co tym razem?? znowu mgła w akwa ;(

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Elwira

co tym razem?? znowu mgła w akwa ;(

Post autor: Elwira » 2009-01-31, 20:24

hej, no niestety
mamy kolejny problem z wodą w akwarium.

niedawno mieliśmy mętną wodę w akwa, prawodpodobną przyczyną były garbniki z szyszek olchy.

robiliśmy dużo podmian, oczyściliśmy wszystkie rośliny, akwa stało dzień bez roślin.
Potem wszystko zasadziliśmy na nowo. Woda była klarowna przez tydzień.
Przedwczoraj znowu zaczęła robić się mętna, podmieniłam wczroaj 60 litrów a dzisiaj woda już nadaje się do kolejnej wymiany. Nic juz w akwarium nie widać.

Co ja mam z tym zrobić bo już ręce opadają, rodzice źli że tyle roboty z tym akwarium mam i jak zwykle że to pewnie przez nasze - jak oni to nazywają- "eksperymenty" - rodzice nie są wstanie zrozumieć zasad funkcjonowania akwarium high-tech. Ciągle słyszę teksty: bo za często wodę podmieniacie, bo to pewnie przez te wasze chemikalia (nawozy), a to ze przez CO2, że kiedyś to się wodę zmieniało raz na pół roku i wszystko ładnie rosło itp - tata kiedyś miał akwarium, chociaż ja bym tego teraz tak nie nazwała, miało może z pół metra szerokości a pływały w nim skalary :wstyd: - i tak wkółko.

Dodaję parę zdjęć zrobionych dzisiaj (co prawda telefonem) ale widać co się dzieje w akwarium.

tak powinno wyglądać
Obrazek
Obrazek

a wygląda tak
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dodam, że z każdą chwilą robi się coraz gorzej. Jutro będzie podmiana ale obawiam się że znowu nic nie poskutkuje.
Do wody przy wczorajszej podmianie dodałam:
4 naciśnięcia PGM
6 naciśnięcia PGC
15 ppm K2So4
10 ml 10% KNO3

I NIC WIĘCEJ - ŻADNYCH SZYSZEK, WYWARÓW ITP. Nic przypadkowego się do akwarium nie dostało. Ryby jedzą suche, raz na dwa dni mrożone serca wołowe.

Proszę pomóżcie bo juz nie wiemy co to może być.

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Re: co tym razem?? znowu mgła w akwa ;(

Post autor: gala32 » 2009-02-01, 00:54

nie wiem jaka jest przyczyna ale może pomoże wymiana wkładu w filtrze
mam tetrę 700 i woda też mi lekko mętniała podczas czyszczenia zauważyłem
że wkłady w filtrze {czarne gąbki}mają duże otwory jedyna rzecz która zbiera
drobne zabrudzenia to biała wkładka ,zastąpiłem 2 czarne gąbki bardzo drobną
pociętą w centymetrowe plastry gąbką do mycia samochodu i jest dużo lepiej obejrzyj
wkłady filtra sama zobaczysz

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2009-02-01, 01:18

hmm, gala32 nie wydaje mi się że to akurat mogłoby być przyczyną, wiem jak te gąbki wyglądają, nawet jeśli one miały by nie zbierać wszystkich drobinek z wody to na pewno zrobiłaby to wata sery którą mamy na wierzchu, jest dość grubo włożona ale nie zapowietrza filtra.

nim ktokolwiek zdążył odpowiedzieć to już chyba sama znalazłam rozwiązanie, niestety trochę kosztowne. Znalazłam filtr-lampę UV-C jbl, czy ktoś może ją stosował? Prawdopodobnie jutro ją zamówimy http://colisa.com.pl/?/s-JBL-filts-ster.shtml
czy 5W wystarczy?

przeglądałam jeszcze na allegro ale jakieś kiepskie się wydają

oczywiście temat jak najbardziej aktualny, chciałabym poznać przyczynę tego chol..stwa!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-02-01, 09:38

A czy przez przypadek problemem nie jest nadmiar światła? Akwarium nie jest mocno zarośnięte, a światła ma jak wypas holender... 2x30 +2x39W/200l to 0,7W/l - a to sporo. Zmniejsz na jakis czas oświetlenie, bo to mogą być po prostu zakwity jakichś glonów jednokomórkowych.

P.S. jak tam parametry wody? Bo widzę, że dozujesz nawozy, ale nie piszesz jak sama woda się ma...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-02-01, 12:09

Elwira pisze:nim ktokolwiek zdążył odpowiedzieć to już chyba sama znalazłam rozwiązanie
Jeżeli jest to zakwit glonów lub pierwotniaków to pomoże. Przy okazji wybije trochę florę bakteryjną, ale tym się nie przejmuj.
To, że to mogą tym razem być pierwotniaki przemawia fakt zrobienia małego restartu.

Takie rzeczy w High techach zazwyczaj nakręcają większych problemów niż były wcześniej.
Elwira pisze:15 ppm K2So4
10 ml 10% KNO3
Sporo tego lejecie (nawet baaaardzo sporo) jak na wzbogacone podłoże i mini restart.
Dla porównania. Ja nie mam wzbogaconego podłoża, a dozuję micro w postaci TMG.
PGC jest przynajmniej dwukrotnie bardziej stężonym nawozem niż TMG i potasu zawiera też dwa-trzy razy więcej.
Dodatkowo daję 6ppm K2SO4 dwa razy w tygodniu, co daje 12ppm na tydzień. To wszystko na 240 litrów, czyli akwarium większe i mocniej zarośnięte.

Osobiście gdybym nie miał lampy, nie kupił bym jej specjalnie do tego.
Przeczekał bym to.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2009-02-04, 17:02

hej, minęło parę dni, sytuacja była bez zmian a nawet robiło się coraz gorzej

nie było czasu na zamawianie przez internet więc... wczoraj pojechaliśmy do Krakowa :orany: do sklepu rośliny akwariowe.pl i kupiliśmy lampę Aqua Medic 9W, jest już podłączona. Mam nadzieję ze za 2-3 dni woda będzie już klarowna.

Napiszę za parę dni jakie są efekty stosowania lampy :)

gala32
Stały bywalec
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2009-02-13, 22:07

tak z ciekawości jak lampa, pomogła?

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-02-14, 02:37

Dokładnie mam to samo pytanie co poprzednik. Udało się?
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
Elwira
Stały bywalec

Post autor: Elwira » 2009-02-16, 20:56

hej, nie odzywałam sie jakis czas bo niestety od jednego problemu do drugiego (w tym momencie glony nitkowate) :(

jeżeli chodzi o lampę --> pomogła w 100%!!!! Od podłączenia, po 4 dniach woda zrobiła się przeźroczysta. W tym czasie światło nie paliło się więc rosliny trochę ucierpiały ale potem zaczęły dochodzić do siebie.

I jeżeli chodzi o ten wątek to byłoby na tyle. Od tamtej pory lampa chodzi non stop, niedługo podłączymy ją do timera i będzie chodzić tylko w nocy.
Był to spory wydatek ale opłacało się, naprawdę polecam wszystkim którzy mają zakwit wody, bo efekty widoczne są z dnia na dzień.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-02-17, 10:48

Mimo wszystko, poszukaj źródła problemu. Tak jak pisaliśmy kilkukrotnie wcześniej, lampa usunęła skutek. Jednak przyczyna ciągle siedzi w Twoim zbiorniku - i jeżeli jej nie usuniesz, problemy będą nawracać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ