Kiedy zacząłem stosować co2 zauważyłem że ph spada nie znacznie, ale spada, jednocześnie rośnie i to coraz bardziej KH dlaczego? - domyślam się że to też sprawa co2 - problem w tym, że kH mam już na granicy normy, a ph stoi dalej przy 7* da się temu jakoś zaradzić?
Paradoks bo mam roślinki a one potrzebują przynajmniej 30ppm a tak mam obecnie, tyle że kH dalej rośnie podmiany mało co dają zbiją trochę ale za tydzień to samo...
Co robić?
Co2 jak to się ma do KH ipH
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Re: Co2 jak to się ma do KH ipH
Tofifi pisze:kH mam już na granicy normy
a jaka jest norma na kh ?? ;)
z tego co ja się orientuję to dając CO2 kh nie ma powodu rosnąć. Nie ma takiego chemicznego powodu

u mnie na teście norma to 10*daroo pisze:a jaka jest norma na kh ?? ;)
A to nie wiem, jak robiłem restart to miałem tylko 7kH a potem nic nie zmieniałem nic a nic za wyjątkiem nawozów, co do podłoża - mam TQS: wiem, że to podłoże ma to do siebie że zbija większość parametrów, ale czy to możliwe że podłoże obniżyło kH teraz s powrotem odbiło?daroo pisze:musi być albo coś w wodzie którą dajesz, albo coś (podłoże?) podbija ci twardość.
- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Jakie dokładnie testy posiadasz?
Istnieje możliwość, że podłoże się już "zużyło" i teraz zamiast obniżać będzie podnosić kH (będzie uwalniąć to co pochłonęło)
Istnieje możliwość, że podłoże się już "zużyło" i teraz zamiast obniżać będzie podnosić kH (będzie uwalniąć to co pochłonęło)
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Albo w woda w kranie Ci się zmieniła, albo coś zatwardza Ci wodę.Ewentualnie może być tak, że jeśli podłoze obniżało kh, a się zużyło, to przy podmianach wracasz powoli do tego, które masz w kranie.
no bardziej jestem przekonany do tego że woda w kranie się zmieniała :hyhy: bywało już tak kilka razy