Grubo się mylisz.Kazio pisze:Do HIGHT to niestety większość cyklu azotowego jest oparta na bakteriach znajdujących się w filtrze.
W "betoniarkach" (Malawi, Tanga) tak jest. Jednak w akwariach roślinnych (nie ważne czy HT, czy LT) filtr biologiczny jest praktycznie zbędny.
Nie odbierz tego źle, ale ni chce mi się szukać źródeł uzasadnienia tej odpowiedzi, ale jak chcesz to bez problemu sam znajdziesz.
Miałem na myśli własnie to, ze w dojrzałych jest ich najwięcej.Kazio pisze:A niemów mi że sporo bakterii w wodzie jest tylko w startujących akwariach bo i w tych starszych tez jest ich tam pełno
No, to robi nam się świetny denitryfikator.Kazio pisze:przypominam że na dno opadają rożne brudy i niemyty regularnie się po prostu zapycha

[ Dodano: 23 Gru 2008 08:14 pm ]
Przeczytaj dokładnie zdanie, które napisałem wyżej. O to:Kazio pisze:Choć się zgodzę że na żwirze tez jest ich sporo jednak nie 80%. Wiesz w akwarium najwięcej bakterii jest po prostu w wodzie
Bakterie te nie występują tylko w filtrze, a większość z nich (rzekł bym nawet, że 80-90%) znajduje się w podłożu, wodzie i na roślinach.