[360] "Beauty of the marsh"
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: [360] "Beauty of the marsh"
Szkoda, że całość tworzy jedna brunatno (korzenie), zielono - różową (rotale) ścianę.
Zdecydowanie za dużo rotali, moim zdaniem brak innych roślin do kontrastu.
Mam nadzieję, że opanujesz ten busz. ;)
Mam nadzieję, że opanujesz ten busz. ;)
- jeden
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
tak to właśnie wygląda na tych zdjęciach.. na żywo jest jednak inaczej.. pierwszy plan bolbitis i microsurium z korzeniami jednak przykuwają swoją uwage i nie zlewają się z tyłem.. tył zaś obecnie tworzy ściana z rotali która jest bardziej naturalna niż to co planuje, czyli formowanie ich w pewne kuliste kształty.. Nie użyłem roślin typu aromatica, eustrallis bo mi sie przejadły.. ;) a rosliny typu ludwigia czy althernatera no poprostu nie pasują.. czekam na bolbitis microsorum jak rzeczywiście zaczną tworzyć gęsta kępe.. czasu jeszcze mają troche.. z 2-3 miesiącemarthinez pisze:Szkoda, że całość tworzy jedna brunatno (korzenie), zielono - różową (rotale) ścianę.

też mam taką nadzieje.. ale mi sie ten busz i tak bardzo podoba, szkoda mi go ciąćmarthinez pisze:Mam nadzieję, że opanujesz ten busz.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Zapewne.jeden pisze:tak to właśnie wygląda na tych zdjęciach.. na żywo jest jednak inaczej.. pierwszy plan bolbitis i microsurium z korzeniami jednak przykuwają swoją uwage i nie zlewają się z tyłem.. tył zaś obecnie tworzy ściana z rotali która jest bardziej naturalna niż to co planuje, czyli formowanie ich w pewne kuliste kształty.
Wszak wiadomo, że "żywcem" zawsze lepiej wygląda niż na zdjęciach.
W porządku.jeden pisze:Nie użyłem roślin typu aromatica, eustrallis bo mi sie przejadły.. ;) a rosliny typu ludwigia czy althernatera no poprostu nie pasują
Ja tylko wyraziłem własne zdanie. :-)
Ciągnie do starych "holenderskich" akwarii?jeden pisze:mi sie ten busz i tak bardzo podoba, szkoda mi go ciąć

- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
No ciągnie ale połowicznie.. bo moim zdaniem sam busz bez jakiej kolwiek aranżacji z kamieni lub korzeni, to żeby rośliny były cudne i tak bedzie bez "jaja", to takie pójście na łatwizne: czyli wsadzenie roślin i niech sobie rosną.. i zarosną.. wiadomo że samymi roslinami mozna stworzyć jakąś tam aranżacje.. ale uważam że akwa bez hardscape'u jest mało naturalne i jest jak "żołnież bez karabinu"marthinez pisze:Ciągnie do starych "holenderskich" akwarii?

Mała aktualizacja:
Mała zmiana.. korzonek po prawej jednak został przycięty w 1/3
las wycięty

Amano i Cherry:

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Czy Twoim zdaniem akwarium holenderskie nie posiada hardscape'u?jeden pisze:No ciągnie ale połowicznie.. bo moim zdaniem sam busz bez jakiej kolwiek aranżacji z kamieni lub korzeni, to żeby rośliny były cudne i tak bedzie bez "jaja", to takie pójście na łatwizne: czyli wsadzenie roślin i niech sobie rosną.. i zarosną.. wiadomo że samymi roslinami mozna stworzyć jakąś tam aranżacje.. ale uważam że akwa bez hardscape'u jest mało naturalne i jest jak "żołnież bez karabinu"sądze że te typowe rośliniaki się już przejadły.. ;) lubie to połączenie: nature i holenderskie :]
Tak to odebrałem.
Holender to odpowiedni dobór roślin pod względem planów, kolorystyki i kształtów.
W holendrach też bywają korzenie (szczerze to nie wyobrażam sobie holendra bez nich) oraz kamienie.
Co do fotek.
Piotrze powiem wprost, jak na razie poprzednia Twoja aranżacja lepiej mi pochodziła (może później będzie lepiej).
Specjalnie wyżej wytłuściłem słowo kolorystyka, bo w tej jakoś tego właśnie mi brakuje.
Brak właśnie tego "jaja" o którym wyżej pisałeś.
Jednak nadal czekam na rozwój baniaka.
Twoje prace zawsze miło mi się ogląda. ;)
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Po przycince bardziej mi się podoba :] Myślę, że rotala powinna zostać na takim poziomie nie wyżej, wtedy wzrok skupia się na kożeniu.
- matrix82
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Akwarium bradzieł ładniejsze po tej przycince ,ale i tak mi tu brakuje jakiegoś kontrastu ,"czerwieni" (takie krwistej).
Ps. Akwa ,przypomina mii jakąś lawinę z roślin ,którą powstrzymują korzenie ,na pierwszym planie za pusto.
Ps. Akwa ,przypomina mii jakąś lawinę z roślin ,którą powstrzymują korzenie ,na pierwszym planie za pusto.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Alan
Akwarium beatiful .. fajnie obrośniety korzeń ... aranżacja super. tak trzymaj ;)
pozdrawiam
Kempik01 ;)
pozdrawiam
Kempik01 ;)
- jeden
- Stały bywalec
- Kontakt:
no ja miałem na myśli właśnie holendry typowo roślinne - tylko i wyłączniemarthinez pisze:Czy Twoim zdaniem akwarium holenderskie nie posiada hardscape'u?
Tak to odebrałem.
Holender to odpowiedni dobór roślin pod względem planów, kolorystyki i kształtów.
W holendrach też bywają korzenie (szczerze to nie wyobrażam sobie holendra bez nich) oraz kamienie.
marthinez pisze:Co do fotek.
Piotrze powiem wprost, jak na razie poprzednia Twoja aranżacja lepiej mi pochodziła (może później będzie lepiej).
Specjalnie wyżej wytłuściłem słowo kolorystyka, bo w tej jakoś tego właśnie mi brakuje.
Brak właśnie tego "jaja" o którym wyżej pisałeś.
Jednak nadal czekam na rozwój baniaka.
Twoje prace zawsze miło mi się ogląda.

Mi też narazie baniak nie podchodzi.. za mało microsorum, bolbitis.. dajmy im czas.. co do rotali.. jak sie uformują odpowiednio i poziom azotu z amazoni w końcu bedzie sie trzymał dołu swojej skali, to będą i żywe barwy.. kontrast kolorystyczny w sumie był i tera przed przycinką.. fotka:

niestety te barwy widać tylko na zbliżeniach

Bedzie lustrzanka to i barwy będą realnie oddane:]
trudno wszystkim dogodzićmatrix82 pisze:Ps. Akwa ,przypomina mii jakąś lawinę z roślin ,którą powstrzymują korzenie ,na pierwszym planie za pusto.

a tak na serio... to nie ma co jeszcze mówić o tym układzie.. przed korzeniami jeszcze troszke się pozmienia...
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
piękny zbiornik 
jednak nie do konca mi sie podoba, spodziewalem czegos bardziej mrocznego ;)
mimo to chyle czola i mam nadzieje że Tobie sie podoba i że osiagnoles co sam chciales bo to jest najwarzniejsze

jednak nie do konca mi sie podoba, spodziewalem czegos bardziej mrocznego ;)
mimo to chyle czola i mam nadzieje że Tobie sie podoba i że osiagnoles co sam chciales bo to jest najwarzniejsze

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Takie to i mi się nie podobają co zresztą wyżej napisałem.jeden pisze:no ja miałem na myśli właśnie holendry typowo roślinne - tylko i wyłącznie
Lepiej nie.jeden pisze:wiem o co chodzi.. tamta aromatica która nadawała tego kontrastu.. Spoko "jajo już powoli sie wykluwa" ;) ale jeszcze na fotkach go nie widać - bedzie kontrast.. ale nie wiem czy i tak finalnie(do fotki końcowe - konkursowej) nie zrezygnuje z niego.
Przecież można zrobić zbiornik Nature także z kolorami.
Nie chcę się wymądrzać, ale sądzę, że właśnie dlatego Polacy tak słabo idą na Layout. Za bardzo chcą się trzymać jakiegoś wzorca, szablonu.
Może się mylę, nie wiem.
Olej to.jeden pisze:typowe japońszczaki nie posiadają takich czerownych przełamań

Te rośliny naprawdę potrzebują czasu. Nie obawiasz się, ze do konkursu jest go za mało dla tych roślin.jeden pisze:Mi też narazie baniak nie podchodzi.. za mało microsorum, bolbitis.. dajmy im czas
Mój korzeń w akwa zarósł kompletnie microsoriami. Wygląda teraz dokładnie tak, jak chciałem. Zajęło mu to prawie rok.
Czekam na tojeden pisze:jak sie uformują odpowiednio i poziom azotu z amazoni w końcu bedzie sie trzymał dołu swojej skali, to będą i żywe barwy

I na to też czekam. ;)jeden pisze:Bedzie lustrzanka to i barwy będą realnie oddane:]
- matrix82
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
jeden ,gdybym ja urządzał akwarium nie "dla siebie" tylko czymał się jakis tam pzepisów ze japonskie to...... ,to gwarantuje Ci ze bym się nie zainteresował akwarystuką ,ja nie urządzam akwarium dla kogoś ,tylko dla siebie ,traktuje to jako hobby ,a nie jakies scisłe przestrzeganie reguł. To czy komus się nie spodoba to jest jesgo interes. Ważne zeby Ci się podobało.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Pięknie zarosło.
Pełen profesjonalizm.
Gratuluję.
Pełen profesjonalizm.
Gratuluję.
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Jak ja się czepiam. Wiesz co mnie drażni? Linia podłoża jest tak równa, że to obniżenie o 1 mm mniej więcej na środku akwa razi mnie w oczy strasznie ;)
Ogólnie śliczne akwa, lewa strona jak od linijki, ale ładnie, również gratuluję ;)
Ogólnie śliczne akwa, lewa strona jak od linijki, ale ładnie, również gratuluję ;)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...