Zielona herbata na glony

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

werka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: weronika

Zielona herbata na glony

Post autor: werka » 2008-12-22, 16:23

Ponieważ nie doszukałam się tutaj takich informacji, zapytam. Zauważyłam u siebie glony, wg poradnika Sera sa to krasnorosty, (iestety nie mam zdjęcia). W necie wyczytałam ze dobrym sposobem na walkę z nimi jest zielona herbata (łyżeczka herbaty na 100 litrów wody). Moje pytanie- czy herbate należy dolewać przy każdej podmianie wody? Robię to raz w tyg. w ilości 20 litrów. I czytałam też o roztworze wody i soku z cytryny, w którym to np. mozna kąpać mech, korzenie? Czy ktoś to stosuje i moze coś napisać?

Kaef
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 2
Imię: Kacper

Re: Zielona herbata na glony

Post autor: Kaef » 2008-12-22, 16:28

Jakie to są krasnorosty?? Jeżeli szantransje to nie pozbędziesz się ich tak łatwo, żadna chemia, ani herbaty nic nie dadzą.

werka
Nowicjusz

Post autor: werka » 2008-12-22, 16:35

Kurczę, tego nie wiem, wg tego poradnika Długie glony pedzelkowe Rhodophyta, ja akwarium mam od miesiaca więc nie za bardzo sie znam na tym wszystkim. Na roslinach i korzeniach długie nitki, cięzko je usunać, jak sie złapie patyczkiem którys to sie ciężko ciągnie, po wyjęciu z wodu koloru zielonego.Niestety nie nam parametrów wody, czekam na testy.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2008-12-22, 17:37

najpierw zadbaj o odpowiednie warunki w akwarium znaczy:

filtracja - jak dla ciebie kaskada z ceramiką i gąbką (polecam aquacleara 50), do tego możesz zastosować dodatkowy filtr wewnętrzny do filtracji mechanicznej (w moim przypadku aquael fan-mini)

zarybienie - dobrze dobierz ryby do zbiornika i unikaj przerobienia oraz przekarmienia

oświetlenie - jeśli chcesz mieć akwarium roślinne to musisz mieć co najmniej 0,5W na litr, do tego co2 i nawozy i oczywiście tylko świetlówki akwarystyczne a nie zwykłe. istotny jest tez czas naświetlania akwarium, na początku kilka godzin na dobę a potem stopniowo zwiększasz

rośliny - na start dużo szybko rosnących roślin które zjedzą to czym mogą pożywić sie glony

skoro akwa jest "młode" to jest duża szansa że pozbędziesz sie glonów bezpowrotnie :)

ps. krasnorosty lubią silny ruch wody!

powodzenia!!!

werka
Nowicjusz

Post autor: werka » 2008-12-22, 21:58

Filtr mam kaskadowy FZN-3, oswietlenie marne (po wypłacie zamierzam zakupić lepsze świetlówki), teraz mam 0,3 W gdyż akwarium kupione było z pokrywą i świetlówkami w komplecie, z roślin mam moczarkę, rotalę, peack moss, żabienice, sitowie.
obsada: 12 neonków, 3 kirysy, glonojad.
Pod rosliny były stosowane kulki nawozowe Rataj, a ostatnio wlałam Tetra Planta Min, bo jakoś rośliny mi marnie rosły. Pomocy, bo zaczynam tracić chęci do tego akwarium.

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-12-23, 19:49

Jak pisał przedmówca.Rośliny nie rosną ponieważ nie mają do tego warunków i wygrywają glony.Jedynym rozwiązaniem na pozbycie się glonów nie jest zielona herbata czy inne środki chemiczne, tylko zapewnienie odpowiednich warunków zacznij od oświetlenia, potem co2 a na końcu nawozy makro i mikro

ODPOWIEDZ