Walczę conieco w swoim baniaczku z nitkami i krasnorostami, jak wiadomo poza parametrami wody w zbiorniku ważne jest mechaniczne usuwanie dziadostwa. O ile długie nitki, i nalot na szybie zbiera się łatwo, o tyle z korzeniem mam problem. I tu pytanie - czy jest jakiś skuteczny sposób na zniszczenie glonów na korzeniu, tak, żeby raz na jakiś czas pozbyć się chociaż tych co narosły? jak na razie szoruję porządnie korzeń ale męczące to, i przy krasnorostach jednak mało skuteczne...
da coś zagotowanie? a może wymoczyć na kilka godzin w nadmanganianie?
Jak walczyć z glonikami na korzeniu?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Jak walczyć z glonikami na korzeniu?
Walczyć tak jak w wypadku każdego glona - skoro powstaje, to oznacza że masz problem ze środowiskiem w akwarium - standardowo światło, parametry wody, ilość ryb. Tu szukaj, a nie walcz z namaczaniem korzenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Gotowanie korzenia z krasnorostami nic nie daje, przekonałem się o tym osobiście, jedynie zbrązowieją ale nie odpadną.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
doraźnie, to kupijesz szczotkę drucianą lub plastikową z grubym włosiem i szorujesz.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
chociaż moja wiedza o akwarystyce nie jest jeszcze duża, to to akurat już wiem, i staram się tak działać...maol pisze:Walczyć tak jak w wypadku każdego glona - skoro powstaje, to oznacza że masz problem ze środowiskiem w akwarium - standardowo światło, parametry wody, ilość ryb. Tu szukaj, a nie walcz z namaczaniem korzenia.
mam właśnie szczotkę plastikową z grubym włosiem, ale nie wsyztskie krasnorosty likwiduje - niektóre wyjątkowo mocno się trzymają ;)croc pisze:doraźnie, to kupijesz szczotkę drucianą lub plastikową z grubym włosiem i szorujesz.
ale widzę że innego sposobu nie ma skoro tak

dzięki