Ex700 i brak prądu?

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Ex700 i brak prądu?

Post autor: marthinez » 2008-12-23, 21:10

Kazio pisze:Do HIGHT to niestety większość cyklu azotowego jest oparta na bakteriach znajdujących się w filtrze.
Grubo się mylisz.
W "betoniarkach" (Malawi, Tanga) tak jest. Jednak w akwariach roślinnych (nie ważne czy HT, czy LT) filtr biologiczny jest praktycznie zbędny.
Nie odbierz tego źle, ale ni chce mi się szukać źródeł uzasadnienia tej odpowiedzi, ale jak chcesz to bez problemu sam znajdziesz.
Kazio pisze:A niemów mi że sporo bakterii w wodzie jest tylko w startujących akwariach bo i w tych starszych tez jest ich tam pełno
Miałem na myśli własnie to, ze w dojrzałych jest ich najwięcej.
Kazio pisze:przypominam że na dno opadają rożne brudy i niemyty regularnie się po prostu zapycha
No, to robi nam się świetny denitryfikator. :D

[ Dodano: 23 Gru 2008 08:14 pm ]
Kazio pisze:Choć się zgodzę że na żwirze tez jest ich sporo jednak nie 80%. Wiesz w akwarium najwięcej bakterii jest po prostu w wodzie
Przeczytaj dokładnie zdanie, które napisałem wyżej. O to:
Bakterie te nie występują tylko w filtrze, a większość z nich (rzekł bym nawet, że 80-90%) znajduje się w podłożu, wodzie i na roślinach.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Post autor: Kazio » 2008-12-23, 21:25

Skoro twojim zdaniem filtry sa niepotrzebne to poco je mamy dlaczego tyle sie bawimy z wlewaniem preparatów do filtra by zalegly sie tam bakterie oraz czemu przez taki dlugi czas uczymy nowicjuszy by nie myć filtrów pod bierzącą wodą ?? NO CZEMU ?? A żeby z zwiru powstał denitryfikator jak ty mówisz jeszcze raz mówię że musi być cyrkulacja chociaż minimalna. I powiem ci że za nazwanie malawi betoniarka należą ci się takie baty ...
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-23, 21:52

Kazio pisze:Skoro twojim zdaniem filtry sa niepotrzebne
Tobie należą sie baty za braki czytania i zrozumienia czegoś z tego.
Pokaż gdzie napisałem, że filtry są niepotrzebne?
Napisałem, że w akwariach roślinnych filtracja biologiczna (nie filtr) nie musi być bardzo dobra.
Za to mechanika i cyrkulacja wody są bardzo pożądane.
Kazio pisze:A żeby z zwiru powstał denitryfikator jak ty mówisz jeszcze raz mówię że musi być cyrkulacja chociaż minimalna.
To był żart. Nie widzisz emotki?
Kazio pisze:I powiem ci że za nazwanie malawi betoniarka należą ci się takie baty
Podobno jesteś człowiekiem z dużym poczuciem humoru?
W kręgu rośliniarzy, często używa się słowa "betoniarka" określając malawi.
Ja osobiście cenię sobie każde akwarium, bo każde ma swój urok.
Nie chciałem nikogo obrazić tym stwierdzeniem, bo uważam, że to śmieszne i jakże pasujące do malawi słowo. Ot taki kolejny żart i proszę tak go odbierz.
Kazio pisze:poco je mamy dlaczego tyle sie bawimy z wlewaniem preparatów do filtra by zalegly sie tam bakterie oraz czemu przez taki dlugi czas uczymy nowicjuszy by nie myć filtrów pod bierzącą wodą ??
Jak juz napisałem wyzej i napiszę po raz kolejny.
Moje stwierdzenia dotyczą dojrzałych, nieprzerybionych z roślinami akwarii.
Na starcie bardzo ważne jest zasiedlenie bakterii w filtrze i utrzymanie ich tam, a stosunkowo szybko to następuje ze względu na przepływ wody przez filtr.
To podstawy filtracji biologicznej, czyli odpowiednie podłoże dla bakterii (medium filtracyjne) i przepływ natlenionej wody.

Cenie Twoja wiedzę na temat Malawi, ale uwierz mi, że "zjadłem" wiele godzić studiując filtrację w zbiornikach roślinnych i wiem co piszę.

Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2008-12-23, 22:08

marthinez pisze:Jednak w akwariach roślinnych (nie ważne czy HT, czy LT) filtr biologiczny jest praktycznie zbędny.
Tutaj piszeż ze filtr jest zbędny zbędny równa się niepotrzebny
Podobno jesteś człowiekiem z dużym poczuciem humoru?
W kręgu rośliniarzy, często używa się słowa "betoniarka" określając malawi.
Ja osobiście cenię sobie każde akwarium, bo każde ma swój urok.
Nie chciałem nikogo obrazić tym stwierdzeniem, bo uważam, że to śmieszne i jakże pasujące do malawi słowo. Ot taki kolejny żart i proszę tak go odbierz.

To że pisze baty a nie coś stylu że dostaniesz wpie**** znaczy że biorę to na żarty ;]

Poza tym sam mówisz że tak jest w dojrzałych roślinnych akwariach a tutaj raczej powinniśmy mówić ogólnie. Nie każdy ma akwarium roślinne . A żeby dość do takiego poziomy dojrzania by było tak jak mówisz że żwir i rośliny przejmuj a większość filtracji potrzeba naprawdę wiele czasu a w innych akwariach wymarcie koloni bakterii w filtrze różnie może się skończyć

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-23, 22:16

Kazio pisze:Tutaj piszeż ze filtr jest zbędny zbędny równa się niepotrzebny
Napisałem biologiczny. Będąc już tak czepliwym mogę napisać, że przecież wiele osób używa kubła tylko do biologi, a wewnętrznego wypchanego drobną gąbka, czy watą jak mechanika. Sam tak robię.
Kazio pisze:To że pisze baty a nie coś stylu że dostaniesz wpie**** znaczy że biorę to na żarty ;]
W takim razie źle odebrałem Twój tekst. Nie miej mi tego za złe. ;)
Kazio pisze:Poza tym sam mówisz że tak jest w dojrzałych roślinnych akwariach a tutaj raczej powinniśmy mówić ogólnie. Nie każdy ma akwarium roślinne . A żeby dość do takiego poziomy dojrzania by było tak jak mówisz że żwir i rośliny przejmuj a większość filtracji potrzeba naprawdę wiele czasu a w innych akwariach wymarcie koloni bakterii w filtrze różnie może się skończyć
Masz jak najbardziej rację. W akwariach ze skąpa ilością roślin tak jest. Zgadza się i nie podlega to dyskusji.
Dlatego cały czas podkreślałem zdanie "w akwariach z dużą ilością roślin". Zauważ to wreszcie. :]

Z mojej strony EOT.
Dzięki za dyskusję. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2008-12-23, 22:30

OK wiec by zakończyć ten spór najlepiej dojść do wspólnego wniosku mając na uwadze początkowy temat ponieważ rozmyślania na temat filtracji mogą być bardzo długie a rozmowy bardzo burzliwe jednak i tak można nie dojść do ostatecznego porozumienia. Każdy po prostu ma filtracje oparta na swoich własnych doświadczeniach i młodzi akwaryści powinni tylko wyciągając wnioski z naszych błędów i na bazie naszych doświadczeń budować swoje. Wiec ostatecznie myślę że wniosek powinien być taki że niekoniecznie musi pomóc ale pod żadnym pozorem nie powinien zaszkodzić. W takim wypadku sposób gdy spodziewamy się dłuższej przerwy w dostawie prądu powinniśmy wyczyścić złoża mechaniczne pod bieżącą woda a biologiczne wstawić na ten czas do akwarium. Ta metoda nie powinna zaszkodzić dojrzałym akwarium roślinnym a pomoże pozostałym typom.

A tak poza tym jako że interesuje sie tez elektroniką pracuje akurat nad UPSem (układ podtrzymywania zasilania.) Sterowanym cyfrowo który po 15 minutach braku zasilania na 5 minut podawał zasilanie i tak w kółko przez co niebyły by nam straszne zaniki napięcia do kilku godzin

ODPOWIEDZ