Filtr RO skopany?:(
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Filtr RO skopany?:(
tak powinno być, choć zastanawia mnie ta budowa membrany, a raczej ten koniec bez oringów. Czy jak spojrzysz przez srodek membrany, to widzisz prześwit?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
Jesli spojrze w ten koniec bez oringow to filtr jest pusty jednak na dole jest taka jakby blona ktora mi zaslania jednak jak spojrze jak przez lornetke pod swiatlo jest ona jakby jasniejszacroc pisze:tak powinno być, choć zastanawia mnie ta budowa membrany, a raczej ten koniec bez oringów. Czy jak spojrzysz przez srodek membrany, to widzisz prześwit?
-
- Zakręcony forumowicz
powinno być, zatem tak jak napisalem. Zrzuć pierwsze wiadro wody przefiltrowanej do ścieków, a pomiar kH i GH zrób dopiero z drugiego wiadra. Powinno być ok.
Jeśli nie, to są dwie możliwości:
walnięta membrana;
nieszcelny uklad w obrebie obudowy membrany. Tak na prawde to w tym przypadku rolę odgrywają jedynia te dwa małe oringi. Może trzeba je lekko wazeliną nasmarować, a najpierw popatrzeć, czy może nie są uszkodzone.
Jeśli nie, to są dwie możliwości:
walnięta membrana;
nieszcelny uklad w obrebie obudowy membrany. Tak na prawde to w tym przypadku rolę odgrywają jedynia te dwa małe oringi. Może trzeba je lekko wazeliną nasmarować, a najpierw popatrzeć, czy może nie są uszkodzone.
-
- Forumowicz
Dzieki bardzo wszystkim za pomoc ;)
Filtr spakowalem ladnie i im odeslalem niech oni sie martwia co z nim nie tak ja probowalem wszystkiego, wiem ze na 100% dobrze go podlaczylem ale jesli jest schrzaniona membrana badz obudowa jest nieszczelna nie jest to juz moj problem
Jeszcze raz dzieki za Wasza pomoc
Filtr spakowalem ladnie i im odeslalem niech oni sie martwia co z nim nie tak ja probowalem wszystkiego, wiem ze na 100% dobrze go podlaczylem ale jesli jest schrzaniona membrana badz obudowa jest nieszczelna nie jest to juz moj problem
Jeszcze raz dzieki za Wasza pomoc
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
No i dobrze.MaSsAcReR pisze:Dzieki bardzo wszystkim za pomoc ;)
Po to jest gwarancja. Po co ingerować w budowę filtra. Ma działać po podłączeniu i tyle.
W sumie temat do zamknięcia, ale bardzo zainteresowała mnie Twoja teoria.croc pisze:Zrzuć pierwsze wiadro wody przefiltrowanej do ścieków, a pomiar kH i GH zrób dopiero z drugiego wiadra. Powinno być ok.
Możesz napisać dlaczego z pierwszym wiadrem woda może lecieć nieoczyszczona?
Pytam, bo swoje RO po podłączeniu i spuszczeniu pierwszej szklaneczki :hyhy: woda była czysta (twardości niemierzalne).
-
- Zakręcony forumowicz
Nie jest to niczym innym uzasadnione jak tylko dobrą praktyką. Technologia produkcji plastików rzadko kiedy obejmuje końcowe ich czyszczenie. Formy wtryskowe pokrywa się czeęsto cienką warstwą płynów smaujących. To wszystko pozostaje potem na elemencie wyciskanym w formie. Pierwsze wiadro zatem zawiera wodę, która płucze cały układ. Oczywiście można sobie powiedzieć, że to tylko pół widara jest konieczne, lub, że wypłukaliśmy cały układ przed zmontowaniem, ale ja wychodzę z założenia, że płukanie układu powinno sie odbywać w warunkach takich w jakich to będzie pracowało i pod ciśnieniem.
Nie ma to za wiele wspólnego z twardościa, a raczej z zanieczyszczeniami.
Nie ma to za wiele wspólnego z twardościa, a raczej z zanieczyszczeniami.
-
- Forumowicz
badz tez filtr zawierac mogl w sobie wode i po uszczelnieniu ta woda moglaby sie teoretycznie mieszac z woda ktora wplynela w filtr po uszczelnieniu tak wiec nie byloby to czyste ro:)
W kazdym razie filterek zostal odeslany tam skad przyszedl
W kazdym razie filterek zostal odeslany tam skad przyszedl
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Moze i tak, ale dla mnie to trąci lekko przesadyzmem.croc pisze:Nie jest to niczym innym uzasadnione jak tylko dobrą praktyką. Technologia produkcji plastików rzadko kiedy obejmuje końcowe ich czyszczenie. Formy wtryskowe pokrywa się czeęsto cienką warstwą płynów smaujących. To wszystko pozostaje potem na elemencie wyciskanym w formie. Pierwsze wiadro zatem zawiera wodę, która płucze cały układ. Oczywiście można sobie powiedzieć, że to tylko pół widara jest konieczne, lub, że wypłukaliśmy cały układ przed zmontowaniem, ale ja wychodzę z założenia, że płukanie układu powinno sie odbywać w warunkach takich w jakich to będzie pracowało i pod ciśnieniem.
A napisałeś:croc pisze:Nie ma to za wiele wspólnego z twardościa, a raczej z zanieczyszczeniami.
Dlatego pytałem.croc pisze:Zrzuć pierwsze wiadro wody przefiltrowanej do ścieków, a pomiar kH i GH zrób dopiero z drugiego wiadra.
W każdym razie nie ważne. Jest ok.
Teraz to pojechałeś. Ile tej brudnej wody by musiało być, zeby zanieczyścić RO.MaSsAcReR pisze:badz tez filtr zawierac mogl w sobie wode i po uszczelnieniu ta woda moglaby sie teoretycznie mieszac z woda ktora wplynela w filtr po uszczelnieniu tak wiec nie byloby to czyste ro:)
Poza tym membrana raz użyta nie powinna nigdy wyschnąć.
-
- Forumowicz
Wiem ze duzo ale mysle ze o to moglo chodzic crocowi poprostu woda pozostala w filtrze moglaby sie mieszac z woda z "naprawionego filtra" i przez krotki bo krotki ale jakis czas nie lecialoby czyste romarthinez pisze:Teraz to pojechałeś. Ile tej brudnej wody by musiało być, zeby zanieczyścić RO.
Poza tym membrana raz użyta nie powinna nigdy wyschnąć.
W kazdym razie temat mozna zamknac a ja dziekuje crocowi, Tobie i wszystkim innym za pomoc