Proszę o identyfikacje choroby [foto]

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
zywy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Krzysiek

Proszę o identyfikacje choroby [foto]

Post autor: zywy » 2009-03-17, 19:26

Witam, coś dopadło 3 moje neony
Co to za wstrętne choróbsko, czy uleczalne a jak tak to w jaki sposób??
Na razie odseparowałem ryby do foliowej torby zanurzonej w akwarium i przypiętej do krawędzi. Reszta rybek wygląda normalnie.
Woda: tem. kh 8-9, ph~7,5, no2 0-0.025
Obrazek
Obrazek
Obrazek
160L (100x40x40);oś: 3x30W / 3h+ 6h /dobe;filtr: tetraEX700, CO2 24h/d z butli przez filtr przepływowy
obsada:4xbocja kubotai ;7x neon czerwony; krewetki

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Proszę o identyfikacje choroby [foto]

Post autor: maol » 2009-03-17, 19:52

Obowiązkowo kwarantanna i natychmiast bactopur. Może pomoże... I natychmiastowe separowanie wszystkich nawet potencjalnie chorych osobników. Na mój gust to posocznica lub inna gwałtownie postępująca choroba bakteryjna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
zywy
Forumowicz

Post autor: zywy » 2009-03-17, 20:51

maol pisze:Obowiązkowo kwarantanna
tak jak napisałem ryby odseparowane
maol pisze:Na mój gust to posocznica lub inna gwałtownie postępująca choroba bakteryjna.
Z tego co mi wiadomo posocznica zabija dość szybko a ryby są w takim stanie już 3 dzień. Zdjęcie tego nie oddaje ale w okolicy odbytu jest tak jakby "pryszcz" "wrzód" coś białego co się powiększyło odkąd odseparowałem ryby.
160L (100x40x40);oś: 3x30W / 3h+ 6h /dobe;filtr: tetraEX700, CO2 24h/d z butli przez filtr przepływowy

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-18, 09:24

Worek foliowy to nie kwarantanna. Sugeruję, jak zwykle najmniejsze dostępne w handlu akwarium z najtańszym oprzyrządowaniem. Sprawdza się wielokrotnie lepiej.

Co do wyglądu ryb - tak właśnie czasem wygląda posocznica i inne gwałtownie przebiegające infekcje bakteryjne. Skoro wiesz co im jest, to po co tu się pytasz?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
zywy
Forumowicz

Post autor: zywy » 2009-03-18, 19:54

maol pisze:Worek foliowy to nie kwarantanna
Wiem o tym jednak akwarystyką zajmuje się nie cały rok i nie posiadam osobnego baniaka. Dotąd ryby mi nie chorowały (oprócz kilku sztuk które padły bezobjawowo i z dnia na dzień). Na razie worek musi wystarczyć.
maol pisze:Co do wyglądu ryb - tak właśnie czasem wygląda posocznica i inne gwałtownie przebiegające infekcje bakteryjne.
Dzięki za radę, tego potrzebowałem. Zanim napisałem przeczytałem kilka wątków jednak tam posocznica zazwyczaj kończyła się szybkim zgonem ryb. U mnie ryby już 4 dzień wegetują nie wiem czy to długo czy nie.
maol pisze:Skoro wiesz co im jest, to po co tu się pytasz?
A gdzie napisałem że wiem ;) Miałem tylko przypuszczenie i chciałem potwierdzić. Dzięki Ci za pomocną opinię.
Zastosuję "bactopur" jak szybko będę mógł bo też nie mam.

ODPOWIEDZ