Czy zrobić RESTART??
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marek
- Kontakt:
Re: Czy zrobić RESTART??
Nie wiem gdzie szukać przyczyny staram się wszystko brać pod uwagę. wiesz co to jest "doc" to rozpuszczona masa roślinna tak w skrócie. Ma ona duże znaczenie do rozwoju glona jeśli jest jej zbyt dużo, stad moje następne pytanie ile i co ile podmieniasz wody?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Podmiamy wody robię raz w tygodniu (w niedzielę) a podmieniam średnio 30l, czyli tak do 30% wody.marekburczyk1 pisze:ile i co ile podmieniasz wody?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To bardzo niedobrze.Hardcore pisze:PO4 jest praktycznie bliski 0.
Jedna z głównych przyczyn nitek.
No własnie, więc zerowe fosforany to stosunek jest jednak zły.marekburczyk1 pisze:najważniejszy jest stosunek n-p-k...
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Czyli co radzicie?
Jak mogę podnieść zawartość PO4 w zbiorniku?
I najważniejsze robić Restart czy może jednak nie?
Ja bardziej się skłaniam do tego żeby zrobić.
[ Dodano: 2009-02-23, 19:09 ]
"Czym można pożądnie umyć akwarium i wszystkie plastikowe elementy żeby pozbyć sie glonu?"
Ponawiam pytanie.
Jak mogę podnieść zawartość PO4 w zbiorniku?
I najważniejsze robić Restart czy może jednak nie?
Ja bardziej się skłaniam do tego żeby zrobić.
[ Dodano: 2009-02-23, 19:09 ]
"Czym można pożądnie umyć akwarium i wszystkie plastikowe elementy żeby pozbyć sie glonu?"
Ponawiam pytanie.

Nie jestem znawcą, ale jeśli coś wiem to staram się pomóc innym 
Lubię dużo wiedzieć ;)

Lubię dużo wiedzieć ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
wszystkie osady zejdą sola niejodowana w markecie za 80gr. a glon zabije kwasek cytrynowy.
jednak restart?
jednak restart?
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Dzięki.
Zastanawiam się jeszcze nad tą Twoją wcześniejszą propozycją żeby nie robić całkowitego restartu tylko spuścić wodę, dosypać żwiru, zasadzić szybko rosnące rośliny i zacząc nawozić. Może faktycznie to będzie lepszy zabieg niż całkowity restart. W każdym bądź razie na pewno dużo tańszy.
A czy jeśli wszystko udałoby się ustabilizować i glon przestał by się rozwijać to czy po jakimś czasie zniknie on całkowicie? :niepewny:
Zastanawiam się jeszcze nad tą Twoją wcześniejszą propozycją żeby nie robić całkowitego restartu tylko spuścić wodę, dosypać żwiru, zasadzić szybko rosnące rośliny i zacząc nawozić. Może faktycznie to będzie lepszy zabieg niż całkowity restart. W każdym bądź razie na pewno dużo tańszy.
A czy jeśli wszystko udałoby się ustabilizować i glon przestał by się rozwijać to czy po jakimś czasie zniknie on całkowicie? :niepewny:
Nie jestem znawcą, ale jeśli coś wiem to staram się pomóc innym 
Lubię dużo wiedzieć ;)

Lubię dużo wiedzieć ;)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
glony sa obecne w naszych akwariach... i będą na zawsze
tylko w ustabilizowanym dobrze prowadzonym akwarium glony są w bardzo nikłych ilościach.
restart zawsze możesz zrobić spróbuj z dosypaniem piasku i roślinami na start zbiornika. jak sie ustabilizuje to docelowe rośliny. ;) a koszt próby będzie minimalny
tylko w ustabilizowanym dobrze prowadzonym akwarium glony są w bardzo nikłych ilościach.
restart zawsze możesz zrobić spróbuj z dosypaniem piasku i roślinami na start zbiornika. jak sie ustabilizuje to docelowe rośliny. ;) a koszt próby będzie minimalny