps. krasnorosty lubią silny ruch wody!
powodzenia!!!
filtracja - jak dla ciebie kaskada z ceramiką i gąbką (polecam aquacleara 50), do tego możesz zastosować dodatkowy filtr wewnętrzny do filtracji mechanicznej (w moim przypadku aquael fan-mini)
zarybienie - dobrze dobierz ryby do zbiornika i unikaj przerobienia oraz przekarmienia
oświetlenie - jeśli chcesz mieć akwarium roślinne to musisz mieć co najmniej 0,5W na litr, do tego co2 i nawozy i oczywiście tylko świetlówki akwarystyczne a nie zwykłe. istotny jest tez czas naświetlania akwarium, na początku kilka godzin na dobę a potem stopniowo zwiększasz
rośliny - na start dużo szybko rosnących roślin które zjedzą to czym mogą pożywić sie glony
skoro akwa jest "młode" to jest duża szansa że pozbędziesz sie glonów bezpowrotnie

ps. krasnorosty lubią silny ruch wody!
powodzenia!!!
-
- Nowicjusz
Filtr mam kaskadowy FZN-3, oswietlenie marne (po wypłacie zamierzam zakupić lepsze świetlówki), teraz mam 0,3 W gdyż akwarium kupione było z pokrywą i świetlówkami w komplecie, z roślin mam moczarkę, rotalę, peack moss, żabienice, sitowie.
obsada: 12 neonków, 3 kirysy, glonojad.
Pod rosliny były stosowane kulki nawozowe Rataj, a ostatnio wlałam Tetra Planta Min, bo jakoś rośliny mi marnie rosły. Pomocy, bo zaczynam tracić chęci do tego akwarium.
obsada: 12 neonków, 3 kirysy, glonojad.
Pod rosliny były stosowane kulki nawozowe Rataj, a ostatnio wlałam Tetra Planta Min, bo jakoś rośliny mi marnie rosły. Pomocy, bo zaczynam tracić chęci do tego akwarium.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Jak pisał przedmówca.Rośliny nie rosną ponieważ nie mają do tego warunków i wygrywają glony.Jedynym rozwiązaniem na pozbycie się glonów nie jest zielona herbata czy inne środki chemiczne, tylko zapewnienie odpowiednich warunków zacznij od oświetlenia, potem co2 a na końcu nawozy makro i mikro