jak sie zabrać za rozmnażanie??

Tematy dotyczące rozmnażania ryb akwariowych.

Moderator: ModTeam

jacek.zoo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 8
Imię: Jacek
Nazwisko: D±browski
Kontakt:

jak sie zabrać za rozmnażanie??

Post autor: jacek.zoo » 2009-01-27, 15:16

witam, jak w temacie. wczesniej nigdy nie rozmnazalem rybek, a chcialbym sprobowac na gupikach i molinezjach black molly. wymyslilem ze postawie akwarium 54L, do niego jakis zwir na dno, grzałke, filtr aqua el fan-1 i pokrywe z oswietleniem i dwa kotniki. mysle wrzucic 1 samca gupika i z 4 samice, i tak samo 1 samca molinezji i 4 samice. przy takim sprzęcie i obsadzie jest to realne zeby sie rozmnażały?? czekam na uwagi. pozdrawiam
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: jak sie zabrać za rozmnażanie??

Post autor: pavelek » 2009-01-27, 15:19

Wżuć albo jeden albo drugi gatunek bo mogą sobie nawzajem zjadać młode, nie dawaj żadnych kotników bo nie nadają się dla ryb.Rodzice nei zjadają młodych.Na początek polecam gupiki same się rozmnożą :hyhy:

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-27, 15:19

postawiłbym raczej na same gupiki.. rośliny też są niezbędne... wystarczy dużo mchu java...

szaleq
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Wojtek

Post autor: szaleq » 2009-01-27, 16:32

mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.

pozdrawiam

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2009-01-27, 22:14

szaleq pisze:mi sie gupiki wielokrotnie rozmnażały w normalnym akwarium, z innymi gatunkami ryb. Problem jest kiedy ine ryby zjadaja mlode glupikow, ale jak masz troche roślin, w ktorych mlode sie schowaja, praktycznie wszystkie powinny przezyć.

pozdrawiam
to prosze o podpowedz jak sie zabrac za zalozenie baniaka, bo w piatek bede mial szklo i pokrywe. dac pod zwir tetra substrate complete pod rosliny czy nie trza?? w baniaku 54 L beda same gupiki to mysle ze faktycznie nie trza kotnika. jakie konkretnie rosliny i ile?? pozdrowka
Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem :)

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2009-01-27, 22:43

Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
jacek.zoo pisze: zwir tetra substrate complete
Nie miałem doczynienia.

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2009-01-31, 23:18

gizun pisze:Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
Nie miałem doczynienia.
baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??

[ Dodano: 2009-01-31, 22:30 ]
jacek.zoo pisze:
gizun pisze:Im więcej roślin i kryjówek dasz tym większa liczba małych przeżyje.Dobre jako kryjówki są rośiny pierzaste i mchy.
Nie miałem doczynienia.
baniaczek juz zalozony, tak jak pisalem wczesniej co do wyposazenia. dostalem ladny zdrowiutki mech java, i nie wiem czy lepiej przywiazac go do lawy wulkanicznej czy do korzenia?? oprocz mchu chcialem wrzucic z dwie cabomby, wystarczy dla gupiczej mlodziezy?? w 54 litrach bedzie 1 samiec i z 3-4 samice. jakie jeszcze rosliny wrzucic??
zapomnialem dodac, bo planuje tez jakis sprzataczy dna, bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom?? moze zadaje glupie pytania ale wole zapytac niz zeby cos sie chrzanilo. pozdrawiam

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2009-02-01, 11:38

jacek.zoo pisze:bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??
W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż ;) Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.

Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek ;)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

jacek.zoo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: jacek.zoo » 2009-02-02, 12:21

ankon91 pisze:
jacek.zoo pisze:bardzo lubie krewecie i kosiarki, czy z 5 kosiarek i z 5 krewetek amano albo red nie bedzie szkodzila mlodym gupiczkom??
W takim akwa to Ty zaszkodzisz kosiarkom. Nie ten litraż ;) Możesz wziąć 5 redek i 5 otosków. Żadnych kosiarek.

Jakie masz oświetlenie? Kabomba wbrew pozorom do ładnego rozrostu potrzebuje mocnego światła. Przy 15 W, jakie masz w standardzie będzie Ci rosła TYLKO w górę. Podaj też jaką masz świetlówkę. I zastanawia mnie, po co Ci Tetra SC, jeśli masz tylko mech i kabombe, która i tak większość czerpie z wody? Nieprzemyślany wydatek ;)
acha, no to wiekszosc juz wiem, kosiarek nie bedzie, trudno. swietlowke mam standardowa jaka byla w pokrywie, pozniej napisze jaka to jest bo mam to w domu. a do tych roslinek lac jakis nawoz?? np plantamin z tetry?? czy nie ma potrzeby??

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2009-02-02, 15:08

jacek.zoo pisze:a do tych roslinek lac jakis nawoz??
Żeby nawozić, potrzebne są testy. Chociaż ja do siebie daję dawkę plantaminu, według ulotki. Rośliny idą ;)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

olaola1
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Ola
Nazwisko: W.
Kontakt:

Post autor: olaola1 » 2009-11-11, 20:37

pavelek pisze:Rodzice nei zjadają młodych. :hyhy:

A to dziwne, bo widziałam jak matka zjadła własne dziecko...
60l
4 mieczyki
3 gupiki
4 neonki
2 kiryski
1 glonojad lamparci

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt: