Bimbrownia do 160L
Moderator: ModTeam
Bimbrownia do 160L
Cześć niedługo w moim 160L akwarium zawitają rośniki, za kilka dni będę miał w sumie 120W.
I na pewno będzie Co2. Problem w tym, że będzie mnie stać na butlę z kompletnym osprzętem dopiero za 2-3 miesiące. :looka: Jak myślicie czy ma to jakiś sens robić bimbrownię? Zakładam, że przy 160L 1,5L butelka to za mało, więc zastanawiam się nad zrobieniem bimbrowni ale z 5L kanisterków na destylkę, 1-2 baniaki. Da mi to bimbrownię o objętość 10L około.
Moje pytanie:
Czy warto zrobić taką bimbrownię póki nie będę miał butli? te 2 miesiące to dużo a koszt zrobienia i utrzymania bimbrowni jest niewielki. Może wydajność nie największa ale za to jaka kol wiek. :chytry: Moim zdaniem lepiej tyle niż wcale.
Zapraszam do dyskusji.
I na pewno będzie Co2. Problem w tym, że będzie mnie stać na butlę z kompletnym osprzętem dopiero za 2-3 miesiące. :looka: Jak myślicie czy ma to jakiś sens robić bimbrownię? Zakładam, że przy 160L 1,5L butelka to za mało, więc zastanawiam się nad zrobieniem bimbrowni ale z 5L kanisterków na destylkę, 1-2 baniaki. Da mi to bimbrownię o objętość 10L około.
Moje pytanie:
Czy warto zrobić taką bimbrownię póki nie będę miał butli? te 2 miesiące to dużo a koszt zrobienia i utrzymania bimbrowni jest niewielki. Może wydajność nie największa ale za to jaka kol wiek. :chytry: Moim zdaniem lepiej tyle niż wcale.
Zapraszam do dyskusji.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Bimbrownia do 160L
Podaj dokładnie jakie będziesz miał oświetlenie. Chodzi mi o typ.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Wybaczcie że tu to pisze bo założyłem inny temat ale :
Czy jeżeli bimbrownia w 25l akwa działa jakieś 10h to jak włączę napowietrzacz w filtrze a nieodłącze bimbrowni to roślinom nic nie będzie (w akwa nie ma ryb) ??
Czy jeżeli bimbrownia w 25l akwa działa jakieś 10h to jak włączę napowietrzacz w filtrze a nieodłącze bimbrowni to roślinom nic nie będzie (w akwa nie ma ryb) ??
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
A po co wlanczac napowietrzacz a akwarium (bez ryb) z roślinami? Przypomne O2 wypłukuje z wody CO2.
A po co wlanczac napowietrzacz a akwarium (bez ryb) z roślinami? Przypomne O2 wypłukuje z wody CO2.
Wybaczam a teraz wróćmy do meritum! :zdegustowany: :looka:Raperus pisze:Wybaczcie że tu to pisze bo założyłem inny temat ale :
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Podaj jeszcze jakie świetlówki (moc) oraz ile?Tofifi pisze:T8 niestety
3sztuki Sylvania
Gro-lux
F30W/Gro-T8
1sztuk Sylvania
Aquastar
F30W/174-T8
T10000K
Gro-lux
F30W/Gro-T8
1sztuk Sylvania
Aquastar
F30W/174-T8
T10000K
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Więc bimbrownia będzie na pewno przydatna. ;)
Też tak myślę przynajmniej przez najbielsze 2 miesiące kiedy to nazbieram na komplet wysokociśnieniowy. Teraz powiedz mi jeszcze:
Czy wystarczy mi 1 5L bimbrownia czy lepiej 2 bo co po niektórzy twierdzą że 1 to za mało. Dodam tylko że chce ją zrobić z kanistra po destylowanej wodzie ta nie jest przeznaczona do większego ciśnienia tak jak 1,5L od wody gazowanej ale za to ona ma grubsze ścianki. - myślisz że wytrzyma?
Czy wystarczy mi 1 5L bimbrownia czy lepiej 2 bo co po niektórzy twierdzą że 1 to za mało. Dodam tylko że chce ją zrobić z kanistra po destylowanej wodzie ta nie jest przeznaczona do większego ciśnienia tak jak 1,5L od wody gazowanej ale za to ona ma grubsze ścianki. - myślisz że wytrzyma?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Przecież to zależy od metody rozpuszczenia gazu. Możesz dać i dziesięć, ale jeżeli zastosujesz kiepski dyfuzor to nic nie da.Tofifi pisze:Czy wystarczy mi 1 5L bimbrownia czy lepiej 2 bo co po niektórzy twierdzą że 1 to za mało.
Wystarczy jedna. Holendra nie masz (przynajmniej tak przypuszczam).
W chwili obecnej nie ale za kilka dni ruszam z holendrem i waśnie dlatego nasiałem ten temat.
Rozpylanie będzie przez kostkę lipowa prawdopodobnie a ale raczej dokopię spiek bo i tak mi się przyda jak będę miał butlę.
Rozpylanie będzie przez kostkę lipowa prawdopodobnie a ale raczej dokopię spiek bo i tak mi się przyda jak będę miał butlę.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
spiek i bimber nie pójdzie ;)
bimber i holender imo pomyłka ;)
Pomyśl lepiej nad produkcją CO2 z sody i octu
bimber i holender imo pomyłka ;)
Pomyśl lepiej nad produkcją CO2 z sody i octu

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
Ok też się nad tym zastanawiałem - bo nie wiem jak zatrzymać bibrowinę na nocSuja pisze:Pomyśl lepiej nad produkcją CO2 z sody i octu

No ale do czego zmierzasz?
dlaczego:
No czyli zostanę przy kostce lipowej.Suja pisze:bimber i holender imo pomyłka ;)